Copilul este deosebit de vulnerabil la temperaturi ridicate, asa ca in zilele calduroase poate fi mai nervos si mai suparat decat de obicei. Exista, insa, sapte trucuri pentru ca cel mic sa faca fata zilelor toride de vara.
Intotdeauna hidratat
Hidratarea este esentiala vara. Caldura creste temperatura corpului, care este reglata de transpiratie. Cand copilul (si adultul) transpira, elimina apa prin pori, de aceea este necesar sa suplinim aceasta pierdere pentru a evita deshidratarea.
Consumul de apa este esential pentru mentinerea unor niveluri adecvate de concentratie de minerale din sange. Apa este o componenta indispensabila pentru toate tesuturile corpului.
Cantitatea zilnica de apa pe care un copil ar trebui sa o bea este cuprinsa intre 50-60 ml pentru fiecare kilogram pe care il are, adica o jumatate de litru de apa pentru un copil de 10 kilograme, de exemplu. De aceea, da-i mereu apa sa bea chiar daca nu este insetat si nu cere.
Daca bebelusul este alaptat exclusiv, vara se recomanda sa fie hranit mai des. Astfel, nu este nevoie sa bea apa, deoarece laptele furnizeaza mineralele de care are nevoie pentru a evita deshidratarea.
Protejaza-l de soare
Evita expunerea directa a copilului la soare in miezul zilei, intre orele 11:00 si 18:00. Aplica-i protectie solara, la fiecare doua oare, pentru a-i proteja pielea si nu uita sa-i pui o palariuta pe cap.
Daca iesi cu cel mic afara in acest interval, foloseste un parasolar sau un carucior acoperit, dar asigura-te intotdeauna ca exista o circulatie adecvata a aerului. Nu este recomnadat sa acoperi caruciorul cu o folie sau o patura, pentru ca exista riscul ca temperatura sa creasca pana la niveluri periculoase.
Ofera-i alimente racoritoare
In zilele toride nu trebuie sa-i dai multa mancare, ci portii mici pe tot parcursul zilei. Iar cea mai buna alegere o reprezinta alimentele proaspete, cum ar fi salate sau legume, si profita de fructele de vara pline de vitamine, care hidrateaza foarte bine.
Ii poti pregati celui mic inghetate, bauturi racoritoare sau supe de legume. Insa, evita mancarea prajita si carnea grasa, care ingreuneaza digestia. Seara, alege cinele usoare pentru a-i facilita un somn linistit.
Gaseste locuri umbroase
In zilele calduroase, umbra, ventilatoarele si spatiile cu aer conditionat sunt cele mai cautate locuri, desi acesta din urma trebuie utilizat cu precautie in preajma copilului.
Mentine casa racoroasa coborand copertinele si jaluzele si umezeste adesea capul, gatul si incheieturile celui mic.
Daca iesi afara, evita orele in care ete foarte cald si cauta restaurante sau centre comerciale cu aer conditionat. Si nu uita! Nu lasa niciodata copilul singur in masina.
Imbracaminte lejera
In casa, cel mai bine este sa lasi copilul descult, chiar si afara daca ai curte. De asemenea, evita imbracamintea stramta si tesaturile sintetice.
Foloseste tesaturi precum bumbacul sau inul si evita materialele elastice care pot irita pielea delicata a micutului. Daca in casa este prea cald, ii poti pune o camasa umeda si poti renunta la scutec.
La piscina sau la plaja
Daca ai posibilitatea sau norocul sa ai o piscina sau o plaja in apropiere, profita din plin de ea. Nimic mai bun decat petrecerea unei zile de foc cu copilul in apa. Desigur, evita orele cand caldura este prea mare.
Daca este prima vara a bebelusului tau, urmeaza recomandarile pentru primele lui bai in piscina sau in mare, pentru a fi in siguranta.