Regresii de somn la bebelusi. Ce trebuie sa stii despre acestea si cum sa le gestionezi

| | Actualizat: 2023-06-05 14:30:31

Somnul bebelusului este un cal de bataie in majoritatea familiilor. Parintii pierd, in primul an de viata al bebelusului sute de ore de somn. Pe de alta parte, somnul este o parte fundamentala pentru bebelusi, in primele 24 de luni de viata.

Uneori, exista bebelusi care incep sa doarma cateva ore la rand de la o varsta foarte frageda (iar parintii sunt incantati), dar dupa 4 luni, in alte cazuri 8 luni... se trezesc din nou des, uneori chiar mai des decat atunci cand erau nou-nascuti. Afla de ce apar aceste regresii si cum sa le gestionezi. 

Cum dorm bebelusii?

Inainte de toate, este important sa-ti reamintesti ca somnul bebelusilor este net diferit de cel al copiilor mai mari si al adultilor.

In primul rand, ei nu au un ritm circadian, adica nu fac distinctia intre zi si noapte, ci trag un pui de somn pe parcursul celor 24 de ore ale zilei, indiferent daca este lumina sau intuneric. Ritmul circadian, care regleaza daca dormim noaptea (intuneric) si suntem treji ziua (lumina), apare in jurul varstei de 3 luni si se consolideaza in jurul varstei de 5-6 luni.

Pe de alta parte, bebelusii se nasc cu 2 faze de somn: faza activa (sau faza de somn REM) si faza linistita (sau faza non-REM) care alterneaza in asa-numitele cicluri de somn, care la aceasta varsta sunt foarte scurte (aproximativ 40 de minute).  Ei vor incorpora progresiv noi faze de somn pana la cele 4 faze ale somnului adultului si isi vor prelungi treptat ciclurile de somn.

Ce sunt regresiile de somn?

Numite si crize de somn, regresiile de somn sunt perioade in care bebelusii incep sa doarma mai prost, cu mai multe treziri si/sau cu o durata mai mare de timp pentru a adormi. Acestea sunt tipice pentru dezvoltarea bebelusului nostru si, in general, dupa cateva zile sau saptamani, modelul lor de somn revine la cel obisnuit.

In general, aceste regresii tind sa apara la varste similare la majoritatea bebelusilor, deoarece coincid cu puseurile de crestere. Astfel, ele apar frecvent la 4 luni, intre 8 si 10 luni si in jurul varstei de un an. Regresiile de somn pot aparea si din cauza unor evenimente care le sunt "straine" sau care ii influenteaza psihic, cum ar fi intoarcerea mamei si/sau a tatalui la serviciu, schimbarea locuintei, plecarea in concediu, etc. Practic, orice mica schimbare in rutina obisnuita a bebelusului poate duce la o regresie a somnului.

Criza de 4 luni este probabil una dintre cele mai marcate. In jurul acestei varste, bebelusii incep sa dobandeasca un ritm circadian si sa incorporeze alte faze de somn, ceea ce se traduce prin treziri mai lungi in timpul noptii.

In jurul varstei de 8 luni, bebelusii sufera de asa-numita anxietate de separare. Acestia isi dau seama ca sunt fiinte independente si ca mama lor se poate desparti de ei. Acest lucru duce adesea la cresterea numarului de treziri nocturne si la nevoia de a simti ca mama lor este alaturi de ei. In plus, aceasta criza poate coincide cu aparitia dentitiei.

Pe de alta parte, etapele de dezvoltare motorie, cum ar fi mersul in patru labe (in jurul varstei de 8-10 luni) sau mersul (incepand cu varsta de un an), conduc, de asemenea, la o crestere a trezirilor nocturne si, mai ales, la dificultati in a adormi, deoarece nu vor sa inceteze sa exerseze ceea ce au invatat.

Cum sa faci fata acestor regresii?

Dupa cum ai vazut deja, regresiile fac parte din procesul de maturizare a bebelusului, asa ca nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, exista cateva moduri in care le poti minimiza sau prin care sa le faci fata mai usor. 

Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca sunt normale si temporare si ca se amelioreaza cu timpul. De asemenea, este important sa stii ca acestea fac parte din dezvoltarea evolutiva a bebelusului.

De asemenea, este esential sa mentii si chiar sa intensifici rutinele de somn. Respecta siestele (nu este momentul sa le reajustezi in timpul unei regresii), mentine ore de trezire si de culcare similare si aceleasi rutine obisnuite (cina, baie, alaptare, muzica, masaj, poveste si culcare, de exemplu). Evita sa obosesti bebelusul noaptea (este un mit sa il obosesti in timpul zilei pentru a dormi mai bine noaptea). De asemenea, evita sa aprinzi lumina atunci cand se trezeste noaptea (melatonina, hormonul care induce somnul, este secretata atunci cand este intuneric si este inhibata de lumina).

Pe de alta parte, unele trucuri specifice pot functiona in unele regresii. De exemplu, la 8 luni, este esential ca bebelusul sa se simta aproape de mama sa, pentru a se simti in siguranta.

De asemenea, poate fi util sa aiba un obiect de atasament (il putem introduce in jurul varstei de 6 luni), astfel incat sa se simta in siguranta in timpul somnului.

In ceea ce priveste dezvoltarea noilor abilitati motorii, cum ar fi tararea, ridicarea in picioare sau mersul pe jos, este recomandat sa exersam mult in timpul zilei, pentru ca ei sa nu simta nevoia imperioasa de a face acest lucru noaptea.

In cazul in care una dintre regresii coincide cu aparitia dintilor, este important sa consulti medicul pediatru pentru a-ti recomanda metode de calmare a durerilor provocate de dintii care erup.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre