Din ce sunt facute scutecele refolosibile?
Sunt facute din panza, insa in compozitia lor intra mai multe straturi de texturi si materiale cu rolul de a proteja micutul de iritatia de scutec si de a absorbi lichidele.
In interiorul scutecelului exista un strat important de bumbac (cel mai adesea organic), apoi unul intermediar care absoarbe umezeala, iar la exterior un material care protejeaza pielea si este impermeabil.
Nu toate scutecele de unica folosinta au in compozitie toate cele 3 straturi. Majoritatea lor sunt formate doar din primele 2.
Cum se folosesc?
La ora actuala exista mai multe tipuri de scutece de panza sau refolosibile, in functie de numarul de straturi din care sunt formate sau de forma ori modelul adoptat. Fiecare dintre ele are un mod de folosire propriu si un sistem de prindere pe masura.
- traditionale (care au doar 2 straturi si necesita impaturire manuala, plus prindere cu cleme);
- tip chilotel (aemanatoare scutecelor de unica folosinta, formate doar din stratul de bumbac si cel care absoarbe umezeala);
- preimpaturite (asemanatoare celor traditionale, doar ca presupun mai putini pasi, pentru ca sunt deja cusute in 3 parti; nu are in compozitie si ultimul strat);
- all-in-one (este singurul scutec refolosibil care are integrate toate cele 3 straturi si se foloseste exact la fel ca cele de unica folosinta).
Cel mai usor de folosit este scutecul all-in-one, pentru ca este practic si necesita foarte putina indemanare. Cele traditionale sau preimpaturite necesita un pic mai mult antrenament, pentru ca au mai multe straturi si se prind in mai multi pasi, dar odata ce capeti experienta, ti se pare mult mai simplu.
Foto: greenparenthood.com
Multe dintre aceste scutece vin cu o multime de accesorii atasate, care faciliteaza sistemul de prindere si reutilizare a lor. De exemplu, exista o hartie de protectie speciala pentru ele, facuta din celuloza sau hartie de orez (liners), care se ataseaza pe suprafata scutecului si care protejeaza pielea bebelusului. Aceasta se schimba, iar scutecul se curata mai usor.
Chiar daca nu mai trebuie sa cumperi cutii intregi de scutece ca in cazul celor de unica folosinta, tot trebuie sa ai cel putin 2 scutece lavabile, pentru a avea mereu unul de schimb, atunci cand celalalt este spalat si curatat.
Scutecele folosite se pun intr-un cosulet special pentru ele si se spala la masina, la temperaturi joase si cu detergenti hipoalergenici.
Ce avantaje au scutecele refolosibile?
Exista o multime de beneficii si argumente pro pentru folosirea acestui tip de scutec. Dar trebuie sa alegi un model potrivit pentru a avea parte de toate avantajele lor. De exemplu, nu toate scutecele lavabile sunt ecologice sau facute din bumbac organic. Iata care sunt principalele avantaje ale lor:
- sunt economice (chiar daca au costuri mai ridicate per bucata, ele se schimba foarte rar si nu mai necesita alte costuri aditionale, mai mult, ele pot fi folosite si la viitorii copii, pentru ca sunt foarte rezistente);
- cele mai multe dintre ele sunt ecologice (sunt "prietenoase" cu mediul inconjurator);
- previn aparitia iritatiilor funduletului bebelusului;
- favorizeaza trecerea la olita (bebe va fi mai dornic sa foloseasca olita din cauza umezelii pe care o resimte mai usor si care-l determina sa treaca la olita, pentru a scapa de ea).
Care sunt dezavantajele scutecelor refolosibile?
Exista si o serie de dezavantaje legate de faptul ca nu sunt mereu atat de practice precum cele de unica folosinta, mai ales atunci cand esti pe drumuri sau in vacante si nu ai la indemana masina de spalat pentru a le curata.
Desi sunt mai prietenoase cu mediul inconjurator datorita materialelor naturale din care sunt facute, unii specialisti sustin ca necesitatea detergentilor sau a energiei electrice pentru spalarea lor este in defavoarea curentului eco.