In ciuda dovezilor coplesitoare, tot mai multi parinti decid sa nu isi vaccineze copiii invocand ingrijorarea in ceea ce priveste siguranta micutilor si pericolul la care ar fi acestia expusi prin vaccinare.
Adevarul este ca fara existenta unui vaccin impotriva pojarului de exemplu, milioane de vieti ar fi fost pierdute in ultimii 50 de ani; din fericire majoritatea copiilor sunt vaccinati insa din ce in ce mai multe voci sustin ineficacitatea programului de imunizare, de aceea este bine sa ai toate informatiile necesare atunci cand decizi sa iti vaccinezi micutul, pentru ca desi sunt poate cea mai importanta descoperire medicala din istorie, de cele mai multe ori vaccinurile sunt victima propriului lor succes.
In ultimii ani zvonul ca vaccinul ROR ar cauza autism a ramas intiparit in mintea multor parinti, desi multiple studii efectuate nu au reusit sa stabileasca nici o legatura in aceasta privinta.
''Vaccinurile au riscuri, insa ca parinte iti este greu sa vezi riscul in perspectiva'' sustine medicul Neal Halsey de la Universitatea John Hopkins din Baltimore; ''oamenii se tem sa zboare mai mult decat sa conduca pentru ca sofatul este ceva obisnuit, familiar, desi el este cu mult mai periculos decat un zbor cu avionul''. Vaccinarea copiilor pentru a ii proteja de boli ce le pot pune in pericol viata poate cauza efecte pe termen scurt precum inrosirea, febra sau iritatiile, insa riscurile grave cum ar fi reactiile alergice severe sunt mult mai rare decat bolile impotriva carora vaccinul protejeaza, specialistii estimand ca riscul unei reactii alergice severe din cauza unui vaccin este de 1 la 1 milion de doze.
Din pacate, multi medici alimneteaza ingrijorarea parintilor, sustinand vaccinarea fara a raspunde la temerile acestora punctual, de aceea este important sa cunosti adevarul despre imunizarea micutului pentru a lua decizia corecta.
Prea multe vaccinuri intr-un interval scurt vor coplesi sistemul imunitar al copilului
Adevarul este ca in trecut, copiii erau vaccinati impotriva a opt boli, in timp ce in ziua de astazi vaccinurile ii protejeaza pe cei mici importiva a cel putin 14 boli, asa ca da, copilul tau va face mai multe vaccinuri (mai ales ca unele dintre ele necesita mai multe doze), insa este mai bine protejat decat erai tu la varsta lui.
Sistemul imunitar al copilului meu nu este maturizat asa ca este mai bine sa aman anumite vaccinuri sau sa le faca pe cele mai importante
Adevarul este ca amanarea vaccinului ROR chiar si cu trei luni creste riscul apariziei de stari febrile; nu exista nici o dovada care sa sustina ca daca vaccinurile sunt administrate la intervale mai lungi ofera o protectie mai buna.
Vaccinurile contin toxine precum mercurul, aluminiu, formaldehida sau antigel
Adevarul este ca vaccinurile contin apa si antigeni, insa necesita si ingreidiente aditionale pentru a stabiliza solutia sau a le spori eficacitatea. Parintii isi fac griji in privinta mercurului pentru ca anumite vaccinuri contin derivati ai mercurului pentru sterilizare (etil mercur) ; cercetatorii stiu insa ca etil mercurul nu se acumuleaza in corp spre deosebire de metil mercurul continut de anumiti pesti care este o neurotoxina. Cu toate acestea, incepand cu anul 2001, acest compus a fost eliminat din toate vaccinurile, ca o precautie, declara dr. Halsey.
Vaccinurile contin intradevar saruri de aluminiu , folosite pentru a spori raspunsul imun al corpului, stimuland productia de anticorpi si marind eficacitatea vaccinului. Desi aluminiu poate cauza inrosirea si inflamarea zonei injectate, cantitatea minuscula continuta de vaccinuri este mai mica decat ce primesc copiii prin laptele matern, laptele praf sau din alte surse, nu are efect pe termen lung si este folosit in compozitia vaccinurilor inca din 1930. Aluminiul se regaseste in sol, in apa, in aer, asa ca ar trebui sa te muti pe alta planeta ca sa eviti cu totul expunerea.
Este posibil ca formaldehidele sa fie folosite in cantitati insesizabile in vaccinuri insa consumam cantitati de sute de ori mai mari din alte surse, precum fructele de exemplu, iar corpul uman produce in mod natural mai multe formaldehide decat cantitatea regasita in componenta vaccinurilor.
Anumite ingrediente pot sa prezinte anumite riscuri; antibioticele folosite pentru a preveni cresterile bacteriene din anumite vaccinuri si gelatina folosita frecvent pentru a preveni componentele vaccinurilor sa se degradeze in timp, pot cauza reactii anafilactice rare (1 caz la 1 milion de doze).
Vaccinurile sunt o modalitate prin care medicii si companiile farmaceutice se imbogatesc
Este normal sa existe un profit al companiilor farmaceutice in urma comercializarii de vaccinuri, care in ciuda a ceea ce se crede, nu sunt finantate de catre stat, asa ca necesita fonduri pentru a investi in cercetare si dezvoltare de noi solutii de prevenire si tratament impotriva unui numar mare de afectiuni. In ceea ce priveste medicii, de multe ori ei se afla chiar in pierdere, fiind dificil sa achizitioneze, sa depoziteze adecvat si sa administreze vaccinurile.
Efectele adverse par a fi mai grave decat boala in sine
Inainte de a fi comercializat, orice vaccin necesita ani, uneori chiar zeci de ani de cercetare stiintifica si trebuie sa treaca o multime de teste de siguranta si eficacitate pentru a fi aprobat de catre autoritati; nici o companie farmaceutica nu va investi timp si bani intr-un vaccin care sa cauzeze probleme mai mari de sanatate decat cele pe care ar trebui sa le previna.
Este adevarat ca efecte secundare usoare si moderate ar putea sa apara in urma vaccinarii, insa complicatiile serioase sunt extrem de rare.
Vaccinurile sunt benefice pentru ca ele protejeaza sanatatea copilului tau si acest lucru este ceea ce ne dorim cu totii, de la parinti, profesori, medici si pana la oamenii care fac vaccinurile.
Este decizia fiecarui parinte daca isi vaccineaza sau nu copilul, insa este de datoria intregii comunitati sa mentina un standard de protectie ridicat pentru acei copii care nu pot fi vaccinati.