Scutecele pentru nou nascuti si sugari reprezinta o mare dilema pentru parintii care nu stiu ce sa aleaga. Unul dintre lucrurile care conteaza cel mai mult este sa te bucuri de clipele petrecute alaturi de micutul tau, in loc sa stai sa te gandesti ce scutec ar trebui sa alegi, care este cel mai potrivit pentru copilul tau si cand trebuie sa-l schimbi.
Cea mai mare grija a parintilor in privinta sanatatii este sa tina pielea bebelusului uscata, sanatoasa si fara iritatii. Multi factori pot cauza iritatii in zona scutecului: umezeala prelungita, lipsa aerului, sapunul etc.
Alegerea unui scutec bun poate fi o corvoada pentru parintii din ziua de azi pentru ca exista o varietate mare de modele si brand-uri.
Nici unui parinte nu-i face o deosebita placere sa schimbe un scutec, asa ca unul care curge este cu atat mai neplacut.
Exista destule scutece eficiente si alegerea va fi mult mai simpla daca si stii ce sa cauti si la ce sa fii atent.
Citeste mai jos cateva sugestii care te vor ajuta sa faci alegerea potrivita:
1. Gaseste un scutec care sa se potriveasca bine bebelusului tau. Marimea unui scutec este foarte importanta si va trebui sa faci cateva incercari bune pana cand o gasesti pe cea care ii vine perfect. Elasticul din talie si cel de la picioruse trebuie sa stea destul de fixe pentru a nu curge dar nu foarte stranse pentru a nu provoca roseata si iritatii.
Un scutec bun este un scutec care are capatitatea de a absorbi toata cantitatea de urina pe care o elimina bebelusul tau. Sigur ca nu toti copiii sunt la fel. Este important sa existe suficient material pentru a absorbi lichidul, dar, in acelasi timp, sa nu creeze discomfort bebelusului. Aici intervine rolul acelori linii care se vad pe scutece si sunt foarte folositoare in cazul scutecelor pentru noapte sau pentru copiii care urineaza mai des.
2. Scutecul bebelusului trebuie sa mentina un nivel de uscare potrivit. Poti sa testezi o multime de branduri de scutece (inclusiv cele produse de marile supermarketuri) pentru a verifica ce scutec il mentine pe bebelus mai uscat. In general brandurile mai mari si mai cunoscute au mai multe sanse in a-ti oferi un scutec cu eficacitate mare in mentinerea funduletul bebelusului uscat.
3. Verifica ariciul de inchidere a scutecului. Este recomandat sa gasesti un scutec care sa aiba un sistem de prindere usor de folosit si de re-folosit. In acest fel eviti sa arunci scutece noi doar pentru ca nu se prind bine sau nu se mai lipesc la loc.
4. Uita-te cu atentie dupa orice iritatie sau eczema care ar putea aparea la folosirea unui anumit scutec. Poate fi de la ceva din compozitia scutecului respectiv sau poate ca nu tine destul de uscat funduletul si atunci apar iritatiile si roaseata care se inrautatesc la contactul cu scutecul.
5. Pretul unui scutec poate fi un factor decisiv in alegerea pe care o fac parintii spre un anumit brand sau altul. Preturile pot fi foarte diferite in functie de brand si te poti trezi ca dai o avere doar pe scutece. Incearca sa gasesti o cale de mijloc unde un scutec este si eficient dar si la un pret rezonabil.
6. Dupa ce bebelusul tau trece de varsta de un an vei avea la dispozitie o gama larga de scutece cu diferite desene si culori. Daca observi ca bebelusul tau prefera anumite desene, incarca sa ii respecti preferintele, mai ales ca nu afecteaza eficacitatea scutecului.
7. Atata timp cat scutecul permite aerului sa treaca prin el, pielea bebelusului tau poate respira, iar funduletul lui va fi unul lipsit de iritatii. Unde mai pui ca scutecele care au aceasta capacitate sunt si mult mai confortabile pentru copii. Cele din bumbac au capacitatea de a permite circulatia aerului.
8. Pentru ca hainele si lenjeria de pat a bebelusului sa ramana uscate este nevoie de un invelis impermeabil. Astazi exista tot mai multe tipuri si modele de scutece, de la cele mai simple, din hartie imbracate intr-un invelis alb de plastic, pana la cele mai sofisticate, cu gel absorbant in interior, cu personaje de desene animate pe ele si elastic in jurul picioruselor.
Cu atatea variante din care sa alegi, iti oferim cateva indicatii pentru ca tot procesul sa fie mai usor in functie de varsta bebelusului tau:
• Nou-nascuti: Majoritatea parintilor aleg scutecele elastice, care vor fi potrivite cresterii rapide a bebelusului. O alta varianta de scutece pentru bebelusi sunt cele care in fata sunt decupate in forma literei U pentru o usoara ingrijire a buricului.
• 5-8 luni: E varsta la care incepe diversificarea asa ca scutecele vor fi mai murdare. Este important sa aiba o mare putere de absorbtie, iar pentru noapte alege-le pe cele special concepute pentru a fi purtate o perioada mai lunga de timp de catre bebe.
• 9-24 luni: Bebe incepe sa se miste mai mult si are nevoie de scutece care sa se fixeze bine si sa fie elastice. Scutecul trebuie schimbat mai des pentru a evita iritatiile.
Scutecele de unica folosinta sau cele refolosibile?
Scutecele de unica folosinta sau cele refolosibile?
O decizie foarte importanta din viata de proaspat parinte este alegerea intre scutecele de unica folosinta sau cele refolosibile. Mai jos gasesti argumentele pro si contra pentru fiecare tip de scutec. Alegerea iti apartine!
Scutecele de unica folosinta. Argumente Pro
• Sunt foarte comode pentru parinti. Fac din schimbatul scutecului un procedeu usor si rapid.
• Scutecele de unica folosinta se potrivesc mai bine pe corpul bebelusului. Benzile adezive laterale fac ca scutecele sa se potriveasca oricarei marimi si forme a bebelusului.
• Scutecele de unica folosinta curg mai putin decat cele refolosibile.
• Se pot impacheta in bagaj mai usor decat cele refolosibile.
• Se pot arunca imediat dupa folosire.
Scutecele de unica folosinta. Argumente contra
• Sunt produse pe baza de petrol nerafinat, ceea ce inseamna ca sunt foarte poluante pentru mediul inconjurator.
• Scutecele de unica folosinta contin diferite chimicale care pot irita pielea sensibila a bebelusului si pot declansa alergii.
• Sunt mai scumpe decat cele refolosibile.
• Prin scutecele de unica folosinta bebelusul nu simte umezeala, asa ca va fi mai greu de obisnuit cu olita.
Scutecele refolosibile. Argumente Pro
• Nu sunt poluante pentru mediu, daca alegi scutece din bumbac organic.
• Scutecele refolosibile din bumbac organic nu vor irita atat de tare funduletul bebelusului.
• Sunt mai ieftine decat scutecele de unica folosinta.
• Bebelusii care au folosit scutecele refolosibile se vor obisnui mai repede cu olita.
Scutecele refolosibile. Argumente Contra
• Nu sunt la fel de practice ca cele de unica folosinta, mai ales pentru mamele foarte ocupate sau care calatoresc mult. Schimbarea lor in public este mult mai dificila.
• Nu se potrivesc la fel de bine pe corpul bebelusului ca cele de unica folosinta.
• Scutecele refolosibile pot fi la fel de poluante daca nu sunt facute din bumbac organic.
• Pot curge mai mult decat cele de unica folosinta.
Scutecele de unica folosinta
Majoritatea scutecelor de unica folosinta sunt umplute cu un gel care absoarbe umezeala si pastreaza stratul care este aproape de funduletul copilului uscat, ceea ce ajuta la evitarea "iritatiei de scutec".
Gasirea unui brand pe placul tau
Atunci cand cumperi scutece de unica folosinta trebuie sa te gandesti la urmatoarele aspecte:
• Masura potrivita. Gaseste un scutec care sa se potriveasca bine bebelusului tau. Marimea unui scutec este foarte importanta si va trebui sa faci cateva incercari bune pana cand o gasesti pe cea care ii vine perfect. Elasticul din talie si cel de la picioruse trebuie sa stea destul de fixe pentru a nu curge dar nu foarte stranse pentru a nu provoca roseata si iritatii.
• Costul unui scutec. Pretul unui scutec poate fi un factor decisiv in alegerea pe care o fac parintii spre un anumit brand sau altul. Preturile pot fi foarte diferite in functie de brand si te poti trezi ca dai o avere doar pe scutece. Incearca sa gasesti o cale de mijloc unde un scutec este si eficient dar si la un pret rezonabil.
• Marimea. Pachetele cu scutece au de obicei un tabel cu greutatea bebelusului pentru care sunt destinate, dar este bine sa te uiti si la indicele de varsta si la fotografia bebelusului pentru a le alege pe cele potrivite cu rata de dezvoltare a micutului.
Ce poti cumpara
Pentru a te hotara ce tip de scutec este necesar pentru bebelusul tau, trebuie sa te tii cont de greutatea bebelusului si stadiul lui de dezvoltare.
Majoritatea scutecelor de unica folosita se regasesc in urmatoarele categorii:
• Scutece pentru nou-nascut – acestea scutece sunt destinate bebelusilor care se afla in primele saptamani sau luni de viata. Ele au benzi adezive refolosibile ceea ce le face sa fie usor de schimbat si foarte absorbante.
• Scutece pentru bebelusi mai mari (care merg de-a busilea) – sunt destinate bebelusilor mai mari si care se misca prin casa. Ele au o forma care permite miscarea mai libera si pot avea talie elastica.
• Scutece pentru copii – sunt destinate bebelusilor mari, activi, care pot sa stea si sa mearga in doua picioare. Sunt cele mai elastice scutece.
Poti cumpara de asemenea scutece fara miros, tip "Sensitive", pentru bebelusii cu piele sensibila.
Vei avea nevoie de aproximativ 12 scutece pe zi pentru un nou nascut si 6-8 scutece pentru un bebelus mai maricel. Scutecele vin la pachete de diferite marimi –de la 16 scutece pana la aproape 60. Este mai ieftin sa cumperi pachete mai mari, care ajung sa coste intre 60-70 RON.
Parerea mamicilor
"Buna, eu am folosit si inca folosesc scutece lavabile cu fetita mea, si ma bucur foarte mult ca am facut trecerea la scutece lavabile. Fetita mea a avut 10 luni cand am inceput sa le folosim. Scutecele lavabile au multe avantaje fata de cele de unica folosinta, sunt mai economice, mai ecologice si mai sanatoase pentru bebelusi. Trebuie spalate, intretinute corespunzator, dar se poate invata repede, si eu zic ma merita incercate!" wrapmama, Satu Mare