Somn de noapte de calitate pentru cel mic. Sfaturi de la expert

| | Actualizat: 2013-06-07 20:43:35

Psihologul Cristiana Haica, expert Pampers

Pentru ca cel mic sa beneficieze de un somn odihnitor pe perioada noptii, mediul trebuie sa fie pe de-o parte unul linistit si lipsit de zgomote, iar pe de alta parte cunoscut (acelasi pat). Programul de culcare trebuie sa respecte in fiecare seara aceleasi reguli: fara lumina sau o lumina de veghe foarte slaba, temperatura sub 23-24 grade, umiditate 40-70%, absenta aparatelor tv si a telefonului, o incapere bine aerisita, indiferent de anotimp.

Mediul in care cel mic traieste trebuie sa fie unul fara conflicte, iar vocea mamei sa spuna seara povestea pentru nani, sa cante un cantecel sau sa-i vorbeasca copilasului inainte de somn, pentru a-l linisti si a-i reconfirma dragostea cu care este inconjurat.

Ritualul de adormire

Sfatuiesc parintii sa incurajeze folosirea obiectului de tranzitie (paturica, jucaria de plus) si sa-i creeze celui mic propriul ritual de adormire. Este extrem de important calmul parintilor in momentul "despartirii" de cel mic pentru somn.

Atat timp cat micutul petrece timp suficient si de calitate cu parintii pe timpul zilei, el va accepta despartirea de parinti pe perioada noptii. Copilul trebuie sa doarma singur in patutul lui, in care trebuie pus treaz, nu adormit. Patul va avea asternuturi curate, bine intinse si fara jucarii (cu exceptia obiectului de tranzitie).

De evitat

Privitul la tv, jocurile prea stimulatoare sau jocurile pe calculator, un mediu dezorganizat (cu schimb de locuinta, de camera sau pat, de ingrijitori ori cu conflicte de familie), excesul de stimuli sonori, luminosi, motorii inainte de culcare sau in pat impiedica adormirea si pot avea efecte negative asupra celui mic.

Un somn linistit pentru cel mic inseamna atmosfera armonioasa pentru intreaga familie

Cand un copil sanatos doarme linistit, parintii sai sunt si ei odihniti, iar atmosfera din familie va fi una armonioasa. Cand insa copilul plange, se trezeste sau tipa noaptea in mod repetat, prin acest lucru tinde sa se creeze o atmosfera apasatoare in familie. Parintii devin obositi, mai irascibili si au o toleranta scazuta la frustrare, ceea ce accentueaza tensiunile si in relatia cu copilul, creand un cerc vicios – atmosfera incarcata nu este de natura sa linisteasca copilul. Deci efectele nu sunt numai asupra copilului, ci si asupra familiei acestuia.

Tulburarile de somn ale celui mic au efecte extrem de negative in timp

Tulburarile de somn la copil au efecte extrem de negative pe termen scurt, mediu si lung: intarzieri in dezvoltarea fizica si cognitiva si deci incapacitatea copilului de a-si atinge potentialul sau real,  scaderea capacitatii de concentrare, scaderea capacitatii de memorare, iritabilitate crescuta, scaderea imunitatii, dezechilibre hormonale.

Diminetile de vis incep dupa o noapte fara umezeala

Pentru ca stie cat de important este somnul in dezvoltarea celor mici, Pampers a creat noul Pampers Active Baby, care ofera pana la 12 ore de protectie impotriva umezelii, pe timpul noptii.

Noile scutece Pampers Active Baby absorb o cantitate mai mare de lichid, preiau umezeala mai repede, oferind bebelusului un somn linistit si cu adevarat odihnitor. Datorita capacitatii mari de absorbtie, noul strat al Pampers Active Baby se reactiveaza rapid, putand sa absoarba o noua cantitate de lichid, chiar dupa cateva ore de la prima folosire.

Pe langa stratul extra absorbant destinat perioadei de somn, Pampers Active Baby vine si cu:

  • benzi laterale elastice care se intind sau contracta in functie de miscarile bebelusului, pentru o fixare ferma si, totodata, flexibila;
  • material moale ca bumbacul care permite pielii sa respire;
  • potrivire anatomica, asigurand o protectie imbatabila impotriva frecarii;
  • lotiune protectoare din aloe vera.

Nu uita de servetelele umede Pampers Baby Fresh, pentru o senzatie de prospetime ca dupa baita, oriunde, oricand!

Pentru informatii legate de dezvoltarea si ingrijirea micutului tau, intra pe www.pampers.ro sau pe pagina de Facebook Lumea.mamicilor- Intreaba expertii. Medicul pediatru Roxana Rusu Pusca si psihologul Cristiana Haica te asteapta oricand cu sfaturi pentru tine si ingerasul tau.

Citeste si despre