Cum sa pui un supozitor in mod corect bebelusului. Sfaturi pentru parinti fara experienta

| | Actualizat: 2024-09-23 21:02:01

Supozitoarele reprezinta una dintre alternativele de administrare a medicamentelor la bebelusi. Acestea sunt introduse pe cale rectala, unde se dizolva si isi elibereaza ingredientul activ in sange. Acest tip de prezentare farmaceutica este util la copii atunci cand exista impedimente in administrarea orala a medicamentelor, cum ar fi varsaturile, convulsiile sau, mai frecvent, rezistenta copilului de a lua medicamentul. Plasarea corecta permite o absorbtie mai rapida si mai eficienta a medicamentului. Iata cum se administreaza un supozitor bebelusului tau si cateva sfaturi pentru a face procesul usor si sigur. 

Ce este un supozitor?

Un supozitor este un medicament conceput pentru a fi administrat rectal. Are forma conica si masoara aproximativ 3-4 cm. Atunci cand este introdus in rect, acesta se dizolva datorita caldurii corpului, eliberand medicamentul intr-o zona bogata in vase de sange pentru o absorbtie rapida. Cu toate acestea, absorbtia poate fi neregulata si conduce la potentiale probleme precum scurgerea si disconfortul. Administrarea supozitoarelor poate fi inconfortabila pentru copil daca nu se face corect.

Utilizarea supozitoarelor in pediatrie

Desi supozitoarele nu sunt comune in prezent, ele sunt inca o optiune viabila pentru sugari si copii. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in aceasta etapa, este firesc ca medicamentele orale sa fie dificil de administrat din cauza rezistentei copilului de a le lua.

Cum sa administrezi un supozitor copilului tau?

Introducerea supozitoarelor la sugari si copii nu este o sarcina complicata, dar necesita rabdare si cunostinte pentru a se asigura ca supozitorul ramane la locul sau si isi indeplineste efectul terapeutic. Pentru a administra in siguranta un supozitor bebelusului, urmeaza acesti pasi:

  • Tine la indemana supozitorul pentru administrare. Daca preferi, poti folosi manusi sau un degetar.

  • Gaseste un loc sigur si confortabil pentru a aseza bebelusul, in mod ideal pe o suprafata ferma, fara risc de cadere.

  • Spala-te pe maini cu apa si sapun. Acest lucru ajuta la prevenirea oricarei contaminari. Repeta aceasta procedura dupa manipularea supozitorului.

  • Indeparteaza ambalajul supozitorului si scoate-l, evitand manipularea excesiva pentru a nu-l topi in caldura mainilor.

  • Aseaza bebelusul pe spate si ridica-i picioarele cu o mana, la fel ca la schimbarea unui scutec. De asemenea, poti intinde bebelusul pe o parte, cu piciorul inferior drept si piciorul superior indoit spre abdomen.

  • Tine supozitorul intre degetul mare si aratator.

  • Introdu supozitorul ferm in anus, spre ombilic, asigurandu-te ca partea dreapta este orientata spre interior pentru a preveni alunecarea acestuia.

  • Dupa introducere, tine fesele copilului impreuna timp de aproximativ 5 minute.

  • Daca supozitorul iese, reintrodu-l.

  • Incearca sa tii bebelusul intins timp de cel putin 15 minute.

Cum se administreaza un supozitor copiilor de peste un an?

Daca bebelusul este mai mare de un an, gaseste momentul potrivit pentru a administra supozitorul. Pentru o absorbtie mai buna, este recomandabil sa o faci dupa ce bebelusul a avut un scaun. In plus, este util daca bebelusul este linistit si se distreaza cu televizorul sau cu o jucarie. Pasii sunt aceiasi cu cei descrisi mai sus, dar pozitia copilului trebuie sa fie diferita pentru a evita ranile.

In acest caz, ar trebui sa il intinzi pe o parte, cu picioarele intinse si mainile indoite spre abdomen. Aceasta pozitie faciliteaza introducerea supozitorului si impiedica copilul sa se miste.

Cand sunt indicate supozitoarele pentru utilizare la sugari?

Supozitoarele pentru sugari sunt utilizate pentru a trata o varietate de conditii de sanatate. Conform specialistilor, principalele indicatii pentru formele de dozare rectale la copii, in regiuni precum Statele Unite, Japonia si unele tari europene, includ utilizarea acestora in tratamente analgezice si antipiretice, antiinflamatoare, antiemetice si laxative. 

  • Supozitoare de glicerina: utilizate in caz de constipatie pentru a inmuia scaunele si a facilita eliminarea lor. Acestea pot fi utilizate incepand cu primul an de viata. Dozajul variaza in functie de varsta si greutatea copilului.

  • Paracetamol supozitoare: utilizat in pediatrie pentru ameliorarea durerilor moderate si reducerea febrei. Dozajul si frecventa de utilizare trebuie prescrise de un specialist.

  • Supozitoare cu dipirona: recomandate pentru reducerea febrei si ameliorarea durerii. Acestea pot fi utilizate la bebelusii care cantaresc mai mult de 5 kg.

Cand nu ar trebui administrat un supozitor unui copil?

Exista cateva contraindicatii pentru administrarea supozitoarelor, conform Agentiei Spaniole pentru Medicamente si Produse Sanitare:

  • Hipersensibilitate la ingredientul activ sau la oricare dintre excipienti.

  • Tulburari ano-rectale, rectocolita hemoragica si procese hemoroidale inflamatorii.

  • Pacienti cu crampe, colici, greata, varsaturi sau alte semne de apendicita, obstructie intestinala, afectiuni intestinale inflamatorii acute sau, in general, in orice situatie de dureri abdominale de etiologie necunoscuta.

Urmeaza intotdeauna recomandarile medicului pediatru

Pediatrii nu obisnuiesc sa prescrie medicamente sub forma de supozitoare. Cu toate acestea, ei le pot prescrie atunci cand se urmareste o actiune rectala directa, ca in cazul supozitoarelor de glicerina pentru tratarea constipatiei sau pentru reducerea febrei la sugari.

Plasarea corecta este esentiala pentru a preveni ranirea zonei anale, cum ar fi iritarea sau mancarimea, si pentru a se asigura ca acestea sunt absorbite pentru a obtine efectul dorit. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la administrarea de medicamente pe aceasta cale, consulta medicul pediatru.

 

https://eresmama.com/como-ponerle-supositorio-bebe/

Sursa foto: freepik

Citeste si despre