Spasmul hohotului de plans: cand respiratia copilului se opreste. Cum sa actionezi

| | Actualizat: 2023-06-24 23:08:16

Spasmul hohotului de plans este o afectiune care se caracterizeaza prin hohote de plans ce duc la oprirea respiratiei copilului. Culoarea pielii devine vinetie si, in unele cazuri, copilul isi pierde cunostinta.

Se estimeaza ca cinci la suta dintre copii sufera de aceasta afectiune. Sunt episoade in care copilul se opreste din respiratie, se "priveaza" de aer. Aceste spasme sunt declansate de o spaima, o suparare, o iritare sau o mustrare. Sa vezi un copil ca nu mai respira este inspaimantator, insa este important sa stii cum sa actionezi in astfel de momente pentru a-l auta sa-si revina. 

Cum apar spasmele hototului de plans?

Asa cum am spus, dupa declansarea unei emotii negative (suparare, furie, teama etc), copilul incearca sa planga si se opreste brusc din respiratie timp de cateva secunde. Copilul poate deveni violet (cianotic) sau, mai rar, palid (spasm palid de retinere a respiratiei). In unele cazuri, copilul isi poate pierde cunostinta timp de cateva secunde si isi poate scutura bratele si picioarele.

Spasmele apar, de obicei, intre 6 si 12 luni si dispar pana la varsta de 3 sau 4 ani. Nu se stie de ce apar, desi s-a constatat o anumita asociere familiala (aproximativ o treime dintre copiii care au spasmul hohotului de plans au parinti care au avut aceeasi problema in copilarie). S-a emis, de asemenea, ipoteza unei disfunctii a sistemului nervos autonom sau a imaturitatii.

In unele cazuri, acestea pot fi declansate de anemia feripriva (hemoglobina scazuta din cauza lipsei de fier) sau de carenta de fier (niveluri scazute de fier in sange), iar tratamentul cu fier s-a dovedit ca reduce episoadele sau chiar le face sa dispara. Unele studii au observat, de asemenea, o ameliorare a tratamentului cu fier la copiii cu spasme cianotice de retinere a respiratiei fara anemie, dar sunt necesare in continuare mai multe dovezi stiintifice.

Ce trebuie facut atunci cand apar spasmele?

Sa-ti vezi copilul ca nu mai respira este inspaimantator. Cu toate acestea, in cazul spasmelor hohotului de plans, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa nu faci nimic. Trebuie doar sa-ti pastrezi calmul si sa astepti sa treaca.

Spasmul dispare in cateva secunde si nu are repercusiuni pentru copil. Trebuie sa ramanem alaturi de copil si sa veghezi ca acesta sa nu se raneasca. In cazul in care copilul isi pierde cunostinta, il poti aseza pe o parte.

Stim ca este dificil, dar singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa stai nemiscat si sa-ti tii copilul nemiscat.

Ce nu trebuie sa faci in aceste momente?

Este important ca in timpul unu spasm de hohote de plans sa eviti sa scuturi copilul, sa il misti viguros sau sa incepi manevrele de resuscitare. Nu vei reusi sa il faci sa isi revina mai repede si poti chiar sa-l ranesti.

Nici suflatul sau strigatul nu functioneaza; copilul isi va relua respiratia in mod natural, in cateva secunde.

Este important ca micutul sa te vada ca iti pastrezi calmul (chiar daca este dificil) si sa nu observe ca esti prea preocupat de subiect.

Cand trebuie sa mergi la medic

Dupa primul spasm este important sa mergi cu copilul la medic. Desi cele mai multe cauze ale acestor spasme nu reprezinta o problema, este important sa consulti pediatrul in urmatoarele situatii:

  • Daca este prima data cand se intampla si nu esti sigur ca este vorba de spasme ale plansului.
  • Daca copilul are mai putin de cinci sau sase luni.
  • Daca se intampla fara un factor declansator.
  • Daca nu-si recapata cunostinta in mai mult de 30 de secunde, daca ii ia mai mult de 5 minute pentru a-si reveni dupa episod sau daca nu este complet normal dupa episod.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre