Manevra Heimlich la bebelusi

| | Actualizat: 2017-08-17 11:16:15

Manevra Heimlich este o masura de prim ajutor care se aplica in caz de sufocare. Presupune deblocarea de urgenta a cailor aeriene, obstructionate de aspirarea accidentala a unor corpi straini sau a unor bucati de mancare. Manevra se poate realiza chiar si la bebelusi, iar invatarea ei nu necesita pregatire medicala prealabila. Orice parinte poate invata sa o practice, fiind o masura de prim ajutor care ar putea salva viata copilului.  

Cand se recurge la manevra Heimlich?

Caile respiratorii ale bebelusului sunt foarte mici si stramte, iar la aceasta varsta, nu are dezvoltata foarte bine abilitatea de a mesteca sau inghiti. Bebelusii sunt principala categorie de copii predispuse la sufocare sau la obstructionarea cailor respiratorii.

Exista tot soiul de pericole si factori de risc care pot conduce la sufocarea micutilor. Este nevoie sa inghita o bucatica mai mare de mancare sau o margeluta, pentru a se ineca si sufoca cu ea. Este foarte important ca, in cazul bebelusilor, manevra Heimlich sa fie executata doar atunci cand copilul da semne ca se sufoca, nu doar ca se ineaca usor.

In caz contrar, i-ar putea produce traume sau leziuni severe. Pentru a-ti da seama daca copilul se sufoca sau nu, este important sa urmaresti simptomele:

  • respira cu dificultate sau nu poate respira deloc;
  • este agitat si plange neincetat;
  • tuseste in incercarea de a elimina obiectul care blocheaza caile respiratorii;
  • incepe sa se inroseasca si, ulterior, sa se invineteasca la fata;
  • isi pierde cunostinta (in ultima instanta).

Cum se executa manevra Heimlich la bebelusi?

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand observi ca bebelusul se sufoca, este sa suni rapid (sau sa pui pe cineva sa o faca) la 112, pentru a chema o ambulanta. Pana la venirea ambulantei, este recomandat sa incerci sa ii faci manevra Heimlich.

Aceasta poate salva viata bebelusului, sufocarea fiind una dintre cele mai grave afectiuni, care ameninta viata copilului cu fiecare secunda care trece de la momentul in care cel mic nu reuseste sa respire.

Exista doua tipuri de tehnici ale acestei manevre. In cazul in care sufocarea este usoara - copilul doar plange, tuseste usor, dar nu da semne sa se inroseasca sau invineteasca la fata -, poti incerca varianta mai usoara a procedurii:

  • Asaza bebelusul cu fata in jos, pe antebratul stang, astfel incat sa ii sustii capul cu palma (avand grija sa nu pui presiune pe caile respiratorii, pentru a nu le bloca si mai tare); apleaca-l usor cu capul in jos, astfel incat acesta sa fie mai jos decat toracele, iar cu mana libera, aplica 4 lovituri usoare, intre omoplati; inspecteaza cavitatea bucala a copilului pentru a vedea daca se observa corpul strain care i-a blocat caile respiratorii. 

In cazul in care aceasta metoda nu are succes, iar starea bebelusului se inrautateste, incearca si o alta varianta a manevrei:

  • Asaza-te pe un scaun, pune copilul intins, cu fata in sus, pe genunchii tai; capul copilului trebuie sa fie putin mai jos decat restul corpului; aplica, in partea inferioara a sternului, compresii toracice (niciodata abdominale), de jos in sus, cu ajutorul a doua degete, de 5-6 ori. La fel ca si in cazul primei tehnici, dupa aplicarea seriei de compresii toracice, verifica cavitatea bucala a bebelusului pentru a constata daca se observa corpul strain sau nu. Verifica, de asemenea, respiratia si pulsul copilului.

Solicitarea ajutorului medical specializat este necesara indiferent daca procedura are sau nu succes. Chiar daca corpul strain este expulzat prin intermediul manevrei Heimlich, medicii trebuie sa evalueze starea de sanatate a copilului si functiile lui vitale, in vederea depistarii complicatiilor sau a altor probleme care i-ar putea pune viata in pericol.

Tu ai invatat sa executi manevra Heimlich? Ai avut nevoie vreodata sa o aplici bebelusului tau? Crezi ca este una dintre masurile de prin ajutor pe care orice parinte ar trebui sa le stie? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre