Nou-nascutul incepe sa se dezvolte

| | Actualizat: 2006-07-21 18:14:13

 

Pentru ca a stat inghesuit in uterul tau, va avea tendinta, cel putin in primele zile dupa nastere, sa stea in aceeasi pozitie. Nu te ingrijora pentru ca se va destinde in cateva saptamani. In tot acest timp se va simti mai bine daca va fi infasat.

La sfarsitul primei luni de viata , va fi capabil sa isi ridice putin capul si sa-l intoarca de pe o parte pe alta atunci cand sta pe burtica. In primele luni de viata hrana joaca cel mai important rol pentru bebelusul tau si este urmata indeaproape de somn.

Majoritatea sugarilor trebuie hraniti la fiecare 2-3 ore. De asemenea ei dorm in jur de 16-17 ore pe zi. La o luna de la nastere este posibil ca bebelusul tau sa isi fi facut un program de somn si de alaptat.

Plansul este modul in care bebelusul comunica. Desi nu vei reusi sa intrezaresti nimic din personalitatea lui, avand in vedere ca doarme foarte mult in aceasta perioada poti vorbi cu el si-l poti atinge  comunicand astfel cu el. Bebelusii adora sa fie imbratisati, sarutati si dragaliti si veti observa ca va recunoste vocea.

Privirea bebelusului este inca incetosata, si iti poate vedea fata numai atunci cand il tii in brate.  Va avea de asemenea perioade in care nu va dormi dar nici nu va plange si va fi atent la ce se intampla in jurul lui. Foloseste aceste ocazi pentru a-l  cunoaste mai bine: vorbeste cu el, plimba-l prin casa si arata-I diferite fotografii si imagini. Dar daca nu pare receptiv nu insista.

Chiar daca este inca mic, este capabil sa recunosca fete si gesturi pe care poate chiar sa le imite intr-o anumita masura. Stai in raza lui vizuala, scoate limba la el si misca din sprancene apoi astepta si vei vedea ca iti va imita mimica fetei. Este posibil ca acest lucru sa nu se intample chiar imediat insa el retine aceste lucruri si si le aminteste mai tarziu.

O oglinda care nu se sparge si jucariile care se misca si scot sunete sunt foarte interesante pentru un nou-nascut. La inceput nu va intinde mainile dupa jucarii. Va face acest lucru de abia peste cateva luni.

Daca copilul tau s-a nascut prematur aminteste-ti ca evolutia lui este mai inceata decat a altor copii de aceeasi varsta. De aceea majoritatea sugarilor nascuti prematur au doua varste. Cea cronologica(de la nastere) si cea ajustata in functie de data la care ar fi trebuit sa se nasca.



Alina Pavel, redactia Copilul.ro

Citeste si despre