Cei mai destepti copii se trezesc toata noaptea, spun expertii

| | Actualizat: 2019-06-12 15:13:00

Pentru majoritatea proaspetelor mamici, intrebarea vesnica este cum sa faca copilul sa doarma cat mai mult noaptea.

Pentru unele, acest lucru reprezinta o misiune imposibila, mai ales in primele zile, saptamani sau chiar luni de viata ale bebelusului.

Dar stai calma! Daca micutul tau se trezeste de mai multe ori in timpul noptii, ar trebui sa stii ca este un semn al inteligentei, potrivit expertilor.

Cel mai bine este ca bebelusii sa se trezeasca noaptea

Profesorul Peter Fleming de la Universitatea din Bristol, specializat in sanatatea si dezvoltarea copilului, spune ca bebelusii care nu dorm noaptea sau care se trezesc foarte des sunt asociati cu nivele mai ridicate de inteligenta si o mai buna sanatate mintala.

Acesta spune ca exista o legatura intre "nivelurile foarte ridicate ale realizarilor intelectuale si de dezvoltare si faptul ca nu prea dorm noaptea." De fapt, el le asigura pe mamici ca teoria care sustine ca bebelusii ar trebui sa doarma fara intrerupere este un concept al maternitatii moderne, deoarece, potrivit evolutiei, cel mai natural lucru este ca acestia sa se trezeasca adesea.

"Copiii nu sunt proiectati sa doarma pentru perioade lungi de timp, nu este bine pentru ei si nu exista absolut nicio dovada ca cineva are vreun beneficiu cand copilul doarme mult si constant," a precizat profesorul Fleming.

Dacia F Narváez, profesor de psihologie la Universitatea Notre Dame, spune ca niciun adult sau copil nu este conceput sa doarma multe ore pe timp de noapte.

"Nici adultii nu dorm toata noaptea, dar, pur si simplu, uita ca se trezesc in functia de rutina lor. Noi dormim 7-8 ore pe noapte, pentru ca lucram in timpul zilei si asta nu este normal daca te uiti la istoria omenirii," mai spune ea.

Ce spun expertii in somn

Asa ca, data viitoare cand bebelusul tau se trezeste la ora 2 dimineata, nu te simti frustrata, ci mandra, pentru ca, probabil, tii in brate un geniu.

Expertii in somn spun ca, in timp ce copiii au o sursa importanta de bucurie, este posibil ca cererile si responsabilitatile crescute care implica acest lucru sa duca la un somn mai scurt si la o scadere a calitatii somnului, chiar pana la 6 ani.

Cel mai bun lucru pentru toti ar fi sa-l "antrenezi" pe micutul tau sa doarma intr-un anumit interval de ore pe timpul noptii, astfel incat sa se odihneasca si asta sa-ti permita sa te recuperezi pentru a putea ca a adoua zi sa-ti poti desfasura toate activitatile.

Citeste si despre