Pentru a se dezvolta frumos, corpul copilului tau are nevoie de o serie de vitamine si minerale care sa-i poata oferi nuntrientii si energia necesara. Toate vitaminele sunt importante si fiecare isi aduce aportul la cresterea copilului tau, doar ca exista cateva care sunt esentiale, lipsa lor din alimentatia copilului putand duce la probleme grave de sanatate.
Vitamina D
Aceasta este responsabila de mentinerea unui nivel optim de calciu si minerale, avand grija sa le distribuie corect in corp. Vitamina D ajuta la fixarea calciului in corp si sustine dezvoltarea sanatoasa a oaselor gravidei si ale fatului.
Carentele de vitamina D pot duce la fluctuatii ale nivelului de calciu existand riscul unor atacuri de inima la copii sau de rahitism la copiii mai mari.
Exista diverse motive care se fac vinovate de nivelul scazut de vitamina D in corpul copiilor. Studiile au demonstrat ca trei sferturi dintre copiii care au fost hraniti la san au deficiente de vitamina D, avand in vedere ca laptele de mama are un continut scazut din aceasta vitamina.
Mai mult decat atat, tot mai multe mame au carente de vitamina D, neavand astfel posibilitatea de a le oferi bebelusilor un aport suficient.
De asemenea, folosirea produselor de protectie solara reduce sansele ca cel mic sa-si ia aportul necesar de vitamine din mediul natural. Aceasta devine o reala problema mai ales in cazul copiilor cu tenul mai inchis la culoare, care au nevoie de o expunere mai prelungita la soare decat cei cu tenul mai alb pentru a asimila vitaminele. (Majoritatea cazurilor de deficiente majore se intalnesc la copiii de culoare.)
Recomandarile medicilor sunt acelea ca fiecare copil care este alaptat si toti ceilalti copii care beau mai putin de 4 litri de lapte pe saptamana sa primeasca zilnic suplimente de vitamina D.
Din pacate, multi considera acest lucru ca fiind un act critic la adresa alaptarii, de aceea parerile sunt impartite si exista medici care au declarat ca vitamina D este responsabila de anumite infectii si de durerile de stomac ale copiilor.
Vitamina D se regaseste in lapte, in cereale, in ou, in carnea grasa de peste. Totusi, cantitatile regasite in alimentatia obisnuita sunt destul de scazute. Laptele pentru bebelusi de pe piata are adesea un continut ridicat de vitamina D, asa ca aceasta ar putea fi o varianta de asimilare a acestor nutrienti importanti. Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa ia zilnic suplimente de vitamina D.
Cea mai buna solutie ar fi aceea ca alaptatul copiilor sa se faca in continuare, dar, mai ales in cazul celor cu tenul mai inchis la culoare, sa se administreze zilnic si suplimente de vitamina D.
Acidul folic
Tot mai multi copii se nasc cu malformatii sau cu probleme ale sistemului nervos sau chiar ale inimii. Ceea ce este mai trist este faptul ca toate aceste probleme ar fi putut fi prevenite prin vitamine luate de gravida in timpul sarcinii.
Majoritatea acestor vitamine au la baza acidul folic. Luate dupa indicatiile medicului, aceste vitamine pot reduce cu pana la 85% riscul afectiunilor sistemului nervos si cu 50% riscul bolilor de inima la copii.
Desi majoritatea femeilor stiu despre existenta acestor vitamine, nu toate stiu ca ele au un efect cu mult mai bun daca sunt luate inca dinainte de a ramane insarcinate.
Maduva spinarii si inima fatului se formeaza in primele saptamani dupa conceptie, iar defectele pot sa apara inca dinainte ca o femeie sa-si dea seama ca este insarcinata. Inceperea tratamentului cu vitamine si acid folic cu cateva saptamani inainte de a ramane insarcinata este cea mai sigura metoda de a evita eventualele probleme aparute in sarcina.
Prin alimentatie, acidul folic poate fi luat din citrice, legumele cu frunze verde inchis, cereale.
Mai mult decat atat, specialistii recomanda ca fiecare femeie care are menstruatie sa ia vitamine care contin acid folic, chiar daca nu au in plan o sarcina pentru urmatoarea perioada.
Fierul
Multi parinti cunosc faptul ca este bine sa inceapa sa-si hraneasca bebelusii cu lapte de vaca abia dupa 1 an, acesta avand un continut scazut de fier, necesar celor mici pentru dezvoltarea globulelor rosii. Laptele matern contine o cantitate potrivita de fier, dar multi copii sunt trecuti pe hrana pentru bebelusi inca de la 6 luni.
Mai mult, majoritatea parintilor atunci cand aleg ce sa cumpere pentru bebelusi, iau produsele cu continut scazut de fier de teama ca micutul s-ar putea constipa.
Potrivit studiilor, copiii care sunt hraniti cu astfel de produse au un risc de 30 de ori mai crescut sa dezvolte deficiente de fier care pot duce la anemie.
Recomandarea medicilor este aceea ca parintii care aleg hrana pentru bebelusi sa le cumpere pe cele bogate in fier, iar in momentul in care copilul incepe sa bea lapte de vaca sa se asigure o atentie sporita alimentatie. Fierul ar trebuie luat in acest caz din alte alimente.
Fierul este folosit de asemenea si la formarea placentei. In alimente il gasesti in carnea rosie, legume, cereale, carnea de pasare.
Multi parinti isi invata copiii de mici ce inseamna o alimentatie sanatoasa. E cazul ca in aceste lectii sa le incluzi si pe cele despre vitamina D, acid folic si fier.