Este posibil ca micutul tau sa fie inerent fericit sau nefericit. Multi specialisti si parinti spun ca acei copii fericiti se nasc asa.
Dar, indiferent de cat de fericit sau nefericit ar fi copilul tau, daca esti constienta de temperamentul sau natural te ajuta sa iti dai seama ce trebuie sa faci ca sa il determini sa devina un adult fericit si implinit.
Desi unii specialisti spun ca fericirea este o stare de spirit, nu o trasatura innascuta, anumite aspecte ale temperamentului sau natural – fie ca e optimist sau pesimist, timid sau indraznet – te ajuta sa il determini sa fie cat mai fericit cu putinta.
Si, in timp ce oamenii de stiinta nu pot sa identifice o "gena" a fericirii sau sa izoleze un nodul al "starilor" din creier, o multime de studii arata ca temperamentul copilului tau – stilul sau emotional si social – este controlat de creier.
Astfel, daca un scolar este programat genetic sa fie anxios sau usor suparat, inseamna ca va deveni un adolescent nefericit si un adult deprimat?
Este esential sa nu uitam ca dezvoltarea in copilarie este un cocktail puternic cu natura si educatie.
Ideea este sa iei ce i-a dat natura copilului tau si sa il educi in asa fel incat sa aiba o viata fericita.
Chiar daca temperamentul este determinat de natura, acest lucru nu inseamna ca este permanent.
Temperamentul este modificat de experienta si sfarsesti cu ceea ce numim personalitate.
Personalitatea copilului tau este guvernata de lobii frontali ai creierului, sursa emotiilor negative si pozitive.
Noi experimentam sentimente "bune" in cortexul frontal stang si sentimente "rele" in partea dreapta. Se pare ca oamenii cu stari de dispozitie mai fericite au o activitate mai mare in lobii frontali stangi.
Vestea buna cu privire la fericirea copilului tau este ca echilibrul dintre cele doua nu este intotdeauna acelasi – lobii frontali se formeaza pe baza experientelor copilului tau.
Iar in centrul acestor experiente este plasata bineinteles relatia lui cu tine.
De fapt, lobii frontali continua sa se dezvolte cel putin pana in adolescenta tarzie, asa ca ai destul timp sa il ajuti pe copilul tau sa isi formeze personalitatea si atitudinile.
Copiii se nasc fericiti?
Autor: Copilul.ro
|
Publicat: 2007-09-28 16:52:29
|
Actualizat: 2011-06-06 17:04:32
Citeste si despre