Cat de sigur este ca bebelusii sa adoarma cu suzeta in gura? Iata adevarul!

| | Actualizat: 2018-09-24 00:00:00

Ai incercat sa il legeni, sa ii canti, sa il plimbi in brate prin camera, insa bebelusul tau nu pare ca se va linisti incat sa doarma prea curand. Suzeta mult iubita este la indemana, dar oare ar trebui sa i-o dai inainte de a-l adormi? Cat de sigur este de fapt ca bebelusul tau sa adoarma cu suzeta in gura?

 

Beneficiile somnului cu suzeta pentru bebelusi

Primul si cel mai evident beneficiu este faptul ca suzeta are rolul de a calma bebelusul astfel incat sa adoarma usor. Bebelusii carora le place suzeta nu renunta foarte usor la ea, nici macar atunci cand vine timpul somnului, asa ca daca micutul tau este irascibil cand trebuie sa doarma, suptul suzetei il va alina si il va linisti astfel incat sa adoarma mai repede.

Cel de-al doilea beneficiu este reprezentat de faptul ca, atunci cand bebelusul adoarme cu suzeta in gura, conform cercetarilor, acest lucru reduce riscul de aparitie a sindromului mortii subite a bebelusului pana la jumatate desi nu se cunoaste inca motivul pentru care suzeta reduce acest risc.

Masuri de siguranta atunci cand bebelusul foloseste suzeta

Atunci cand este folosita corect, suzeta nu prezinta nici un risc pentru bebelusul tau. Daca alaptezi, insa, este mai bine sa nu ii dai celui mic suzeta in primele trei saptamani de la nastere, si sa astepti pana cand va intrati in ritm cu alaptarea. Daca cel mic vrea suzeta, atunci ai grija sa respecti cateva reguli importante:

  • Foloseste doar suzete realizate dintr-o singura bucata de plastic, pentru a preveni ca o parte din ele sa se desprinda;
  • Alege suzete care sa fie marcate cu simbolul BPA, pentru a te asigura ca nu contin chimicale;
  • Cumpara suzete care sa fie destinate varstei copilului tau, astfel incat sa i se potriveasca perfect. O suzeta pentru nou nascuti este sigura pentru micutul tau, insa odata ce acesta mai creste, poate sa prezinte un risc de inecare daca bebelusul o poate baga pe toata in gura;
  • Verifica scutul de protectie al suzetei si asigura-te ca acesta are o latime de cel putin 3,8 cm, pentru a preveni ca bebelusul tau sa o inghita cu totul. Scutul de protectie trebuie sa aiba si gauri de ventilatie pentru a facilita respiratia usoara a celui mic;
  • Nu atasa suzeta de hainele bebelusului tau, de patut sau de jucarii deoarece brida folosita pentru atasare ar putea deveni un risc de strangulare atunci cand bebelusul doarme;
  • Verifica in mod regulat suzeta si daca are parti deteriorare, decolorate sau rupte, inlocuieste-o cu una noua;
  • Nu forta bebelusul cu suzeta. Ofera-i suzeta ori de cate ori este nevoie, insa nu insista daca vezi ca nu este interest de ea.

Tine cont de faptul ca este posibil ca odata ce suzeta devine un mijloc de alinare pentru cel mic, lipsa acesteia il va agita. De exemplu, daca noaptea o pierde din gura, se va trezi si va incepe sa planga daca nu o gaseste, ceea ce inseamna ca si tu te vei trezi in fiecare noapte. In plus, daca bebelusul tau raceste si nu poate respira pe nas, va fi cu atat mai nefericit daca este dependent de suzeta pentru alinare.

Suzeta poate fi folosita in siguranta de bebelusul tau atunci cand adoarme, dar si cand este irascibil si are nevoie sa se linisteasca, insa nu o lasa sa devina un substitut pentru alinarea pe care i-o poti oferi chiar tu, leganandu-l, tinandu-l in brate si cantandu-i inainte de a adormi.

Citeste si despre