Cum iti dai seama ca bebelusul tau are rotavirus. Primele semne ale infectiei

| | Actualizat: 2018-09-28 00:00:00

Rotavirusul (gripa intestinala) nu este o afectiune grava, atunci cand vorbim de adulti, care de multe ori nici nu prezinta simptome. Dar in randul bebelusilor si al copiilor mici, infectia cu rotavirus poate fi foarte periculoasa. De aceea este important sa cunosti toate simptomele si sa fii pregatit sa-ti ajuti copilul, deoarece e posibil ca viata lui sa depinda de reactia ta.

Desi se mai numeste si gripa intestinala sau stomacala, infectia cu rotavirus nu are nimic in comun cu gripa.

Ce este rotavirusul?

Rotavirusul a fost descoperit de profesorul Ruth Bishop, un medic din Australia. Particulele intacte ale virusului seamana cu o roata sau cu o minge. Cand aceste particule penetreaza corpul nostru, incep sa distruga villii intestinului subtire (mici radacini microscopice). Procesul de digestie al copilului incepe sa se inrautateasca, intervenind diareea severa si varsaturile, insotite de temperatura ridicata.

Principalele simptome 

In cazul in care micutul tau este infectat cu rotavirus, trebuie sa fii atent la urmatoarele simptome:

  • greata si varsaturi;
  • diaree;
  • temperatura ridicata;
  • dureri si zgomote la burtica.

Principala amenintare la adresa copilului este deshidratarea cauzata de aceste simptome.

In unele cazuri simptomele de mai sus pot fi insotite si de tuse si secretii nazale - deci este destul de greu pentru parinti sa-si dea seama despre ce este vorba. Unii copii pot sa-si piarda cunostinta sau sa se confrunte cu convulsii din cauza deshidratarii rapide.

Diferentele dintre rotavirus si toxiinfectia alimentara

Daca esti suficient de atent la simptome, iti vei da seama ca rotavirusul se manifesta diferit fata de intoxicatia alimentara, chiar daca metodele de tratament sunt destul de asemanatoare.

In cazurile de intoxicatie alimentara, copilul ar trebui sa primeasca suficienti sorbenti (substante absorbante pentru curatarea intestinului) si sa bea multa apa.

In cazurile de intoxicatie alimentara:

  • Varsaturile nu sunt atat de grave;
  • Temperatura nu creste sau revine repede la normal;
  • Nu exista diaree sau trece repede;
  • Durerea de stomac nu dureaza prea mult.

Cum sa tratezi rotavirusul si ce medicamente sunt periculoase in acest caz

In cazul infectarii cu rotavirus, cele mai periculoase pentru copilul tau vor fi deshidratarea si pierderea de minerale. De aceea si tratamentul trebuie sa vizeze aceste probleme. Tratamentul depinde de simptome, deoarece nu exista medicamente specifice impotriva rotavirusului.

Iata cum poti sa-ti ajuti copilul:

- Ofera-i multe lichide. Solutiile speciale de rehidratate cu sare (electroliti) vor restabili echilibrul elementelor necesare. Si, bineinteles, nu uita de apa. In caz de varsaturi severe, copilul trebuie sa bea intotdeauna cu inghitituri mici. Daca micutul tau refuza sa bea, incearca sa-i dai lichidele cu ajutorul unei seringi.

- Verifica-i in mod constant temperatura. Daca va bea suficienta apa, corpul va invinge virusul mai repede. In cazul unei temperaturi ridicate, iti recomandam sa-i dai copilului un antipiretic (medicament utilizat in tratamentul simptomatic al febrei).

- Utilizeaza sorbenti (carbon activ si medicamente care contin sorbenti).

- Nu-i da copilului antibiotice! Antibioticele nu lupta impotriva virusilor si pot deveni periculoase in cazurile de infectie cu rotavirus. Acestea afecteaza intestinul, care este deja deteriorat, si pot provoca diaree acuta. Antibioticele sunt prescrise de medici numai in anumite cazuri - de exemplu daca diareea dureaza mai mult de 14 zile, pacientul este diagnosticat cu helminti (viermi intestinali) sau exista suspiciuni de holera.

Daca nu poti ajunge la o farmacie pentru procurarea sarurilor de rehidratare, poti face chiar tu o solutie care sa-i asigure organismului copilului cantitatile necesare de sare si alte minerale. Asadar amesteca intr-un pahar:

  • 30 ml de apa;
  • 2 linguri de zahar;
  • 1 lingurita de sare;
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu.

Cand trebuie sa reactionezi rapid

Infectia cu rotavirus poate afecta persoane de toate varstele, dar copiii mai mici de 6 ani pot avea cel mai mult de suferit. In unele cazuri este nevoie de ajutor medical. Unii medici recomanda prevenirea infectiei prin vaccinarea bebelusilor impotriva acestui virus.

Rotavirusul este extrem de periculos pentru copiii cu varsta sub 2 ani, in cazul carora trebuie actionat rapid.

Daca bebelusul este deshidratat, trebuie sa suni imediat pediatrul. Principalele caracteristici sunt: bebelusul nu transpira, are dificultati de respiratie sau nu urineaza mai mult de 3 ore. De asemenea urmareste daca micutul tau plange fara lacrimi sau buzele si mucoasele ii sunt uscate. In acest caz, copilul prezinta un risc ridicat de a face pneumonie.

Nu te speria de spital sau de ambulanta - medicii vor face tot posibilul pentru a-ti ajuta copilul.

Se impune o anumita dieta?

In primele 24 de ore este foarte posibil ca micutul tau sa refuze mancarea, dar va trebui sa bea suficienta apa. De asemenea poti sa-i oferi ceai in locul apei. Laptele si produsele lactate sunt interzise, deoarece rotavirusul contribuie la intoleranta la lactoza.

Uita de supa de pui, buna la raceala - in acest caz poate duce la diaree.

Dar ce poate sa manance copilul? Incearca sa-i oferi alimente neutre si incet-incet sa diversifici meniul, atunci cand diareea nu mai este o problema.

Poti sa incerci sa-i oferi urmatoarele alimente:

  • Biscuiti tari;
  • Terci de ovaz facut cu apa;
  • Piure de cartofi cu apa si supa de legume;
  • Mere coapte.

Speram ca sfaturile din acest material ti-au fost de folos, iar copilul tau va fi mereu sanatos!

Citeste si despre