- Am o fetita de 5luni si o saptamana si traiesc in Spania.Inca o alaptez si nu i-am introdus nimic in afara laptelui matern ca au spu ca e destul de grasa ptr varsta ei.La 5 luni avea 8 kg si 68 de cm.De cateva zile a fost diagnosticata cu bronsita si i-au dat sa faca aerosoluri de 2 ori p zi ca asa se obisnuieste aici la sugari cu bronsita.Ce repercursiuni pot avea aerosolurile la asa un copil de fraged si bronsita?
Raspuns:Terapia cu aerosoli este un mod de tratament care presupune introducerea pe cale respiratorie in diferite portiuni ale aparatului respirator a unor substante pulverizate sub forma de aerosoli.
Acestia sunt particule de dimensiuni mici (sub 5) obtinute din combinarea unui mediu gazos (faza dispersanta) cu o substanta solida sau lichida fin dispersata (faza dispersa).
Acesti aerosoli au avantajul ca sedimenteaza lent, se resorb rapid prin epiteliul bronholaveolar si pot strabate un strat subtire de lichid fara a se dizolva.
Exista aerosoli artificiali – generati de dispozitive speciale si aerosoli naturali – pe care-i gasim in natura. Aerosoli naturali sunt aerosoli de padure (dintr-o substanta volatila si particule de polen.
Aerosolii sunt indicati in boli pulmonare (traheite, bronsite, bronsiolite, bronsiectazii, astm bronsic) si afectiuni ORL (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite).
In cazul aerosolilor artificiali, faza dispersanta (substanta solida sau lichida) este o substanta medicamentoasa care va fi introdusa astfel la nivelul cailor respiratorii.
Astfel in functie de substanta medicamentoasa introdusa, efectul terapeutic al aerosolilor poate fi: antibacterian, bronhodilatator, antiinflamator, vasoconstrictor etc. si la fel, efectele adverse ale aerosolilor sunt comune cu ale substantei medicamentoase introduse.
Puteti solicita medicului curant sa va comunice posibilele efecte adverse ale aerosolului recomandat.