Daca culci copilul devreme, sa stii ca acesta este un obicei foarte sanatos si ar trebui sa incerci sa-l pastrezi!
Un nou studiu a aratat ca este foarte bine sa ii culcam pe copii devreme, deoarece acest obicei are numeroase beneficii. Studiul, care a fost publicat in Jurnalul de Pediatrie, SUA, a demonstrat ca prescolarii care adorm devreme prezinta un risc mai mic de a deveni obezi in adolescenta. Autorii cercetarii au descoperit ca stabilirea unui program de somn ar putea ajuta la prevenirea obezitatii in timpul copilariei.
Somnul cat mai devreme ajuta la dezvoltarea cognitiva
Conform cercetarilor, comportamentul copiilor depinde foarte mult si de orele de somn pe care le au. Somnul devreme are numeroase beneficii asupra comportamentului copiilor, de la dezvoltarea cognitiva pana la atentie. Atunci cand iti culci copilul devreme si creezi si o rutina in acest sens, ajuta la prevenirea tulburarilor de somn, cum ar fi trezirile nocturne sau dificultatile in a adormi.
Potrivit profesorului Anderson, autorul studiului asupra somnului copiilor, nu este neaparat importanta ora exacta la care merg micutii la culcare, ci mai degraba calitatea si cantitatea de somn pe care o primesc. Acestea din urma au efecte asupra mai multor aspecte ale comportamentului lor. Printre aspectele care sunt afectate se numara capacitatea micutilor de a-si controla emotiile, problemele de sanatate mintala, hormonii si metabolismul. Toate acestea pot fi perturbate daca micutii nu au parte de un somn suficient.
Daca somnul copiilor este afectat si ei nu adorm la o ora rezonabila, comportamentul lor este dat peste cap a doua zi. Ei devin irascibili, distrasi, apatici si foarte anxiosi. Nu ar trebui sa fie o surpriza pentru niciun parinte acest comportament, daca micutul nu adorme devreme si nu isi face orele normale de somn. De asemenea, copiii au mai multa nevoie de odihna decat un adult.
Cat ar trebui sa doarma copii, in functie de varsta
Academia Nationala de Medicina a Somnului a actualizat vara trecuta recomandarile in ceea ce priveste odihna necesara copiilor in functie de varsta. Iata cateva recomandari pentru parinti, bazate pe o perioada de 24 de ore (inclusiv momentele de somn):
- Sugari 4-12 luni: 12-16 ore de somn pe noapte;
- Copii 1-2 ani: 11-14 ore de somn pe noapte;
- Copii 3-5 ani: 10-13 ore de somn pe noapte;
- Copii 6-12 ani: 9-12 ore de somn pe noapte;
- Adolescenti 13-18 ani: 8-10 ore de somn pe noapte.
Acestea ar fi recomandarile pentru orele de somn, astfel incat un copil sa creasca sanatos si armonios, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. De exemplu, pentru copiii intre 4 si 7 ani, o ora rezonabila pentru a merge la culcare este 19:30 in timpul anului scolar. Un copil de 10 ani ar trebui sa fie la somn intre orele 20:00 si 20:30. Daca se tine cont de aceste ore, copiii vor fi foarte odihniti si se pot trezi la ora 7:00 dimineata, fara nicio problema.
Tot ceea ce trebuie este sa reusesti sa ii faci copilului tau un program, astfel incat orele de somn sa devina o rutina. La inceput va fi putin mai complicat, insa imediat ce ai stabilit un program totul va fi foarte usor si sanatos.