Dermatita de scutec este cea mai comuna afectiune a pielii la bebelusi, cauzata de frecarea scutecului de pielea funduletului sau de episoadele diareice frecvente. Desi nu prezinta un pericol major pentru sanatate si se trateaza destul de usor, atunci cand eritemul fesier este suprainfectat cu alte bacterii sau ciuperci (candida sau stafilococ), pot aparea complicatii. Iata cum poti preveni si trata corect suprainfectarea dermatitei de scutec la bebelusi!
Suprainfectarea bacteriana a dermatitei de scutec apare in momentul in care, in ciuda luarii tuturor masurilor terapeutice si igienice pentru tratarea eritemului fesier, afectiunea nu da semne de vindecare nici dupa 5 zile de la aparitia ei. Dimpotriva, simptomele se acutizeaza, iar eritemul se extinde pe alte suprafete ale pielii copilului.
Tratamentul suprainfectarii dermatitei de scutec
Suprainfectarea eritemului fesier este influentata de mai multi factori. Cea mai frecventa forma este cea bacteriana, cauzata de infectarea cu candida albicans. Complicatia este favorizata de administrarea pe termen lung a antibioticelor orale. Si tratamentele pe termen scurt cu antibiotic pot favoriza complicatia, daca dozele administrate sunt foarte puternice.
Eritemul fesier nu necesita control medical obligatoriu, masurile terapeutice putand fi luate, cu usurinta, acasa. Insa in cazul suprainfectarii iritatiei de scutec, caracterizata prin inrosirea intensa a pielii, aparitia unor vezicule sau leziuni supurente ori a unor ulceratii, este nevoie de consultarea pediatrului si de stabilirea unei formule terapeutice adecvate.
In functie de cauza sau de factorul declansator al suprainfectarii - ciuperci, bacterii - medicul va stabili tratamentul potrivit. Cel mai frecvent, pediatrii recomanda tratamente topice, cu aplicare locala, sub forma unor creme sau unguente antifungice sau antibacteriene.
Tratamentul este completat de masuri igienice corespunzatoare, care au rolul de a grabi vindecarea:
- schimbarea frecventa a scutecelor;
- curatarea pielii iritate cu apa calduta;
- uscarea corecta a pielii inainte de punerea scutecului;
- aplicarea unor creme cu rol de bariera (in cazul acesta, crema antifungica sau antibacteriana).
Prevenirea suprainfectarii eritemului fesier
Profilaxia suprainfectarii dermatitei de scutec consta in luarea unor masuri igienice corespunzatoare inca din primele momente in care apare iritatia pielii, dar si in aplicarea tratamentului corespunzator.
De asemenea, in cazul in care bebelusul urmeaza un tratament cu antibiotice, vorbeste cu medicul despre metodele de prevenire a infectarii cu candida, care poate cauza suprainfectarea.
Episoadele diareice severe, cauzate de diverse afectiuni, trebuie ingrijite corespunzator, iar masurile igienice sporite, pentru a se evita extinderea si agravarea iritatiei de scutec.
Grija pentru funduletul bebelusului tau la fiecare schimbare de scutec poate fi garantia evitarii eritemului fesier si a suprainfectarii acestuia. Aplica unguentul Bepanthen de fiecare data cand schimb scutecul bebelusului. Acest unguent are un continut mai ridicat de grasimi si o concentratie mai scazuta de apa, aplicandu-se in general pe tesutul uscat. Se recomanda pentru protejarea funduletului lui bebe impotriva eritemului fesier.
Bebelusul tau a suferit vreodata de suprainfectarea dermatitei de scutec? Ce masuri de tratament i s-au impus? Tu cum ai grija sa previi aparitia eritemului fesier cauzat de scutec la bebelusul tau? Spune-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!