Respiratia unui bebelus difera foarte mult de a copiilor maricei sau adultilor. Are anumite particularitati care, desi sunt normale, baga in panica parintii. Afla tot ce trebuie sa stii despre respiratia bebelusului tau, ce este normal si ce nu si cand trebuie sa iti faci griji sau nu!
Respiratia normala a bebelusului
Inca de la nastere, copiii au anumite caracteristici in respiratie.
In primul rand ei pot avea nasul infundat saptamani intregi de la nastere, care le ingreuneaza capacitatea de a respira. Regurgitatia si saliva (pe care o controleaza cu greu) pot cauza congestie toraciva si pot pune probleme in a respira, dar nu sunt patologice.
Ei nu respira constant si sacadat. Uneori pot respira mai repede, alteori mai incet fara a fi un semn problematic. Alteori poti observa chiar ca se opreste din respirat pret de cateva secunde. Si acest lucru este normal.
Respiratia bebelusilor noaptea
Multi parinti se tem cel mai mult de respiratia copilului pe timpul noptii si de riscul de a nu suferi de sindromul mortii subite, care apare de obicei in somn. De aceea, ei au tendinta de a verifica respiratia bebelusului pe timpul noptii. Totusi, trebuie sa te linistesti cat de cat la gandul ca acest sindrom apare foarte rar, afectand mai putin de 1 din 1000 de copii.
Nu este problematic si ingrijorator daca te vei trezi ducandu-te de foarte multe ori pe timpul noptii in camera lui pentru a vedea daca mai respira, insa incearca sa nu iti stresezi organismul si sa il obosesti facand asta. Poti verifica respiratia punand degetul la nasucul lui sau atingandu-l un pic pentru a vedea daca tresare.
Semne care indica probleme de respiratie la bebelusi
-
daca isi intrerupe respiratia pentru mai mult de 10 secunde;
-
rata normala a respiratiei la bebelusi este undeva intre 40 si 60 pe minut, aceasta putand scadea sau creste in functie de cat de activ sau pasiv este copilul; totusi daca apar modificari in ea fara niciun stimu, atunci este ingrijorator;
-
este vinetiu, se ineaca, se sufoca;
-
apare retractarea exagerata a toracelui;
-
respira chinuit, fortat;
-
zgomotele (grohaitul) sunt frecvente pe faza de expirare a aerului, diferite de suspinele sau gafaielile normale frecvente la bebelusi;
-
stare generala alterata, de moleseala asociata altor simptome specifice.
Cauzele problemelor de respiratie la bebelusi sunt variate, la baza lor stand adesea diverse afectiuni:
-
alergii;
-
raceli;
-
congestii nazale;
-
infectii;
-
tahipnee tranzitorie;
-
sindromul de detresa respiratorie.
Ce trebuie sa urmaresti la respiratia copilului tau?
Intotdeauna trebuie sa monitorizezi cu atentie respiratia bebelusului, mai ales pe timpul noptii. Trebuie sa urmaresti semnalele care indica problemele sau dificultatile de respiratie (dispneaa) si sa stii sa le disociezi de trasaturile normale ale respiratiei copiilor de aceasta varsta.
Poti numara rspiratiile pe minut ale celui mic pentru vedea daca se incadreaza in limita normala si ii poti lua si temperatura, daca constati vreun semn nelinistitor. Adesea, infectiile la plamani debuteaza cu febra.
Cel mai important este sa stii ca daca ai vreo suspiciune cu privire la felul in care respira bebelusul tau, fie ca e fondata sau nu, este absolut necesar sa il vada un medic sau sa ceri sfatul unuia pentru a te asigura ca totul e in ordine cu el.