Masuri de siguranta contra caderii bebelusului din patut

| | Actualizat: 2011-06-15 11:40:06

Prevenirea caderii din patut a bebelusului

Caderea din patut este un pericol care isi face aparitia imediat ce bebelusul invata sa se ridice in picioare si incepe sa se catere. Acesta poate suferi rani sau leziuni foarte grave daca "aterizeaza" pe podea de-ndata ce il scapi cateva secunde din vedere.


Iata ce masuri poti lua pentru a preveni ranirea si caderea bebelusului din patut!

Muta salteaua!

Patuturile de bebelusi sunt dotate cu un sistem care permite ajustarea inaltimii saltelei. Cand bebelusul este foarte mic si inca nu se poate ridica in picioare, salteaua poate fi tinuta cat mai sus, aproape de marginile patului.

Cu cat bebelusul creste, cu atat trebuie sa lasi salteaua treptat mai jos pana la ultimul nivel. In acest fel bebelusul nu va reusi nici in ruptul capului sa se catere, pentru ca marginile patutului sunt prea sus pentru el. Aceasta este una dintre cele mai eficiente masuri contra caderii din patut.

Pastreaza patutul cat mai gol!

Nu lasa jucarii - fie ele si de plus - sau alte obiecte in patut pe care micutul se poate sui pentru a incerca sa coboare din el. Poate ca nu crezi, dar cei mici sunt foarte creativi atunci cand isi propun ceva. Daca ii lasi cuburi mari la-ndemana, animale mari de plus sau alte obiecte mari el se poate sui foarte usor pe ele.

Ajuta-l sa aterizeze pe "moale"!

Daca iei toate masurile de siguranta, dar tot ai senzatia ca exista riscul sa cada, atunci asigura-i o aterizare usoara. Pune in fata sau lateralul patutului (depinde cum il ai asezat) saltelute moi sau perne pe care sa aterizeze daca are initiativa de a cobori din patut cand nu esti pe pozitii pentru a-l impiedica!

Lasa-i o "portita" de iesire!

Daca ai un patut care are o parte laterala rabatabila, atunci te poti folosi de ea pentru a te asigura ca acesta nu cade din pat. Las-o deschisa chiar daca micutul va iesi prin ea! Daca nu vrea sa stea in patut se va revolta in alte forme chiar daca inchizi "portita"! Va plange, va tipa si va face foarte urat.

Daca ii lasi acces la exterior, micutul nu va mai risca sa se catere pe marginile patutului pentru a veni la tine. Va iesi pe "usa" prevazuta de patut, iar pericolul cazaturilor si ranilor dispare! Chiar si atunci cand doarme o poti lasa deschisa! Astfel, cand se va trezi va iesi pe acolo in loc sa incerce sa sara. E adevarat ca trebuie sa fii cu ochii in 4 atunci cand folosesti aceasta metoda. Trebuie sa fii sigura ca nu se pune in pericol cand se da jos din pat.

Foloseste corturi pentru patul bebelusilor!

Acestea sunt corturi special create care acopera patutul astfel incat sa protejeze copilul sa evadeze din patut. Ele sunt frumos colorate si transparente, astfel incat bebelusul sa poata fi vazut si el sa poata privi afara. Insa nu sunt intotdeauna acceptate cu usurinta de bebelusi. Ei se sperie cand vad ca sunt "ingraditi", chiar daca lasi o bucata desprinsa pentru a avea acces la exterior. Daca vezi ca micutul tau plange si este speriat de fiecare data cand inchizi cortul mai bine renunta la el si alege alte masuri.

Masuri de siguranta in patut

Bebelusul petrece foarte mult timp in patut. Acesta doarme - atat ziua, cat si noaptea - dar se joaca sau pur si simplu se relaxeaza stand in patut! Trebuie sa fie un mediu sigur pentru el. Pentru a preveni caderea, dar mai ales pentru a fi sigura ca cel mic este in siguranta trebuie sa urmaresti cateva lucruri.

Inainte de a pune bebelusul in patut asigura-te:


  • ca nu exista muchii ascutite ale patului;
  • distanta dintre zabrelele patutului (daca marginile nu sunt din panza sau alt material) sa nu fie mai mare de 3 cm;
  • altfel, bebelusul isi poate prinde capul intre ele;
  • blocajele de la roti sau de la marginile rabatabile ale patutului sunt bine facute si nu exista riscul sa se desprinda;
  • salteaua trebuie sa fie ferma si nu moale;
  • bebelusul se poate impiedica si exista riscul sa cada si se poarte rani de marginile patului;
  • nu exista suruburi, cuie si alte roeminente ascutite sau periculoase in care sa se raneasca bebelusul;
  • salteaua trebuie sa aiba aceeasi dimensiune cu a patutului, nici mai mica, nici mai mare;
  • daca exista spatii intre scheletul patutului si salteau exista pericolul ca bebelusul sa isi prinda manutele sau capul;
  • nu exista defecte de fabricatie sau de functionare a patutului etc.

Citeste si despre