Infectia urechii la sugar

| | Actualizat: 2012-11-09 15:23:40

Infectia urechii mijlocii este una dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni la bebelusi si copii mici. Pana la varsta de doi anisori, cam jumatate dintre copii sunt dusi la medic cu aceasta afectiune, cunoscuta si sub numele de otita medie. Iata care sugari sunt mai predispusi la infectii ale urechii, cum le recunosti usor si ce masuri terapeutice se impun in aceste situatii!

Cauzele infectiei urechii sau otitei medii la copii

Otita medie este cauzata de un virus si apare adesea in urma unei infectii a aparatului respirator superior. In aceasta situatie, trompa lui Eustachio se inflameaza si se blocheaza. Trompa are rolul de a lega faringele de urechea mijlocie. In momentul in care este blocata, se acumuleaza lichid in urechea mijlocie, in spatele timpanului, si se creeaza astfel un mediu propice pentru inmultirea germenilor sau a microbilor. In momentul in care lichidul este infectat cu un virus (in special in urma racelii sau gripei), se declanseaza otita medie si se manifesta primele simptome de durere, din cauza presiunii pe care fluidul acumulat o pune asupra timpanului.

In afara de raceli, gripe si alte infectii ale aparatului respirator superior, mai exista si alti factori de risc care pot predispune sugarul la astfel de infectii.

S-a descoperit ca expunerea la fumatul pasiv si hranirea cu biberonul ar creste sansele ca sugarul sa sufere de aceasta afectiune.

Se pare ca otita medie isi selecteaza candidatii si pe criterii de sex, baieteii fiind mai predispusi la infectii ale urechii decat fetitele. Si copiii cu un istoric familial de otite medii pot face boala mai des decat cei care nu au un astfel de istoric.

Infectiile urechii mai pot aparea si pe fondul unor defecte congenitale sau afectiuni medicale de care sufera copilul, alergii sau a unui sistem imunitar slab.

Simptomele otitei mijlocii la sugar

Principalul simptom al infectiei este durerea locala. In cazul in care sugarul nu poate transmite verbal ca il doare urechiusa, deoarece nu stie inca sa vorbeasca, vei putea observa ca ceva nu este in regula, prin anumite semne comportamentale pe care ti le indica: duce adesea mana la ureche, devine iritat, plange etc.

Alte simptome, care insotesc durerea, sunt:

  • stare de iritabilitate;
  • plans;
  • dureri in gat;
  • tulburari de somn;
  • febra;
  • secretii care supureaza din urechea afectata etc.

Cand trebuie luata legatura cu medicul

  • Copilul nu mai doarme la cateva zile de la o raceala.
  • Copilul se trage in continuu de ureche.
  • Copilul vomita in mod repetat.
  • Febra si starea de iritatie persista dupa doua zile de tratament.
  • Copilul nu poate fi linistit de nimeni.
  • Apare o zona inrosita sau o umflatura in spatele urechii.
  • Copilul are un istoric de infectii ale urechii.

Tratamentul otitei medii

In foarte multe cazuri, tratamentul otitei sau infectiei urechii medii presupune doar tratament ambulatoriu si vizeaza ameliorarea simptomelor.

Fiind o infectie virala, nu se trateaza cu antibiotice, insa in unele cazuri, si mai ales la copiii sub 2 ani, medicul poate prescrie astfel de medicamente, din cauza complicatiilor sau a simptomatologiei severe.

Important este ca la primele semne de durere sau jena pe care le manifesta copilul la ureche sa il duci la medic, pentru a-l putea consulta si a pune diagnosticul corect. El va stabili, in functie de evolutia bolii, daca este nevoie sau nu de antibiotic sau ce tip de tratament se impune.

Desi multi pediatri recomanda antibiotice de la primele semne ale infectiei, exista o parte a medicilor care a renuntat la a mai prescrie astfel de medicamente pentru otita medie. S-a demonstrat ca impactul pe care acestea il au in recuperare este minim, chiar si in ceea ce priveste ameliorarea simptomelor, de aceea, prefera sa evite prescrierea lor si sa se focuseze doar pe tratament simptomatic.

In general, medicul prescrie calmante pentru reducerea durerii provocate de infectie si antipiretice pentru scaderea febrei. Acestea ar trebui sa ajute copilul sa se simta mai bine si sa isi revina, treptat, la forma de dinainte.

In unele cazuri, exista riscul ca cel mic sa isi piarda temporar auzul, din cauza infectiei. Drept urmare, este posibil ca pediatrul sa recomande, pentru mai multa siguranta, si un test de auz pentru a verifica cat de mult a fost afectat acesta in urma otitei.

Copilul tau a suferit vreodata de otita medie sau infectie a urechii mijlocii? Ce masuri terapeutice i s-au impus? Mai cunosti si alte secrete de ingrijire a copilului la domiciliu, in caz de otita medie? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre