Cum previi gripa la bebelusi

| | Actualizat: 2019-01-29 10:20:36

In plin sezon de gripa, parintii se tem cel mai tare ca nu cumva micutii lor sa se imbolnaveasca. Cu siguranta, cele mai mari griji si le fac cei care au copii abia nascuti, intrucat acestia sunt mult mai sensibili.

Intrebarea pe care si-o pun cu totii este: cum poate fi prevenita gripa in cazul bebelusilor?

In primul rand, trebuie sa intelegi cum se manifesta gripa. Desi copiii se nasc cu imunitate primita de la mama, care este ulterior imbunatatita prin alaptare, nu sunt complet protejati impotriva tuturor virusilor care cauzeaza infectii ale cailor respiratorii superioare. Incercand sa privim partea buna, imbolnavirile ii vor ajuta sa-si construiasca propria imunitate.

Totusi, pana la varsta de doua luni trebuie sa fii foarte precaut. Este bine ca nou-nascutii sa nu fie expusi multimilor, pentru ca riscul de imbolnavire este mare.

Iata ce poti face pentru a evita contractarea virusilor de catre copilul nou-nascut:

Tine copilul departe de alte persoane

Cateva luni de la nastere evita sa iesi cu bebelusul prin magazine aglomerate sau sa circuli cu el prin mijloace de transport in comun. Daca totusi esti necesar sa o faci, poarta bebelusul intr-un marsupiu. In felul acesta este mai putin probabil ca un strain sa il atinga pe maini sau pe fata. Daca il tii in carucior, acopera-l cu o paturica.

Limiteaza vizitele, inclusiv ale membrilor familiei

Roaga-i pe cei care au fost sau sunt bolnavi si intentioneaza sa va viziteze sa amane o vreme intalnirea. Cel putin 24 de ore dupa ce nu mai au febra, pentru a fi siguri ca nu mai sunt contagiosi. In cazul in care totusi va viziteaza, evita contactul acestora cu bebelusul. E important sa nu il atinga.

Spala-ti des mainile

Si tu ca parinte poti fi purtator de virusuri, chiar daca boala nu se manifesta in cazul tau. Pe maini purtam o multime de germeni. De aceea este necesar sa ne spalam des si sa insistam pe frecatul mainilor cu sapun pret de cel putin 30 de secunde.

Spala-te de fiecare data cand ai venit dintr-un loc public, cand ai fost la baie sau cand ai mancat. Tine mereu la indemana un dezinfectant pe baza de alcool. Foloseste-l inainte sa atingi copilul.

Continua sa alaptezi

Riscul de imbolnavire de gripa sau de dezvoltare a unor infectii la nivelul urechii sunt reduse cu peste 60% in cazul copiilor care sunt alaptati pana la varsta de sase luni, arata o serie de studii. Acestia sunt si mai putin expusi infectiilor tractului respirator sau virozelor intestinale.

Dezinfecteaza suprafetele

Germenii pot trai multe ore pe lucruri precum carucioare de cumparaturi. De aceea este bine sa ai la indemana un pachet de servetele umede dezinfectante pentru a sterge manerele carucioarelor si mainile tale dupa ce ai facut cumparaturi.

Nu amana si nu omite niciun vaccin al bebelusului

Vaccinarea dupa schema stabilita la nivel national este cel mai bun mod de a preveni boli precum rujeola, meningita si varicela. Chiar daca acestea nu il feresc de virusurile gripale, ii intaresc organismul si imunitatea. Ca parinte, este indicat sa iti faci anual vaccinul impotriva gripei sezoniere, asa incat sa nu te imbolnavesti si sa expui si mai mult copilul unui risc. Bebelusii nu sunt vaccinati antigripal pana la varsta de 6 luni.

Citeste si despre