Sunt saltelele respirabile mai sigure? Nu chiar

| | Actualizat: 2022-06-11 18:04:55

Multe companii pretind că designul unic al saltelelor lor pentru pătuț reduce riscul de moarte subită a bebelușului și de sufocare. Experții nu sunt insa de aceeasi parere.

Într-o postare pe Instagram publicată cu puțin timp înainte de a naște, o mamă entuziastă din Arkansas împărtășește pătuțul perfect al băiețelului ei. Înăuntru se află un body albastru, o pălărie de iarnă gri brodată cu numele fiului ei, o poză cu sonograma și două animale de pluș tricotate în tonuri neutre. O pătură albastră asortată este așezată pe marginea pătuțului, dar subiectul se concentrează de fapt pe partea cea mai puțin interesantă a fotografiei: salteaua albă și goală.

"Această saltea este 100% respirabilă ȘI 100% lavabilă", spune ea, etichetând marca saltelei. "Știu că voi fi atât de liniștită odată ce vom face tranziția ... la pătuțul lui știind că poate respira literalmente prin saltea dacă se întâmplă să se răstoarne în timp ce doarme." Ea oferă un cod de reducere (necesar, deoarece saltelele respirabile pot fi de peste trei ori mai scumpe decât saltelele standard), oferindu-le celor 35.000 de urmăritori ai ei o șansă de a intra și ei în liniștea sufletească a saltelei respirabile pentru pătuț.

Există doar o singură problemă: dovezile privind beneficiile pentru siguranță sunt în mare parte absente. Această pace a minții ar putea fi iluzorie.

SIDS este una dintre cele mai mortale probleme cu care se confruntă sugarii, ucigând aproximativ 3500 de copii pe an. CDC și Academia Americană de Pediatrie au răspuns cu un sfat clar și important: Culcați-vă copilul pe spate într-un pătuț fără nimic în el. Pătuțurile goale și dormitul pe spate reprezintă o modalitate dovedită de a reduce șansele de apariție a SIDS. Punct.

Totuși, o serie de companii au intenția lăudabilă de a rezolva problema SIDS cu produse. Iar produse precum saltelele respirabile par a fi o soluție foarte promițătoare. Problema? "Nu există nicio dovadă că aceste saltele fac vreo diferență", spune Dr. Benjamin Hoffman, președintele Consiliului Academiei Americane de Pediatrie pentru prevenirea rănilor, violenței și otrăvirii.

Asta nu înseamnă că ideea unei saltele respirabile nu are sens. La urma urmei, sunt încă multe lucruri pe care nu le știm despre SIDS. Cel mai important este că mecanismul exact al SIDS - ceea ce face ca atât de mulți bebeluși să moară în somn - rămâne neclar.

Ideea este că bebelușii ajung să aibă un obiect care le acoperă fața, creând un buzunar de aer, ceea ce îi obligă să inhaleze în mod repetat dioxidul de carbon pe care îl expiră, privându-i de oxigen și provocând acumularea de dioxid de carbon în organism. "Nu au existat dovezi definitive că asta se întâmplă, dar pare să aibă sens", spune Dr. Rachel Moon, profesor universitar de pediatrie și șef de divizie la Facultatea de Medicină a Universității din Virginia și președinte al Grupului de lucru al Academiei Americane de Pediatrie pentru sindromul morții subite a sugarilor.

Acesta este motivul pentru care ideea unei saltele mai respirabile este atât de atrăgătoare. La suprafață, și aceasta "are sens", spune Dr. Umakanth Katwa, pneumolog curant și director al Laboratorului de Somn la Spitalul de Copii din Boston și profesor la Harvard Medical School. El indică simulările făcute de companiile de saltele care arată că unele saltele pot dispersa mai repede dioxidul de carbon.

Teoretic, acest lucru ar crește timpul necesar pentru ca nivelul de dioxid de carbon să devină letal, oferindu-le bebelușilor mai mult timp pentru a se trezi și a se mișca. Katwa explică importanța acestui lucru, spunând că bebelușii care mor în astfel de situații tind să aibă ceea ce se numește un "defect de trezire", care îi împiedică să se trezească chiar și atunci când nu primesc suficient oxigen.

"Există un mecanism de apărare atunci când dormim, conform căruia, dacă dioxidul de carbon crește, te trezești și îți întorci capul pe o parte sau te rostogolești", spune Katwa. "Bebelușii cu SIDS nu numai că trebuie să se sufoce, dar trebuie să aibă răspunsul de trezire anormală. Asta înseamnă că, deși își re-respiră dioxidul de carbon, ceea ce se întâmplă este că creierul nu se trezește. Deci asta înseamnă că nu pot ridica capul, nu se pot întoarce pe o parte sau se pot rostogoli."

Pur și simplu nu există nicio știință în jurul "respirabilității" și a riscului de deces legat de somn", spune Hoffman. Moon spune că a existat un studiu, cu zeci de ani în urmă, privind saltelele respirabile care nu mai sunt disponibile, iar singurele care s-au dovedit eficiente în reducerea nivelului de dioxid de carbon au fost saltelele cu ventilatoare în ele.

Concluzia este că, deocamdată, părinții ar trebui să se limiteze la ceea ce știm că funcționează. Acest lucru înseamnă că așezarea bebelușilor la culcare pe spate, pe o saltea fermă, fără așternuturi moi, pături, perne, perne de protecție sau jucării, și fără spații între saltea și pătuț scade SIDS.

 

 

 

Citeste si despre