Ora de culcare recomandata pentru copii, in functie de varsta

| | Actualizat: 2017-11-07 00:00:00

In ceea ce priveste importanta somnului in dezvoltarea copilului, un lucru este cert: cu cat varsta copilului este mai mica, cu atat are nevoie de mai multe ore de somn. Toti parintii ar trebui sa cunoasca beneficiile somnului asupra dezvoltarii armonioase a copiilor, de aceea iti punem la dispozitie ultimele recomandari in ceea ce priveste orele de somn.

Importanta orelor de somn in dezvoltarea copilului

Somnul aduce numeroase beneficii copiilor. Pe langa faptul ca garanteaza recuperarea energiei fizice si elimina oboseala, lipsa unei rutine bine stabilite de somn afecteaza atat inteligenta, cat si performantele unui copil.

Orele prea putine de somn determina organismul sa nu se odihneasca suficient si sa se simta epuizat in scurt timp. Astfel, nu mai functioneaza la capacitate maxima, iar copilul poate intampina dificultati in a adormi sau poate chiar dezvolta tulburari ale somnului.

Somnul imbunatateste memoria de scurta durata a copilului si capacitatea de a intelege si de a retine lucruri noi. De asemenea, somnul poate reduce anxietatea si hiperactivitatea, tulburarile de somn si comportamentele impulsive.

Lipsa somnului poate creste riscul de obezitate si diabet zaharat, avand totodata efect negativ asupra parametrilor de reglare a nivelului de glucoza in sange.

Cresterea si sistemul imunitar al copilului pot fi, de asemenea, afectate in mod negativ de lipsa somnului. Un somn odihnitor stimuleaza dezvoltarea muschilor si a oaselor, de aceea este importanta nu doar cantitatea somnului, cat si calitatea acestuia.

Numarul adecvat de ore de somn si ora de culcare potrivita, pe categorii de varsta

Un copil care se odihneste suficient va avea o stare de spirit imbunatatita si o rezistenta marita a capacitatii organismului de a face fata diverselor incercari sau afectiuni. Iata cat si cand ar trebui sa doarma un copil, in functie de varsta:

Nou-nascuti

Organismul unui nou-nascut are nevoie de 15-18 ore de somn pe durata a 24 de ore. Cum orele in care sta treaz variaza, nu exista o recomandare pentru ora de culcare potrivita, dar este de preferat ca incet-incet sa se creeze o rutina a somnului pe care bebelusul va invata sa o respecte in timp.

Cum bebelusul are nevoie de hrana si somn pe tot parcursul zilei si noptii, urmareste-i programul si incearca sa recunosti primele semne de oboseala.

Grupa de varsta cuprinsa intre 1-4 luni

Bebelusii au nevoie de 14-15 ore de somn pe zi, acest numar insumand atat somnul de noapte, cat si pe cel din timpul zilei. Astfel, 4-6 ore din total corespund odihnei din timpul zilei. In cazul multor bebelusi sunt necesare in jur de 3-4 reprize de somn pe parcursul zilei.

O ora de culcare rezonabila este intre 20:00-22:00. Dupa varsta de 3-4 luni, somnul de noapte al bebelusilor incepe sa se regleze si nu mai exista treziri atat de frecvente in timpul noptii. Acestia reusesc sa doarma cateva ore legate, si de ce sa nu zicem adevarul, si tu! In functie de varsta copilului, alege ora potrivita de culcare. Atunci cand au 1-2 luni poti opta pentru o ora mai tarzie.

Grupa de varsta cuprinsa intre 4-8 luni

Bebelusii au nevoie in continuare de 14-15 ore de somn, pe tot parcursul celor 24 de ore. Perioada in care copilul este treaz variaza intre 2-3 ore, iar ora de culcare poate avea loc intre orele 18.00-19.30.

Majoritatea bebelusilor sunt pregatiti pentru o rutina a somnului si, de asemenea, in jurul acestei varste se regleaza si perioadele de somn din timpul zilei, de obicei 3-4 pe zi. Pentru a preveni acumularea oboselii, alege sa culci copilul mai bine mai devreme decat mai tarziu, in intervalul sugerat mai sus.

Grupa de varsta cuprinsa intre 8-10 luni

Copilul are nevoie de aproximativ 12-15 ore de somn la aceasta varsta, iar perioada in care copilul poate sta treaz creste la 3 ore sau chiar mai mult in unele cazuri. In aceasta perioada, ora de culcare potrivita este intre 18:00-19:00.

Pentru majoritatea bebelusilor exista doua reprize de somn in timpul zilei. In aceasta perioada apare si regresia de somn, specifica varstei cuprinse intre 8-10 luni. Din aceasta cauza ar trebui sa urmaresti copilul si sa optezi pentru o ora de culcare potrivita, in asa fel incat cel mic sa nu fie supra-stimulat si sa nu acumuleze prea multa oboseala intre reprizele de somn.

Grupa de varsta cuprinsa intre 10 - 15 luni

Deja la aceasta varsta copilul poate petrece intre 3-4 ore treaz, fara probleme intre reprizele de somn, iar timpul total de somn necesar este cuprins intre 12-14 ore. Ora de culcare este recomandata a avea loc intre 18.00 - 20.00. Pe cat posibil, respecta cele doua reprize de somn din timpul zilei, iar daca cel mic se confrunta cu perioade de regresie a somnului, alege o ora de culcare cat mai apropiata de 18.00.

Grupa de varsta cuprinsa intre 18 luni si 3 ani

Desi orele necesare de somn raman intre 12-14 ore, cel mic va putea sta treaz si 5 ore odata, fara a necesita o repriza de somn. Odata ajuns in jurul varstei de 18 luni, celui mic ii va fi suficienta o singura repriza de somn in timpul zilei, care in mod normal nu depaseste 2 ore si jumatate.

Ora de culcare recomandata ramane in continuare intre 18:00-20:00. Pentru a face tranzitia de la 1 an la 2 ani, poti alege sa culci copilul in jurul orei 19:00. Cum exista perioada de regresie a somnului, cel mic poate recupera orele de somn pierdute. Cu cat inainteaza in varsta, poti devansa ora de somn catre 20.00.

Grupa de varsta cuprinsa intre 3-5 ani

Copiii aflati in acest interval de varsta au nevoie de 11-13 ore de somn in total, unii chiar renunta la somnul de pranz si rezista chiar si 12 ore fara nicio repriza de somn. Ora de culcare este devansata catre 19:00-20:30, dar, dupa cum te poti astepta, odata cu varsta apar si refuzurile copilului de a se culca sau renegocierea orei de culcare.

Inarmeaza-te cu rabdare, iar daca cel mic refuza somnul de pranz, obisnuieste-l cu o ora de liniste in timpul pranzului chiar daca nu doarme, macar sta linistit si isi mai incarca bateriile.

Indiferent de varsta copilului tau, este important sa intelegi ca niciun copil nu este la fel. Nevoile fiecaruia difera si este de dorit sa iti tratezi copilul in functie de particularitatile lui. Nu este atat de necesar sa doarma "ca la carte", cat sa urmaresti sa isi recupereze energia pe perioada somnului din timpul zilei, dar sa ai grija ca si somnul de noapte sa fie unul calitativ, pentru a se putea bucura de toate beneficiile somnului.

Citeste si despre