Scuipatul la bebelusi

| | Actualizat: 2017-10-03 16:07:41

Scuipatul este o problema frecventa care apare de multe ori natural la bebelusi. El poate fi o reactie fireasca a hranirii bebelusului sau poate avea cauze medicale, anumite boli sau chiar alergii. Scuipatul se mai numeste si reflux si nu trebuie confundat cu varsaturile sau regurgitatia.

Ce este de fapt scuipatul?

Termenul medical pentru scuipat este reflux si apare atunci cand muschiul de la deschiderea stomacului se deschide atunci cand nu este cazul, cauzand laptele sa patrunda din nou in esofag. Sucurile gastrice sunt acide si ele pot arde sau irita stomacul sau esofagul.

Stomacul unui nou-nascut este mic si trebuie sa tina o cantitate mare de lapte in comparatie cu marimea sa. De asemenea, sistemul digestiv al unui bebelus nu este suficient dezvoltat. Majoritatea copiilor care scuipa sunt cei care mananca dezordonat (mult si repede, permitand aerului sa patrunda in stomac), iar laptele pe care il consuma in exces revine pe gat.

Care sunt cauzele scuipatului la bebelusi si copii?

De multe ori motivul nu poate fi deteminat. Cert este ca peste 40% dintre bebelusi scuipa dupa ce sunt alaptati din cauza patrunderii unei cantitati de aer in stomac in timpul suptului. Atunci cand se face eructarea aerului dupa alaptare poate aparea si scuipatul, dar nu pune probleme medicale.

Copiii scuipa din mai multe motive, printre care: inecarea - cand laptele ii este administrat rapid si fortat sau prin supradoza de lapte. Majoritatea copiilor sanatosi vor depasi stadiul acesta intr-un timp de 4 pana la 6 luni.

In cazul unui bebelus care este sanatos si care creste normal in greutate, scuipatul devine mai mult o problema igienica decat una medicala.

De asemenea, scuipatul mai poate fi o reactie a unei alergii sau un simptom al unei boli.

Cand devine scuipatul un motiv de ingrijorare?

In general, scuipatul nu reprezinta o problema la bebelusi si la copiii mici. Totusi, daca observi unul dintre urmatoarele semne este cazul sa contactezi medicul sau sa mergi cu el la spital.

-scuipa o cantitate semnificativa de lapte (mai mult de 1-2 linguri);

-nu castiga in greutate;

-uda mai putine scutece decat de obicei;

-pare letargic si obosit tot timpul;

-scuipa un lichid de culoare maronie sau verzuie etc.

Mai este un lucru ce poate cauza simptome de voma la nou-nascuti. Este vorba despre stenoza pilorica si se intalneste la copiii hraniti la san. Copilul deseori vomita, ceea ce inseamna ca muschii stomacului forteaza laptele sa urce din nou pe gat si sa iasa in mod fortat din gura. Aceasta boala este de obicei tratata printr-o operatie simpla.

Boala de reflux gastroesofagian este cauzata de urcarea acidului si sucurilor gastrice in esofag, tubul ce uneste gatul cu stomacul. Simptomele refluxului gastroesofagian la nou-nascuti includ plansul subit si necontrolat, refuzul hranei sau nevoia continua pentru aceasta, dificultati in inghitire, voma cateva ore dupa masa, gatul uscat sau iritat frecvent, probleme respiratorii, cum ar fi respiratia haraita, bronsita, intreruperea somnului sau cresterea inceata in greutate.

Tratamentul refluxului se bazeaza pe ideea de a ajuta copilul sa fie mai confortabil in timp ce sistemul sau digestiv se dezvolta.

Cum il poti ajuta?

Fenomenul dispare de obicei fara tratament pe masura ce copilul se maturizeaza.

Mesele mai putin consistente, dar mai dese, sunt mai usor de digerat. Incearca sa-l mentii intr-o pozitie verticala atat in timpul meselor, dar si dupa acestea, si incearca sa-l faci sa ragaie des. Eructarea aerului dupa alaptare este esentiala la sugar.

In cazul in care ai mult lapte si copilul se ineaca sau nu-l poate inghiti pe tot si il da afara, trebuie sa ii dai sa suga numai de la un san la fiecare masa. Poti incerca sa-l iei de la san la primul jet mai puternic de lapte, sa lasi lichidul sa curga intr-un prosop si apoi sa puneti copilul inapoi la san dupa ce jetul initial a scazut.

Daca copilul vrea sa fie hranit constant si pare ca scuipa de fiecare data cand mananca, incearca sa-i oferi un calmant. Insa, daca nu creste normal in greutate si hranirea lui este dificila, are nevoie sa-si petreaca timpul pentru supt la san.

Citeste si despre