Importanta vizitelor lunare ale bebelusului la medic

| | Actualizat: 2013-08-08 14:53:00

In primul an de viata, bebelusul tau trebuie sa treaca pe la pediatru foarte des, pentru completarea fisei medicale, a schemei obligatorii de vaccinare, dar si pentru evaluarea starii lui de sanatate si a gradului de dezvoltare. Fiecare luna aduce ceva nou in cresterea si dezvoltarea copilului, iar la fiecare vizita medicala pediatrul il analizeaza si examineaza din cap pana in picioare pentru a vedea cat de sanatos si voinic s-a facut!

Vizitele medicale ale bebelusului, luna de luna?

  Primul examen medical al bebelusului are loc imediat dupa nastere, cand medicul stabileste scorul Apgar, se asigura ca este bine dezvoltat si ca nu are probleme de sanatate care sa ii puna viata in pericol.

Dupa parasirea maternitatii, vizitele medicale ale bebelusului urmeaza un program destul de strict, organizat atent de pediatrul care ii va monitoriza cresterea. La inceput, controalele vor fi mai dese, pentru ca spre sfarsitul anului, cand bebe se dezvolta si capata mai multa putere, sa se rareasca.

Prima vizita medicala a bebelusului, dupa parasirea spitalului, are loc in primele 2 zile. Medicul iti va recomanda sa te intorci la spital cu copilul, in 24-48 de ore de cand ajungi cu el acasa, pentru administrarea primelor doze de vaccinuri.

Urmatoarele vizite medicale ale bebelusului au loc la 2 saptamani dupa nastere, apoi la 1, 2, 4, 6, 9 si 12 luni. La inceput, acestea au loc din luna in luna, apoi cam la 2 luni, pentru ca spre finalul anului sa ajunga la o data la 3 sau 6 luni.  

Ce se intampla la fiecare vizita medicala a bebelusului, in primul an de viata?

Primul an de viata este crucial pentru dezvoltarea copilului. In acest interval de timp, bebelusul isi dezvolta abilitati fizice importante si trece printr-o multime de schimbari corporale menite sa-l ajute sa creasca sanatos.

Vizitele medicale din primele 12 luni de viata ale bebelusului se vor concentra in principal pe:

  • masurararea parametrilor de crestere - greutate, inaltime;
  • verificarea semnelor vitale - pulsul, tensiunea, temperatura, dar si a activitatii pulmonare (medicul va folosi stetoscopul pentru a asculta bataile inimii si plamanii);
  • monitorizarea inchiderii fontanelelor;
  • masurarea perimetrului cranian;
  • examinarea vazului, auzului si a reflexelor;
  • administrarea vaccinurilor aferente fiecarei varste, potrivit schemei de vaccinare etc.

Importanta vizitelor medicale ale bebelusului in primul an de viata

Fiecare vizita medicala inseamna un pas inainte in cresterea si dezvoltarea bebelusului. La fiecare control, medicul bifeaza toate abilitatile pe care bebe le dezvolta periodic si se asigura ca este sanatos.

In primele 48 de ore de la nastere, in cadrul primului control de dupa parasirea maternitatii, medicul va administra copilului primele doze din vaccinul impotriva Hepatitei B4 si vaccinul contra BCG (tuberculoza), urmand ca peste alte cateva zile sa ii administreze si cea de-a doua doza din vaccinul BCG.

La vizita medicala de la 2 saptamani, medicul masoara parametri de crestere, face copilului un examen fizic complet si ii testeaza reflexele. Insa cel mai important, medicul se va concentra asupra greutatii bebelusului, care da batai de cap multor parinti la aceasta varsta. In primele 2 saptamani dupa nastere, greutatea bebelusului are tendinta de a scadea fata de valoarea inregistrata la momentul nasterii.

In astfel de momente, parintii se impacienteaza si bombardeaza medicul cu tot soiul de intrebari legate de hranirea bebelusului si de starea lui de sanatate. Scaderea in greutatea este normala in aceasta perioada, insa pediatrul te va sfatui ca din acel moment, sa i-o monitorizezi zilnic, intrucat ar trebui sa inceapa sa ia in greutate.

Este momentul oportun pentru a pune intrebari medicului si a-ti lamuri dilemele legate de alaptat, portii de mancare si despre cat trebuie sa creasca bebe in greutate pana la urmatoarea vizita medicala.

La vizita de la varsta de 1 luna medicul va urma aceeasi rutina de examinare a bebelusului si de masurare a parametrilor de crestere ca la 2 saptamani, dar va fi interesat mai mult de cat a luat in greutate si cum s-a adaptat mediului extrauterin. Pediatrul iti va pune tot soiul de intrebari legate de comportamentul lui in preajma altor oameni, de reactiile la stimuli vizuali si auditivi etc.

La varsta de 2 luni, controlul medical al copilului se va concentra pe completarea fisei medicale cu vaccinuri si imunizari noi. Cel mai probabil, bebe va primi prima doza a vaccinului complex DTP (difterie, tetanos, pertusis), dar si imunizarea contra hepatitei B. In cazul in care medicul constata ca bebelusul se dezvolta corespunzator si nu sunt probleme de sanatate care sa necesite o frecventa mai crescuta a controalelor medicale, bebe va trece pragul cabinetului abia peste alte 2 luni.

La 4 si la 6 luni continua seria de administrare a vaccinurilor la bebelus. Vizitele medicale se vor concentra pe imunizari, dar medicul va evalua si starea de sanatate a copilului si modul in care se dezvolta. La varsta de 4 luni, i se va administra cea de-a 2-a doza din vaccinul DTP si va primi si imunizarea antipoliomielitica, iar la 6 luni, schema obligatorie de vaccinare continua cu alte doze din vaccinuri deja incepute sau imunizari noi, precum VHB, DTP, Hib (haemophilus influenzae tip b), antipneumococic sau antigripal, dupa caz.

Dupa terminarea tuturor imunizarilor specifice pentru varsta de 6 luni, urmatoarea vizita medicala a copilului va avea loc abia la varsta de 12 luni, cand implineste primul an de viata. In timpul acestei vizite medicale, pediatrul definitiveaza schema obligatorie de vaccinare de pana la 1 an, in cazul in care exista imunizari restante.

La 1 an, pediatrul va face bebelusului un control medical amanuntit, analize complete si va masura parametri de crestere, pentru a verifica daca se dezvolta si creste armonios. Respectarea programului de vizite medicale din primul an de viata al bebelusului este esentiala pentru a te asigura ca ai un copil sanatos si puternic.

Fiecare control medical contribuie la depistarea timpurie a potentialelor probleme de sanatate ale copilului si la prevenirea complicatiilor, care-i pot afecta sanatatea pe termen lung sau ii pot pune viata in pericol.  

Tu ai respectat vizitele medicale programate in primul an de viata al bebelusului? Ti s-au parut utile? Ai intampinat probleme cu bebe? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre