Calendarul national de vaccinare 2018 - vaccinurile recomandate inca din prima zi de viata

| | Actualizat: 2018-04-16 00:00:00

Atunci cand devii parinte, vrei tot ce este mai bun pentru copilul tau. Vrei sa il stii sanatos si in siguranta. Cumperi cel mai sigur scaun auto, investesti in cel mai bun carucior si stii ca sunt necesare cateva modificari prin casa, pentru a-i oferi bebelusului protectia de care are nevoie atunci cand va incepe sa mearga de-a busilea. 

Una din cele mai bune metode de a te asigura ca bebelusul tau este in siguranta, este sa il vaccinezi! Vaccinarea copilului joaca un rol crucial in mentinerea si asigurarea sanatatii sale inca de la nastere. Imunizarea are rolul de a proteja copilul de unele dintre cele mai grave boli existente, pentru care inca nu exista leac sau care le-ar putea pune viata in pericol.

Imunizarea poate salva viata copilului tau

Datorita evolutiei stiintei medicale, copilul tau poate fi protejat acum impotriva multor boli; unele dintre bolile care afectau sau chiar duceau la decesul multor copii in trecut, au fost eradicate, iar altele sunt aproape eliminate in ziua de astazi, si asta se datoreaza eficientei vaccinarii.

Vaccinarea nu prezinta riscuri! Vaccinarea copiilor este facuta dupa atente si indelungate studii si verificarii efectuate de catre oamenii de stiinta, doctori si specialisti in domeniul medical. Efectele vaccinurilor pot include durere, roseata, sau sensibilitate in locul unde au fost administrate, dar acestea sunt efecte minore comparativ cu durerea si trauma provocata de bolile impotriva carora se administreaza ele.

Imunizarea iti protejeaza resursele financiare si timpul alocat familiei

Unui copil care nu este vaccinat i se poate refuza accesul in unitatiile de crestere si invatamant, cum sunt cresele, gradinitele si scolile; costurile alocate tratarii unor boli ce puteau fi evitate prin vaccinare nu sunt deloc neglijabile, netinand aici cont de discomfortul creat celui mic.

Mai mult decat atat, vaccinarea nu a dus numai la prevenirea anumitor boli grave si si la distrugerea lor totala, salvand astfel generatii intregi de la suferinta sau chiar moarte.

Calendarul national de vaccinare 2018

Iata ce vaccinuri sunt incluse in schema nationala de vaccinare 2018 si care sunt bolile de care ii protejeaza aceste vaccinuri pe cei mici:

 

Sursa:cnscbt.ro

Sursa: cnscbt.ro

 

1. Primele 24 ore de viata (sau intre 2-7 zile) - nou nascutul poate fi vaccinat cu vaccinul hepatitic B (Hep B) si cel de tip Calmette Guerrin (BCG), in maternitate; in situatia in care Hep B nu este disponibil a fi administrat imediat dupa nastere, copiilor nascuti din mame AgHBs pozitive li se poate aplica temporar uurmatoarea schema de vaccinare in cadrul cabinetului medicului de familie: la varsta de 6 saptamani li se administreaza prima doza a vaccinului diftero-tetano-acelular-poliomielitic - haemophilus B - hepatitic B, care se va repeta la 30 de zile de la prima doza si a treia oara, la 30 de zile de la cea de a doua doza.

2. La varsta de 2, 4 si 11 luni - la medicul de familie se administreaza vaccinul pneumococic conjugat, ce urmeaza a fi inclus in calendarul national de vaccinare in functie de disponibilitatea fondurilor, si vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular – poliomielitic- haemophilus B – hepatitic B.

3. La varsta de 12 luni si 5 ani - se administreaza vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), in cadrul cabinetelor medicilor de familie.

4. La varsta de 6 ani se administreaza de catre medicul de familie o doza a vaccinului diftero- tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI).

5. La varsta de 14 ani - vaccinul diftero- tetanic destinat adultilor/ vaccin diftero- tetano -pertussis acelular, incheie seria imunizarilor destinate protectiei eficiente a copilului tau.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda respectarea schemelor nationale de vaccinare pentru a preveni aparitia epidemiilor!

Citeste si despre