Vitamina D3 la bebelusi, importanta si variante disponibile

| | Actualizat: 2017-08-28 10:42:56

Vitamina D este produsa de organismul uman sub influenta razelor soarelui. Ea se gaseste si in anumite alimente, insa nu toate contin niveluri adecvate ale acestui nutrient. Alimentele cele mai bogate in vitamina D sunt uleiul obtinut din ficat de peste (cod, somon etc.) si ouale gainilor crescute la tara, in soare.

Ce este vitamina D?

Vitamina D nu reprezinta un singur element nutritiv, ci o grupa de vitamine liposolubile (care se dizolva in apa). Cele mai cunoscute forme sunt vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina D3 (colecalciferol).

Vitamina D3 este produsa de pielea tuturor organismelor vertebratelor, dupa expunerea la razele ultraviolete de tip B. Ea se gaseste in cateva alimente de origine animala, cum ar fi pestele, ouale si carnea.

Vitamina D3 ajuta la fixarea calciului si fosforului in oase, lipsa ei ducand la rahitism. Ultimele cercetari stiinfice au aratat ca deficitul de vitamina D poate fi asociat si cu alte afectiuni, precum astmul, schizofrenia, scleroza multipla, deficitele imunitare, depresia, diabetul zaharat, anumite tipuri de cancer si diverse tipuri de imunodepresie.

De ce este importanta administrarea vitaminei D la bebelusi?

Laptele matern contine vitamina D in proportii mai mici decat doza recomandata, stabilita la 500-1000 UI (unitati internationale). In cazul bebelusilor alaptati la san, deficitul de vitamina D este asociat nu numai cu cantitatea primita prin alimentatia naturala, ci si cu depozitele formate pe parcursul sarcinii.

Teoretic, un sugar sanatos, nascut la termen, ar trebui sa aiba suficienta vitamina D in corp cat sa-i ajunga pentru 2 luni. Copiii cu tenul mai inchis si cei care nu vad lumina soarelui in fiecare zi, au risc mai mare de a dezvolta deficit de vitamina D si, ulterior, rahitism. Prin urmare, pediatrii au introdus recomandarea ca toti copiii cu varste cuprinse intre de 2 saptamani si 5 ani sa primeasca suplimente de vitamina D, in doze zilnice de minim 400 UI.

In Romania, forma cel mai des utilizata este colecalciferolul, in varianta comerciala de Vigantol sau Vigantolette.

Care sunt cauzele deficitului de vitamina D la bebelusi?

Nivelul de vitamina D este influentat de factori geografici. Cu cat traim mai departe de ecuator, cu atat razele de soare UVB nu mai sunt capabile sa sintetizeze vitamina D. In Romania, sinteza solara a vitaminei D este stopata in lunile noiembrie-martie.

Este important de retinut faptul ca o mama care a nascut in intervalul martie-aprilie va avea, probabil, niveluri mai scazute de vitamina D decat o femeie care a nascut la inceputul lunii septembrie. Cu alte cuvinte, chiar daca s-a expus la soare in primele luni de sarcina, rezervele ei erau pe terminate in momentul nasterii copilului.

Formarea resurselor de vitamina D in cazul unei femei gravide sau care alapteaza mai tine de:

Ritmul de viata - cat de des sta in casa sau la birou;
La a cata nastere se afla - primul copil va beneficiaza mereu de o rezerva mai mare de vitamina D decat al doilea sau al treilea;
Pigmentarea pielii - femeile cu pielea deschisa la culoare produc mai multa vitamina D;
Iesitul afara acoperita cu fata acoperita sau imbracata – un obicei cultural pentru femeile de religie musulmana;
Obezitatea - duce la o cantitate scazuta de vitamina disponibila sugarului, atat in timpul sarcinii, cat si pe perioada alaptarii.

Cum se administreaza Vitamina D3?

Cea mai utilizata forma de colecalciferol este Vigantolul. Pe piata mai exista si alte marci, precum Vigantolette (pentru copiii cu varste de peste 2 ani), Sterogyl si Vitamina D3, produsa de Biofarm.

Vigantolul se administraza din cea de-a doua saptamana de viata, cate 1-2 picaturi pe zi, pana cand copilul implineste 2 ani. Dupa aceasta varsta si pana la 5 ani, Vigantolul se va administra doar in lunile ce contin in denumire litera "r", adica ianuarie, februarie, martie si aprilie - primele 4 luni din an, respectiv septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie - ultimele 4 luni din an. Atunci expunerea la soare este insuficienta pentru sintetizarea naturala a vitaminei D.

Citeste si despre