4 mituri despre somnul bebelusului noaptea

| | Actualizat: 2012-01-10 11:35:02

Miturile despre somnul copilului sunt acele sfaturi bine intentionate oferite de cei din jur, care se dovedesc de fapt nocive sau inutile pentru somnul nocturn al bebelusului. Iata ce trebuie sa stii, ca parinte, despre cele mai frecvente mituri care pot pune in pericol odihna micutului tau!

Nu este niciodata prea devreme pentru a impune un program de somn bebelusului

Acest mit este discutabil. Exista specialisti care recomanda inceperea obisnuirii copilului cu un program de somn sau odihna de la varste foarte mici, in timp ce unii sustin ca trebuie sa astepti cateva luni pentru a-l ajuta sa respecte o astfel de rutina. Cert este faptul ca bebelusul nu se naste cu ritmul circadian deja dezvoltat, ci dureaza ceva timp pana cand se adapteaza acestuia.

Este adevarat ca nu exista o varsta magica la care sa impui programul de somn. Dar nici nu te poti astepta ca un nou-nascut sau un bebelus de 1-2 luni sa si adoarma la ora la care doresti sa il pui in patut pentru a dormi.

In primele saptamani de viata micutii dorm dupa un program propriu de somn si trebuie sa respecti asta. Profita de lucrul acesta pentru a observa cu atentie tabieturile lui de somn, perioada din noapte sau zi in care doarme cel mai mult pentru a crea o rutina sau un program de odihna adaptat preferintelor si nevoilor lui.

Bebelusul ar trebui sa doarma toata noaptea pana la 3 luni

Nu este nimic in neregula cu bebelusul tau daca nu reuseste sa doarma toata noaptea pana la aceasta varsta. Nu exista o varsta exacta la care bebelusul trebuie sa inceapa sa doarma toata noaptea.

Majoritatea bebelusilor de 3 luni dorm in jur de 5-6 ore pe noapte, fara intrerupere. Specialistii sustin ca micutii renunta la trezirile pentru alaptat din timpul noptii cam pe la 4 luni. Dar acest lucru depinde de fiecare bebelus in parte, de ritmul lui de crestere si dezvoltare, precum si de alte particularitati de sanatate.

Bebelusul doarme mai mult daca pui cereale din orez in laptele de dinainte de culcare

Este posibil sa fi auzit ca daca prepari micutului tau un biberon de lapte in care pui cereale din orez acesta se odihneste mai bine. Se pare ca cerealele ii tin de foame mai bine si copilul nu se mai trezeste atat de repede pentru a papa.

Pana si medicii sustin ca acesta este un mit. Nu exista dovezi care sa ateste o imbunatatire a calitatii sau cantitatii somnului la bebelusi datorita acestui truc bine intentionat.

Consumul de cereale inainte de 4 luni se poate dovedi chiar periculos pentru sanatatea micutului. Sistemul digestiv nu este suficient dezvoltat pentru a suporta digestia cerealelor, iar acestea pot genera un disconfort digestiv, dar si alergii sau alte boli (boala celiaca).

Este bine sa mergi imediat la bebelus cand se trezeste noaptea

Monitoarele pentru supravegherea bebelusilor sunt utile, dar ii fac uneori pe parinti sa fie mai grijulii decat trebuie. Nu este necesar sa dai fuga la bebe in camera dupa orice zgomot sau miscare a lui in patut.

Specialistii sustin ca una dintre principalele cauze ale problemelor de somn la bebelusi este grija sau atentia nocturna exagerata a parintilor care disturba odihna lor.

Dupa implinirea varstei de 4 luni, bebelusul tau trebuie sa invete sa se auto-calmeze si sa incerce sa adoarma la loc singurel. Dar daca dai buzna la fiecare tersarire a lui, nu o sa reuseasca niciodata, ci o sa devina dependent de tine.

Citeste si despre