Esti proaspat mamica, iar bebelusul tau stranuta des? Ce trebuie sa stii

| | Actualizat: 2023-11-05 13:53:49

Stranutul este adesea asociat cu racelile si alergiile. Cu toate acestea, nou-nascutii stranuta foarte des. Este normal ca parintii sa se intrebe daca acesta este racit?

Ce este stranutul?

Stranutul este expulzarea fortata, involuntara a aerului prin nas si gura. Orice iritant din nas poate declansa un stranut. Praful, piperul, aerul rece sau un virus in nas pot declansa stranutul. Atunci cand stranutam, sunt implicati mai multi muschi: diafragma, muschii peretelui abdominal si toracic, muschii gatului si chiar muschii pleoapelor (motiv pentru care inchidem intotdeauna ochii atunci cand stranutam). Toti acesti muschi fac ca aerul sa iasa cu peste 100 km pe ora.

De ce stranuta nou-nascutii?

Nou-nascutii si bebelusii pana la varsta de aproximativ sase luni respira numai pe gura. Laringele lor este mai inalt decat al nostru, ceea ce le permite sa manance si sa respire in acelasi timp. Deoarece nu pot respira prin gura, este esential ca nasul sa fie mentinut curat pentru ca ei sa poata respira corect. De aceea, orice particula mica depusa acolo declanseaza un stranut. Este o actiune reflexa, care permite ca nasul sa fie mereu liber si deschis.

In timpul primelor ore de viata, stranuta adesea foarte mult, curatand astfel caile respiratorii de lichidul amniotic. Mai tarziu, mici urme de lapte, mucus, praf ii vor face sa stranute. Acest stranut, care este foarte frecvent la nou-nascut, devine mai rar pe masura ce copilul creste si nu exista un timp fix (unii stranuta mult timp de cateva zile, altii timp de cateva saptamani). Nu exista nici un numar "maxim" de stranuturi pe zi. Daca sunt sporadici (trec o perioada de timp fara sa stranute) si nu sunt asociati cu alte simptome, nu este cazul sa iti faci griji.

De unde stiu ca, chiar daca stranuta, nu este racit?

Stranutul in mod izolat, fara alte simptome, nu este deloc ingrijorator. Mai mult, ele sunt benefice, deoarece permit ca nasul nou-nascutului nostru sa fie deschis si curat.

Cu toate acestea, trebuie sa fim vigilenti daca sunt prezente si alte simptome. Atunci cand un bebelus este racit, are mucus in nas si tuse. Este, de asemenea, obisnuit ca cei mai mici bebelusi sa aiba febra sau febra slaba atunci cand racesc si, uneori, pot avea dificultati de respiratie (vom observa acest lucru deoarece respira foarte repede, pieptul li se scufunda si coastele le ies in afara). De asemenea, este destul de frecvent ca bebelusii sa refuze mancarea atunci cand sunt raciti.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre