Hidrocelul la copii

| | Actualizat: 2012-01-10 11:32:02
Intrebare:

- Baietelul meu de 2 luni a fost diagnosticat cu hidrocel stang. As dori sa stiu daca este nevoie neaparata de operatie? Medicul chirurg ne-a spus sa asteptam pana la 1 an si sa-l operam. As dori sa stiu cum il pot ingriji cel mai bine pana la operatie, imi e teama sa nu i se agraveze sau sa apara si la testiculul drept.

Raspuns:


 

Hidrocelul este o formatiune chistica cu continut lichidian, situata in jurul testiculului sau pe traiectul cordonului spermatic; se formeaza intr-un rest al canalului peritoneo-vaginal, canal prin care coboara testiculele din abdomen in scrot si care in mod normal ar trebui sa se inchida inainte de nastere. Prin neinchiderea acestui canal se creeaza conditii de aparitie a herniei inghinale sau hidrocelului.

Unele statistici apreciaza ca astfel de patologii apar la aproximativ 3% dintre nou-nascuti, frecventa fiind de 3 ori mai mare la prematuri decat la nou-nascutii la termen si  de 8 ori mai mare la baieti comparativ cu fetele.

Hidrocelul este observat de cele mai multe ori de catre parinti, care semnaleaza aparitia unei formatiuni tumorale nedureroase, netede, de consistenta elastica, care destinde tegumentulul scrotului si care prezinta variatii ale dimensiunilor.



Creste in dimensiuni spre seara comparativ cu dimineata; de asemenea, creste  in conditii de crestere a presiunii abdominale: plans, tuse etc.

Examenul medical este necesar, deoarece este important a se diferentia de hernia inghinala sau tumori testiculare. Hidrocelul poate disparea spontan in primul an de viata. Singurul tratament pentru hidrocel este cel chirurgical, insa interventia se recomanda a se efectua dupa varsta de 1 an.

Pana atunci, nu este nevoie de nici un fel de tratament decat supraveghere: orice modificare locala sau aparitia unor tulburari digestive severe (greata, varsaturi, dureri abdominale, intreruperea tranzitului) trebuie semnalate medicului.

Citeste si despre