Cum imbraci corect nou-nascutii si copiii atunci cand este frig

| | Actualizat: 2019-12-03 13:36:15

Problema imbracatului bebelusilor este foarte delicata din motive destul de evidente, pe care mamele si bunicile nu le inteleg destul de bine. Avem obiceiul de a infofoli copiii de parca ar fi pe cale sa intre intr-un congelator, desi nu este necesar sa-i imbraci atat de gros.

Cum ii protejezi pe nou-nascuti de frig

Nou-nascutul nu are strat de tesut adipos, iar sistemul lui de termoreglare nu functioneaza prea bine. Mai ales ca el nu merge, nu se misca si, prin urmare, atunci cand se afla afara, nu genereaza caldura prin miscare asa cum se intampla la copiii mai mari.

Dupa ce citeste toate acestea, poate parea ca bebelusul tau are nevoie de un costum de eschimos cand il scoti la plimbare. Desi trebuie sa-l protejezi, nu ar trebui sa exagerezi, deoarece risti sa-l imbraci prea gros si corpul sau devine chiar febril (exista cazuri in care temperetura copilului a scazut doar dandu-i jos hainele).

Recomandarea in cazul nou-nascutului este sa poarte doar un strat de haine in plus fata de un adult si asa ar trebui sa faca toate mamele. Un body sau o camasa, un pulover si o geaca sunt suficiente pentru a proteja un copil in timpul iernii. Daca este atat de rece incat simti nevoia sa porti o esarfa si o palarie, atunci ii pui si copilului.

Daca soarele rasare, daca vezi ca vremea este buna, poti renunta la patura. In acest caz, cel mai bine este sa atingi fruntea sau partea din spate a gatului bebelusului pentru a vedea daca este prea fierbinte sau chiar transpirat.

Unii parinti apeleaza chiar si la husa din plastic pentru carucior pentru a crea efectul de sera in interior. Dar este periculos, deoarece bebelusul se incalzeste, ramane fara oxigen si de aceea este adormit, nevrand sa se miste. Este mai bine sa folosesti husa doar atunci cand ploua, pana cand gasesti un adapost.

Cum ii protejezi pe copii de frig

Odata ce micutul trece de trei luni, are deja un strat de grasime corporala si mentine temperatura mai buni. Ceea ce inseamna ca are nevoie de mai putine haine decat un nou-nascut.

Recomandarea ar fi sa "poarte atatea haine cate porti si tu" si "un strat mai mult decat tine." Alegerea va depinde de cat de frigurosi sunt parintii. Daca esti un parinte care se simte confortabil imbracat mai gros, cu siguranta vei opta opentru a doua varianta. Daca obisnuiesti sa fii mai lejer imbracat vei crede ca si bebelusul are aceeasi temperatura ca si tine si vei alege prima varianta.

In ceea ce priveste caruciorul, este la fel. Imagineaza-ti cum este sa fii imbracat gros, intr-o masina si acoperit cu o patura. Numai daca te gandesti si transpiri.  Este posibil ca si copilul tau sa transpire, iar hainele de pe el sa devina reci.

Dupa cum stii, cand corpul se raceste putin, pentru ca temperatura a variat, transpiratia "fura" caldura, iar copilului ii este frig pentru ca poarta haine umede.

Odata ce micutul nu mai merge in carucior, ci pe jos, el trebuie sa poarte aceleasi haine ca si tine. Evident, il vei intreba daca ii este frig sau cald, dar cand se plimba poti sa-l imbraci la fel ca pe un adult. Daca alearga, atunci ii dai un tricou din bumbac si doar un strat de haine in plus fata de tine.

Daca copilul nu sta in carucior

Este ceva obisnuit sa vezi copii in carucior, dar, din ce in ce mai multi sunt purtati in marsupiu pentru bebelusi, la pieptul mamei sau al tatalui, eliminind patura folosita in carucior.In acest caz, trebuie sa-i protejezi partile distale ale corpului (maini, picioare, urechi si nas) de frig si va trebui sa-l imbraci in functie de cum il porti in marsupiu. Daca ii inchzi geaca va pierde mai putina caldura decat daca i-o lasi deschisa.

Conteaza sa-i verifici temperatura la frunte si in spatele gatului, care sunt indicatori mai buni decat mainile si picioarele, care pot fi reci, fara ca celui mic sa-i fie frig.

  • Foto: Freepik

Citeste si despre