Se trezeste brusc in miezul noptii sau plange de fiecare data cand il pui in pat la ora de somn programata in mod regulat? Este posibil sa ai de-a face cu un caz de regresie a somnului. Poate te intrebi "Ce este regresia somnului? Cand se intampla de obicei? Cat timp se poate astepta sa dureze regresia somnului? Ce poti face pentru a-i ajuta pe toti sa se intoarca la un somn bun?"
Ce este regresia somnului?
Regresia somnului este o perioada de timp, de obicei intre doua si patru saptamani, in care un copil care doarme bine are brusc probleme in a adormi sau se trezeste agitat in mijlocul noptii.
Ce cauzeaza regresia somnului la bebelusi si de ce apare?
Mai multi factori pot face ca un bebelus sa se simta inconfortabil, anxios sau nelinistit, ceea ce duce la regresia somnului, inclusiv:
- Un puseu de crestere, care ii face pe bebelusi mai infometati
- Durerea de dentitie
- Atingerea unei noi etape de dezvoltare
- Intreruperi ale rutinei, cum ar fi inceperea gradinitei.
- Calatoriile, care implica in mod inevitabil dormitul intr-un mediu nou.
- Boala, cum ar fi o raceala sau o infectie a urechii.
Cat timp dureaza regresia somnului?
Regresiile de somn ale bebelusilor dureaza, de obicei, intre doua si patru saptamani, timp necesar pentru ca micutul tau sa se obisnuiasca cu o noua rutina sau cu o etapa importanta sau sa se recupereze dupa o boala, desi durata exacta depinde de cauza si poate varia de la un bebelus la altul. Intre timp, respecta rutinele si ia in considerare posibilitatea de a incerca o metoda de antrenament pentru somn, daca este necesar.
Cand apare regresia somnului?
Regresia somnului poate aparea in orice moment, deoarece este legata de factori imprevizibili, cum ar fi intreruperea rutinei sau boala.
Exista insa unele perioade in care regresia somnului este relativ previzibila, datorita perioadelor de crestere, dentitiei sau atingerii unor noi etape importante:
- 3 pana la 4 luni: temuta regresie a somnului de 4 luni este adesea cea mai dificila pentru parinti, pur si simplu pentru ca este prima. Exista mai multi vinovati in spatele problemelor de somn ale bebelusului la aceasta varsta: durerea cauzata de dentitie, foamea legata de puseele de crestere si entuziasmul de a se rostogoli pentru prima data.
- 6 luni: Bebelusii trec adesea printr-un alt puseu de crestere in jurul varstei de 6 luni. Cu toate acestea, la aceasta varsta, micutii sunt capabili sa doarma toata noaptea si se pot trezi pur si simplu pentru a se imbratisa, ceea ce inseamna ca poate fi momentul sa incercati o metoda de antrenament al somnului.
- 8-10 luni: Multi bebelusi incep sa se tarasca in jurul varstei de 9 luni (desi unii incep mai devreme, altii mai tarziu) si incep sa stea in picioare in jurul varstei de 10 luni. Anxietatea de separare este, de asemenea, frecventa si perfect normala in jurul acestei varste, ceea ce poate face ca bebelusul sa se trezeasca cautand sa va linisteasca in timpul noptii.
- 12 luni: Candva intre 9 si 12 luni, bebelusii incep sa stea in picioare. In jurul unui an, altii fac primii pasi (desi varsta medie este de 14 luni, unii bebelusi incep mai devreme, iar altii asteapta pana la 18 luni). Atingerea unor etape importante poate cauza probleme temporare de somn.
Poti preveni regresia somnului?
Din pacate, pentru multi parinti cu ochii in lacrimi care s-au luptat cu un bebelus insomniac, nu exista nicio modalitate de a preveni regresia somnului. Este o parte normala a bebelusului si a copilariei. Intre timp, respectarea unei rutine si a unui program de culcare ajuta la reducerea probabilitatii aparitiei problemelor de somn.
Cand sa apelezi la medic
In timp ce regresia somnului se va incheia cel mai probabil de la sine, in timp, nu ezita niciodata sa suni medicul daca ai ingrijorari sau intrebari cu privire la somnul copilului tau sau la posibila cauza din spatele problemelor de somn (cum ar fi cosmarurile persistente).
Ai urmat in mod constant o metoda de antrenare a somnului timp de cel putin doua saptamani si somnul bebelusului este inca deranjat si nu esti sigur de ce, ia in considerare posibilitatea de a suna medicul pentru a vedea daca are vreo idee sau vreun sfat pentru a ajuta copilul sa doarma mai bine.
Atunci cand bebelusul tau nu doarme pentru ca este bolnav, cunosti semnele care indica faptul ca este timpul sa apelezi la medicul pediatru, care includ de obicei febra (38°C sau mai mare daca bebelusul dumneavoastra are 6 luni sau mai mult), nas care curge cu sange, glande umflate sau dureri de urechi (bebelusii pot trage de urechi).
Regresia somnului nu este amuzanta pentru nimeni. Sa stii ca este normal si ca, cel mai probabil, va trece, in cele din urma. Ramai la rutina normala de somn si de culcare. Vei vedea ca, in scurt timp, bebelusul tau va dormi din nou linistit.
FOTO: freepik.com