Lacrimarea excesiva la bebelusi este un simptom al mai multor afectiuni oculare si poate fi insotita de roseata, disconfort si chiar secretii infectioase. Atat conjunctivita, cat si obstructia canalelor lacrimale sau glaucomul congenital pot fi boli care determina aparitia siroaielor de lacrimi tulburi si abundente pe obrajorii bebelusului tau. Mergi cu el la medic daca observi ca unul sau ambii ochi lacrimeaza excesiv, pentru un diagnostic precis si tratament adecvat!
Care sunt cauzele lacrimarii excesive la bebelusi?
De cele mai multe ori, lacrimarea excesiva a ochilor sugereaza prezenta unei infectii virale sau bacteriene, insa la bebelusi principala cauza a acestui simptom o reprezinta blocarea canalelor lacrimale.
La nastere, copiii au canalele lacrimale neperforate. Orificiile apar in mod natural in termen de cateva zile, apoi incep lacrimile sa invadeze ochii, pentru a-i umezi, care apoi se scurg in nas. Totusi, exista si exceptii.
La aproximativ 30% dintre bebelusi, nu se formeaza orificiile in mod spontan si au nevoie de interventie medicala pentru a putea fi create si a permite lacrimilor sa circule pe canale. Chiar si la bebelusi, lacrimarea excesiva poate avea si alte cauze.
Infectiile virale sau bacteriene, de tipul conjunctivitei sau ulciorului, sunt foarte frecvente la cei mici. Lacrimarea este insotita, in aceasta situatie, si de roseata ochilor. Micutul va simti un disconfort sporit, care il va determina sa duca mereu manuta la ochiul afectat si sa se frece.
Glaucomul congenital este o alta afectiune care ar putea sta la baza simptomului de lacrimare excesiva. Boala se manifesta si prin cresterea presiunii intraoculare. De aceea, este foarte important ca bebelusul sa fie dus la oftalmolog cat mai repede, pentru ca numai pe baza unui consult medical amanuntit se poate descoperi afectiunea.
Una dintre cele mai rare cauze ale lacrimarii excesive este retinoblastomul, o tumoare specifica, care poate fi depistata foarte devreme, daca micutul este dus la oftlamolog.
Cum se trateaza lacrimarea excesiva la bebelusi?
Lacrimarea excesiva este doar un simptom, care poate sta la baza mai multor boli. Atunci cand unul sau ambii ochi ai copilului prezinta lacrimi tulburi si abundente, posibil insotite de roseata si secretii galbui, mergi rapid cu el la medic.
Doar in urma unui consult oftalmologic atent se poate pune diagnosticul si se poate prescrie tratamentul adecvat. In cazul obstructiei sau blocarii canalului lacrimal la bebelusi, oftalmologul va perfora mecanic punctele pentru crearea orificiilor. Este o procedura invaziva, dar nedureroasa. Necesita sedarea bebelusului.
In cazul in care micutul este diagnosticat cu o infectie virala sau bacteriana, medicul va prescrie o reteta prin care va recomanda produse pentru toaletarea atenta a ochilor, cu comprese sterile si ser fiziologic, dar si solutii antiseptice cu aplicatie locala. Solutiile oculare pot fi antiinflamatoare sau antibacteriene, in functie de natura infectiei pe care o are bebe.
In cazul diagnosticului de glaucom congenital, medicul va stabili, in prima faza, daca este primar (de sine statator) sau asociat cu alte afectiuni oculare congenitale. Tratamentul glaucomului consta in interventie chirurgicala, realizata sub anestezie generala. Este foare important ca glaucomul sa fie depistat cat mai repede si sa se opereze la timp, deoarece consecintele nedepistarii si netratarii acestuia sunt foarte grave, ajungandu-se chiar la orbire.
Tratamentul retinoblastomului este foarte complex si implica mai multi specialisti, fiind un efort multidisciplinar, si tine cont de mai multi factori (pozitia tumorii, marimea ei, varsta copilului, alte afectiuni oculare existente etc.). Terapia combina chimioterapia locala cu interventii chirurgicale, cu mari sanse de succes in cazul depistarii precoce.
Bebelusul tau a avut probleme cu ochisorii, care sa aiba ca simptom lacrimarea excesiva? Care a fost diagnosticul si cum ai procedat? Spune-ne parerile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!