Expertii ne-au avertizat deja cu privire la modalitatile de prevenire a sindromului mortii subite la bebelusi, printre acestea se numara culcarea bebelusului pe spate, prevenirea expunerii la fum inainte si dupa nastere, acestia fiind doi dintre cei mai importanti pasi pe care parintele trebuie sa ii parcurga pentru a reduce riscul de SIDS.
Noile studii ne sugereaza o noua modalitate, si anume culcarea bebelusului cu suzeta in gura. Doctorul Fern Hauck, profesor si cercetator la Universitatea de Sanatate din Virginia ne spune ca nu ii poate asigura pe parinti ca folosind suzeta, garantat se va putea preveni sindromul, insa poate reduce considerabil riscul de aparitie a SIDS.
Cauza sindromului mortii subite la bebelusi ramane inca necunoscuta, insa se stie cu siguranta ca aceasta nu este cauzata de imunizari (vaccinari), inecare sau varsaturi.
Cercetatorii de la Harvard au descoperit recent o posibila dovada ca SIDS este datorata unor cauze genetice, insa desi bebelusi par a fi susceptibili genetic la SIDS, nu inseamna neaparat ca ei pot avea acest sindrom. Expertii spun ca este posibil sa fie o problema multifactoriala, adica o combinatie intre susceptibilitatea genetica si un defect congenital aparut inca din perioada de sarcina, datorat fumatului in timpul sarcinii sau a consumului de alcool, toate acestea combinate si cu factorii de mediu, care pot influenta considerabil sanatatea viitorului bebelus.
Si cum parintii nu pot controla genele pe care le transmit copiilor, exista pasi care pot fi urmati pentru reducerea riscului de aparitie a sindromului mortii subite.
Conform spuselor doctorului Hauck, cei mai importanti pasi pe care parintii ar trebui sa ii urmeze pentru a preveni SIDS la bebelusii lor sunt culcarea bebelusilor pe spate, prevenirea expunerii la fum si folosirea suzetei pe timpul somnului.
Nu se cunoaste exact de ce anume suzetele pot reduce riscul de SIDS, insa bebelusii care dorm cu suzeta se pot trezi mult mai repede din somn, nu dorm atat de profund. Sunt cercetatori care considera ca suzetele pot reprezenta un mecanism direct si deschid caile aeriene.
Bebelusii care sunt hraniti cu biberonul pot folosi suzetele imediat, ne spun medicii de la Academia Americana de Pediatrie, ei recomandand mamelor care alapteaza sa mai astepte o perioada de timp pentru a folosi suzeta, varsta recomandata fiind de o luna.
In timp ce suzetele au un efect protector, parintii trebuie sa se concentreze si pe mediul in care doarme bebelusul, nu numai acasa, dar si la cresa sau casa bunicilor. Cercetatorii spun ca unul din cinci cazuri de SIDS are loc inafara casei.
Conform doctorului Hauck, o alta modalitate simpla de prevenire este alternarea capatului de patut in care doarme bebelusul. In mod natural, ei isi intorc capul spre zgomot si lumina.