Cum linistesti un copil care a avut un cosmar

| | Actualizat: 2018-11-26 09:00:54

Ce trebuie sa faci atunci cand copilul se trezeste in mijlocul noptii din cauza unui cosmar? Si mai presus de toate, care poate fi cauza cosmarurilor si cum poate fi inlaturata? Sunt intrebari pe care si le pune fiecare parinte.

Sa stai langa el atunci cand vezi ca are un somn agitat, fara insa a-l trezi si sa ai grija sa mearga la culcare linistit, relaxat sunt cateva dintre sfaturile pe care le dau psihologii in astfel de cazuri. Care avertizeaza: cosmarul in sine nu este o boala, insa trebuie sa fii foarte atent, intrucat in anumite situatii poate fi vorba despre o manifestare a unor temeri irationale si simptome ale unui conflict pe care copilul il traieste in mod inconstient.

Diferenta dintre cosmar si pavor nocturn

Pavorul nocturn. Este denumirea unei tulburari de somn cu manifestari intense, care apare mai ales la copiii mici si, in cazuri mult mai rare, si la adulti. Acesta se manifesta in toiul noptii, in faza de somn profund, si poate fi comparat cu un atac de panica, intrucat copilul se trezeste brusc, de obicei tipand si cu respiratia intensificata.

Ritmul cardiac este crescut, iar pupilele sunt marite. Copilul nu reactioneaza la vocea parintilor, astfel ca nu poate fi consolat si linistit. Pavorul nocturn poate reprezenta un simptom grav, din sfera tulburarilor de anxietate.

Cosmarul. Are loc in faza REM a somnului, atunci cand se produc cele mai numeroase si mai intense vise, sau dimineata devreme. Acesta nu este semnal patologic. Cosmarurile sunt destul de frecvente la copiii de la un an pana la cel putin 8 ani. Ele reprezinta o modalitate de a exprima durerea, frustrarea, dorintele sau temerile.

Dar chiar si in acest caz trebuie sa se faca o distinctie. Sunt situatii in care cosmarurile sunt o manifestare a unei temeri rationale si motivate vizavi de ceea ce se intampla in realitate. In alte situatii este vorba despre temeri mai primitive, cum ar fi frica de a nu fi abandonat de catre mama. Copiii mici nu pot sa isi verbalizeze temerile si atunci si le exprima prin vise. In acest caz, cosmarurile pot deveni semne ale unui conflict pe care copilul il traieste inconstient.

In cazul in care copilul experimenteaza frecvent cosmaruri, e bine sa fie consultat un psihoterapeut pentru a putea fi identificat conflictul interior pe care il traieste cel mic.

Cele mai comune cosmaruri

  • Cu monstri sau figuri imaginare infricosatoare. Simbolic, acestea reprezinta un adult cu atitudini rigide fata de copil sau agresiv cu ceilalti;
  • In care cade de la inaltime. Reprezinta o lipsa de echilibru. Copilul simte ca nu detine controlul realitatii, percepe un sentiment de instabilitate. Acest tip de cosmar poate avea loc atunci cand copilului ii sunt impuse activitati haotice in timpul zilei;
  • Cu insecte. Spre exemplu, gandaci in pat. Pot fi legate de schimbari neasteptate in viata copilului, cum ar fi mutarea intr-o casa noua sau separarea de parinti.

Ce trebuie sa faci cand copilul are un cosmar

De regula, atunci cand un parinte isi da seama ca cel mic a avut un cosmar, are tendinta de a-l trezi in mijlocul noptii pentru a-l linisti, pentru a-i transmite un sentiment de siguranta, de securitate, luandu-l in brate si oferindu-i un pahar cu apa. Totusi, in cazul in care un copil doarme, dar observi ca are somnul agitat, intelegand ca e posibil sa viseze urat, e de preferat sa nu il trezesti si sa ii dai posibilitatea sa depaseasca acest vis in mod independent, fara sa constientizeze prezenta lui. Il poti linisti usor prin simplul contact fizic: il tii de mana, il mangai pe cap.

Cand observi ca apar tot mai des episoade in care copilul experimenteaza cosmaruri e bine sa vorbesti cu copilul, sa incerci sa intelegi ce este gresit, sa il faci pe el sa iti vorbeasca despre aceste vise urate.

De asemenea, este esential sa te asiguri ca are un stil de viata sanatos si o alimentatie adecvata, pentru a promova bunastarea si somnul bun. Daca problema este legata de supra-stimulare, adica daca are un program foarte incarcat, cu multe cursuri suplimentare, care il solicita foarte mult, e important sa incetinesti ritmul si ii oferi momente de relaxare, cu precadere inainte de a merge la culacare.

 

Citeste si despre