Cat ar trebui sa doarma un bebelus

| | Actualizat: 2018-08-30 00:00:00

De multe ori noii parinti sunt speriati de somnul bebelusilor. Bineinteles ca acest lucru depinde si de ideile pe care le ai despre cum ar trebui sa fie programul de somn al copilului.

Asteptarile legate de somnul bebelusului

Cand te gandesti la un copil care doarme, iti imaginezi un bebelus care doarme toata noaptea, sau un copil care doarme doar patru sau cinci ore, apoi se trezeste plangand si vrea sa manance?

Programul de somn al copilului depinde de varsta lui, deci ambele variante de mai sunt normale. Un bebelus de o luna-doua, inca se va trezi in miez de noapte ca sa manance, in timp ce un copil de cinci sau sase luni ar putea dormi toata noaptea. Trezirea in timpul noptii nu este considerata cu adevarat o problema, cu exceptia cazului in care copilul este deja mai mare si continua sa se trezeasca de mai multe ori noaptea.

Acest scenariu scoate in evidenta importanta intelegerii modului in care programul de somn al bebelusilor se schimba odata cu cresterea lor. Parintii, in special noii parinti, vor fi mult mai putin frustrati daca stiu la ce sa se astepte de la bebelusul lor si cand tiparele de somn ale bebelusilor lor ar putea indica o problema.

Programul de somn al bebelusului de la 0 la 12 luni

Ne intrebam daca si atunci cand bebelusul incepe sa doarma toata noaptea, parintii se ingrijoreaza la fel de mult.

Un nou-nascut poate dormi pana la 19 ore pe zi, desi „National Sleep Foundation” recomanda 14-17 ore pe zi. Somnul este deseori impartit in reprize de doua-trei ore, dupa care micutul se trezeste ca sa manance scurt si apoi se intoarce la culcare.

La varsta de o luna, bebelusii pot incepe sa doarma 14 ore pe zi. Vor avea probabil o repriza de somn mai lunga in prima parte a noptii de cel putin patru sau cinci ore, urmata de trezire si hranire la fiecare doua sau trei ore.

Pana la varsta de un an somnul bebelusului poate arata cam asa:

- 13 ore de somn pe zi de la varsta de trei luni, inclusiv aproximativ opt ore pe timp de noapte. Unii copii de aceasta varsta incep sa doarma toata noaptea si sa mai aiba trei sau patru reprize mai scurte de somn in timpul zilei;

- 12 ore si jumatate de somn de la varsta de sase luni, inclusiv aproximativ noua ore pe timp de noapte. La aceasta varsta sugarii ar trebui sa poata dormi toata noaptea si sa mai aiba doua sau trei reprize in timpul zilei;

- 12 ore de somn de la varsta de noua luni, inclusiv aproximativ noua ore pe timp de noapte si doua reprize in timpul zilei;

- 12 ore de somn de la varsta de 12 luni, inclusiv aproximativ noua pana la 10 ore pe timp de noapte si una sau doua reprize in timpul zilei.

Retine ca atunci cand spunem opt sau noua ore pe timp de noapte, asta inseamna de obicei opt sau noua ore fara intrerupere. In timp ce unii copii nu dorm atat de mult odata, in jurul varstei de trei-patru luni, te poti astepta, de regula, ca bebelusul sa doarma cel putin cinci pana la sase ore neintrerupt si, in mod ideal, chiar mai mult.

Daca bebelusul tau nu doarme atat de mult timp, discuta cu medicul pediatru.

Probleme cu somnul la bebelusi

In timp ce copiii mici si copiii prescolari pot opune rezistenta in ceea ce priveste mersul la culcare si se pot trezi, de asemenea, in timpul noptii, problemele de somn la sugari implica de obicei treziri frecvente in timpul noptii.

Somnul neintrerupt, pe toata perioada noptii este o etapa importanta, pe care copilul tau trebuie sa o indeplineasca, la fel ca si celelalte etape importante din primul an de viata, precum sustinerea in fundulet sau rostogoliera.

Deci faptul ca un bebelus de patru luni se trezeste o data in timpul noptii ca sa manance este ceva normal. Pe de alta parte, daca la varsta de sase luni bebelusul se mai trezeste de doua sau trei ori pe noapte, poate fi vorba de o problema cu somnul, la care trebuie sa lucrezi ca sa o imbunatatesti.

De obicei, cea mai buna metoda de a rezolva problemele de somn ale bebelusului este sa lucrezi la stabilirea unei rutine, pentru ora de culcare, si sa-l inveti pe copil sa adoarma singur. Aceasta inseamna, de obicei, adormirea fara a fi leganat, alaptat sau fara biberon. Totusi poti sa faci toate aceste lucruri, dar putin mai devreme, in rutina de culcare. Apoi sa-ti pui bebelusul in patut atunci cand este somnoros, dar inca treaz.

Este important sa fii consecventa si sa incerci sa faci toate lucrurile, in acelasi fel, la aceeasi ora, in fiecare seara.

Daca bebelusul nu adoarme dupa cateva minute, incearca sa-l linistesti rapid, apoi pune-l inapoi in patut, inainte ca acesta sa adoarma. Pana la urma, bebelusii ar trebui sa invete sa adoarma pe cont propriu si sa se linisteasca singuri, daca se trezesc noaptea.

Daca crezi ca bebelusul tau are probleme cu somnul, o vizita la medicul pediatru poate fi o idee buna, atat pentru a primi sfaturi despre obiceiurile de somn, cat si pentru a te asigura ca sugarul nu are o problema medicala, cum ar fi reflux sau o infectie a urechii.

Citeste si despre