Cum sa alegem un doctor pentru copilul nostru

| | Actualizat: 2005-09-26 10:22:48

 

Cu totii ne dorim pentru copilul nostru un doctor bun. Cum si pe ce criterii il alegem? La aceasta intrebare incearca sa raspunda randurile de fata.

Din fericire, incepand din anii '90 nimeni nu mai este "arondat" unei  anumite circumscriptii medicale, ci fiecare este chemat sa isi aleaga in mod liber medicul de familie. In ceea ce ii priveste pe copii, aceasta responsabilitate cade bineinteles in sarcina parintilor.

Este foarte bine daca se inscrie copilul la medicul de familie al parintilor. La urma urmei "medic de familie" inseamna pur si simplu medicul intregii familii. Pe de alta parte, nu toti medicii de familie au practica si experienta in ingrijirea copiilor. Mai exista o categorie de medici care, desi au suficienta practica si cunostinte de specialitate, prefera sa nu "se complice" cu copii, mai ales cu copiii mici care trebuie vaccinati (vaccinarile inseamna o mare corvoada pentru doctorii care trebuie sa procure vaccinuri, sa mobilizeze parintii si copiii in aceeasi zi, sa intocmeasca un numar absurd de mare de acte, "situatii" si "rapoarte").

Cel mai bine este sa vorbiti deschis aceasta chestiune cu doctorul dvs. de familie (presupunand, bineinteles, ca aveti incredere in el) si sa-l intrebati daca obisnuieste sa inscrie si copii. Daca nu o face, cereti-i o recomandare si luati-o sub titlu de inventar. Doctorul pe care il alegeti pentru copil trebuie sa nu fie foarte departe de locuinta dvs. La cabinetul lui trebuie sa se poata ajunge in cel mult 30 de minute. Mai trebuie sa aiba disponibilitatea de a veni, daca este nevoie, la domiciliu. De altfel aceasta este si o obligatie a medicului in cazul in care copilul nu a implinit un an. Este ideal ca medicul copilului sa aiba inscrisi pe lista intre 1000 si 2000 de pacienti. Mai putin inseamna ca exista un motiv pentru care are un numar neobisnuit de mic de pacienti.

Mai mult inseamna ca s-ar putea sa nu aiba suficient timp la dispozitie atunci cand veti avea nevoie de el. Daca trebuie sa asteptati de fiecare data mai mult de un sfert de ora peste ora programata (dar pentru asta trebuie sa adoptati obiceiul programarii) este semn din partea doctorului de neseriozitate sau de surmenaj. Punctualitatea este politetea regilor.

In materie de comunicare este absolut esential ca medicul sa se faca inteles de catre dvs. Feriti-va de doctorii care se exprima in limbaj stiintific incat sa nu intelegeti mare lucru. Stilul este omul, si intotdeauna se pot gasi cuvinte in frumoasa limba romana pentru a comunica ceva oricat de complicat. Iata, spre exemplificare, o mostra: "Actiunea farmacodinamica a codeinei se exercita la nivel central prin mecanism direct asupra ariilor tusigene, prin contrast cu actiunea farmacodinamica a acetil-cisteinei care se manifesta periferic prin liza puntilor moleculare prezente in exudatul bronsic, ameliorand proprietatile reologice ale sputei." Ati inteles ceva? Sunteti doctori inseamna si asta e si convingerea medicului care s-a exprimat intr-un astfel de limbaj.

Sa traducem: "Codeina actioneaza pe creier domolind centrul tusei, in vreme ce acetilcisteina actioneaza prin ruperea flegmei facand-o mai usor de eliminat." Acum parca-parca ati inteles ceva. Abia acum putem vorbi de informare si comunicare.

Feriti-va de doctorii care pentru indiferent ce problema dau "o trimitere la specialist". Aveti nevoie de un doctor care sa va ajute sa rezolvati problemele copilului (in afara bineinteles de cazul in care aceste probleme depasesc resursele lui sau ale cabinetului sau), nu de cineva care sa va puna pe drumuri.

Feriti-va de doctorii care prescriu un antibiotic de indata ce copilul a stranutat. Inseamna ca ei nu cauta rezolvari de perspectiva, ci compromisuri de moment.

Feriti-va de doctorii care prescriu mereu medicamente produse de aceeasi firma de medicamente sau care va trimit mereu la aceeasi policlinica. Este posibil sa fi facut acel pact cu diavolul care azi se numeste "contract de comision".

Cum puteti culege informatiile de care aveti nevoie?

Cele mai bune metode sunt: chiar de la cabinetul medicului (mai degraba de la asistenta); de la vecinii care au copii ceva mai mari decat al dvs; de la parintii colegilor de gradinita sau de scoala ai copilului. Este bine sa aveti o usoara preferinta pentru doctorii care au ei insisi copii.

Ceilalti sunt teoreticienii. Fiecare dintre noi invatam din viata cel putin tot atat cat se invata la facultate. Este bine sa aveti o usoara preferinta pentru medicii care lucreaza intr-un cabinet care este al lor. Ceilalti fie lucreaza intr-un fost dispensar de stat fiindca nu si-au putut deschide unul, fie lucreaza "la patron" care poate avea anumite interese materiale deosebite de interesul dvs: de a va sti copilul sanatos si bine dezvoltat.


Sanatate va doreste,

dr. Mihnea DRAGOMIR
specialist in medicina familiei


www.doctordragomir.ro

Citeste si despre