Semnele din nastere la bebelusi

| | Actualizat: 2013-03-13 18:23:48

 



Semnele din nastere sunt elemente distinctive pe pielea belelusului care pot disparea sau nu cu timpul. Unele sunt numite "muscatura berzei" (cand apar ca o zona hiperemica in zona cefei) sau "sarutul ingerilor" (cand apar pe frunte sau pe pleoape).

Sunt ca niste pete rosietice care dispar de obicei dupa cateva luni de la nastere sau cateodata peste ani. Alte tipuri se semne din nastere sunt majoritatea permanente.

Cele mai cunoscute semne din nastere pot fii din urmatoarele:

  • Hemangioame purpurii, in relief, care apar la 10 % din bebelusi, si dupa o perioada de crestere dispar in jurul varstei de 5 ani.

  • Hemangioamele cavernoase, care sunt de culoare albastra sau rosie, ce cresc in primele 6 luni de viata, se miscoreaza cu timpul si dispar la adolescenta.

  • Petele maronii, care pot fii inchise sau deschise la culoare si apar deobicei in ciorchine.

  • Alunitele care pot varia ca dimensiune si pot prezenta pe suprafata lor fire de par

  • Petele mongoloide care apar pe spate sau in jurul regiunii fesiere si dispar in jur de 7 ani

    Aceste semne din nastere trebuie vazute ca niste semne distinctive ale copilului tau care-l pot face unic si nu ca un defect al fizionomiei.

    Trebuie sa te ingrijoreze un semn din nastere?


    Majoritatea semnelor din nastere sunt inofensive. Insa unele alunite, in special cele foarte mari numite si nevi pigmentari, au cateodata potential cancerigen si trebuie controlate de catre medic.

    Tinute sub observatie vor fi si hemangioamele de dimensiuni mari de pe maini, picioare sau din apropierea ochilor, sau petele maronii. Localizare semnelor pe fata poate un factor defavorizant psihic pentru unii copii uneori.

    Deseori, parintii sunt tentati sa opteze pentru scoaterea semnelor, considerandu-le defecte estetice ale copilului lor, dar este mult mai bine sa fie pastrate asta in cazul in care nu impiedica functiile organismului.

    Obtiuni de tratament- se practica excizia semnului cu laser sau raze X, fie cu tratament medicamentos cu steroizi.

    Pot cateodata ramane cicatrici care se corecteaza prin chirurgie plastica. Alunitele se pot foarte usor indeparta chirurgical.


    Delia Negrea

    Redactor Copilul.ro
  • Citeste si despre