Mituri despre somnul bebelusului pe care nu trebuie sa le mai crezi

| | Actualizat: 2018-09-26 00:00:00

Auzi des de la prieteni si familie o multime de lucruri privind cresterea bebelusului care sunt de-a dreptul ingrijoratoare, nu numai neadevarate. Unele dintre ele sunt povesti din batrani, altele au fost deja contraziste de descoperirile stiintifice moderne, iar altele sunt rezultatul frustrant al unei isterii in masa, create artificial de alti parinti si de mass media.

Pentru ca ai tot auzit diverse pareri si opinii privind somnul bebelusului, hai sa vedem ce este mit si ce este realitate atunci cand vine vorba de acest subiect:

Mit: Copilul tau ar trebui sa doarma intr-o camera luminoasa in timpul zilei ca sa stie ca nu este noapte

Adevarul: Ziua si noaptea nu inseamna mare lucru pentru copilul tau, asa ca daca va dormi intr-o camera intunecata, sau luminoasa nu va fi prea diferit pentru el. Bebelusilor le place intunericul unde se simt comod, asa ca un dormitor intunecat il va ajuta pe cel mic sa se relaxeze si sa adoarma mai usor.

Daca bebelusul are mai mult de 2 luni, intunericul incurajeaza productia de melatonina, un hormon esential pentru linistirea si somnul prelungit al micutului. Cea mai buna modalitate de a-ti invata bebelusul diferenta dintre zi si noapte este sa ii reglezi ritmul circadian, trezindu-l la aceiasi ora in fiecare dimineata si respectand o ora de somn prestabilita seara.

Mit: Bebelusilor nu le trebuie mult somn in timpul zilei daca dorm bine noaptea

Adevarul: Somnul din timpul zilei si somnul de noapte au legatura intre ele; primele 12 ore din ziua bebelusului influenteaza urmatoarele 12 ore din noapte. Un bebelus care doarme bine in timpul zilei, va dormi bine si noaptea atat timp cat orele de somn de peste zi nu au depasit totalul recomandat pentru varsta sa.

Daca un bebelus doarme bine noaptea dar nu prea doarme ziua, nu inseamna ca daca va dormi mai bine ziua va avea nopti cu insomnii si totusi un somn inconsecvent in timpul zilei va influenta in mod negativ somnul de seara la un anumit moment dat, in timp.

Mit: Bebelusii care nu au implinit varsta de 6 luni nu dorm toata nopatea

Adevarul: Abilitatea bebelusului de a dormi toata noaptea este influentata de multi factori – de la ce greutate are, la cat de mult mananca in timpul zilei, la care este ambientul in dormitorul sau, sau daca este bolnavior, daca este sau nu infasat (in cazul nou nascutilor), pana la cat a dormit in timpul zilei sau daca este capabil sa adoarma singur (in cazul bebelusilor mai mari de 4 luni). Este deci posibil pentru un bebelus de 6 saptamani de exemplu sa doarma toata noaptea, insa depinde de circumstante.

Mit: nu ar trebui sa trezesti niciodata un bebelus care doarme

Adevarul: daca bebelusul tau doarme foarte bine in timpul zilei este posibil ca pe lumina sa doarma prea mult si in acest caz cu siguranta ar trebui sa il trezesti din somn. Unii bebelusi ar dormi fericiti toata ziua pentru ca mai apoi sa ii prinda miezul noptii ''in picioare'' si sigur nu vrei sa se intample asta! Este important sa iti inveti bebelusul cum sa doarma, asigurandu-te ca are un echilibru intre orele de somn si cele in care este treaz, dar si ca ii creezi conditii propice pentru un somn linistit.

Mit: Ar trebui sa urmaresti semnele de oboseala ale bebelusului tau

Adevarul: Din pacate nu toti bebelusii manifesta semne de oboseala pe care te poti baza; bebelusii mai mari de 6 saptamani au o scadere a nivelului de energie dupa o ora si jumatate de perioada treaza si ar putea sa manifeste semne de ''oboseala'' dupa acest interval activ insa de fapt ei nu sunt atat de obositi incat sa doarma si daca parintii reusesc totusi sa ii adoarma nu vor dormi mai mult de 20 de minute.

Cea mai buna metoda de a te asigura ca bebelusul tau va dormi bine noaptea este sa ai notiunea timpului si sa tii micutul treaz pentru cat timp ar trebui sa stea treaz la varsta sa.

Citeste si despre