Prezenta sangelui in scaunul sugarului

| | Actualizat: 2017-10-01 10:06:00
Intrebare:

- Ce sunt firisoarele rosii din scaunul sugarului? Numarul scaunelor sunt de aproximativ 4 pe zi, aspect galben - verzui. Varsta sugarului este de 3 luni si 2 saptamani. Prima manifestare a fost la 2 luni si jumatate, urmat de un tratment cu smecta si furazolidon. Inainte, la varsta de 1 luna pentru "rosu in gat", a avut tratament amoxicilina suspensie 2,5ml/8h. La o luna dupa acest tratament au aparut scaunele cu firisoare rosii-sange. In urma revenirii acum cateva zile a acelorasi simptome, medicul specialist a prescris ercefurin -1/2 capsula la 8h, biotics baby 1pliculet/zi si smecta 1/2 plic de 2 ori pe zi: cu un diagnostic de enterocolita acuta. Precizam ca aceste firisoare rosii nu apar in mod frecvent, ci la 3 saptamani-1 luna. Ce parere aveti?

Raspuns:

Prezenta sangelui in scaunul sugarului este un semn patologic si impune consultarea medicului, deoarece este de obicei semnul unei infectii intestinale – enterocolita acuta.

Enterocolita acuta este o afectiune infectios inflamatorie a intestinului, care poate fi determinata de:

- bacterii: Escherichia coli, Shigella, Salmonella, Yersinia etc.

- virusuri (cel mai frecvent cu Rotavirus)

- paraziti (Giardia).

Factorii favorizanti sunt: 

-  varsta mica: in primul an de viata sistemul imunitar al sugarului este inca deficitar si lipseste imunitatea dobandita, la care se adauga factori ce tin de comportamentul sugarului la aceasta varsta (introduce manutele sau jucariile in gura), comportament care-l expune la un contactul cu diversi germeni;

- alimentatia artificiala in primul an de viata, stiindu-se ca alimentatia naturala, la san, are efect protector prin transferul de anticorpi de la mama;

- greutate mica in raport cu varsta, malnutritia sau rahitismul preexistent;

- frecventarea unor colectivitati de copii;

- tratamentul prelungit cu antibiotice, care distruge flora normala intestinala.

De cele mai multe ori transmiterea infectiei se face pe cale fecal-orala (prin maini contaminate), dar si prin alimente, apa contaminata sau direct de la o persoana la alta.  

Clinic, entrocolita acuta se manifesta prin: diaree (scaune frecvente, lichide sau cu consistenta modificata, eventual cu elemente patologice de tip mucus, puroi sau sange), varsaturi, febra, anorexie, stagnarea ponderala (daca se prelungeste), colici abdominale (manifestate la sugari prin agitatie, iritabilitate).

La sugar, enterocolita acuta poate avea o evolutie mai grava, datorita riscului de deshidratare, mai mare la sugar decat la alte varste; aceasta deoarece avand o suprafata corporala mai mare raportata la greutate, pierderea de lichide este mai mare si mai rapida.

De asemenea  corpul sugarului are o proportie mai mare de apa decat adultul, ceea ce-l face mai sensibil la pierderea de lichid.

Daca diareea se prelungeste sau apar episoade repetate in interval scurt de timp exista si riscul de malnutritie, datorata dietelor restrictive cat si malabsorbtiei intestinale care apare in aceste perioade.

Din aceste considerente, aparitia enterocolitei acute la sugar impune tratament prompt, o componenta importanta a acestuia fiind rehidratarea corecta a sugarului pentru a combate deshidratarea.

De asemenea se impun masuri stricte de igiena atat personala cat si a alimentatiei, precum si depistarea si tratamentul unor eventuali membrii ai familiei posibili-sursa de infectie, pentru e preveni recurentele.

Asadar, sfatul meu este sa mentineti o buna colaborare cu medicul curant pentru tratamentul corect a acestui episod, prevenirea complicatiilor si a recidivelor.

Citeste si despre