Somnul la bebelusi

| | Actualizat: 2016-08-01 15:41:40


Somnul la nou-nascuti este de aproximativ 17-18 ore in primele cateva saptamani si 15 ore pe zi la trei luni. Totusi, ei nu dorm aproape niciodata mai mult de 3-4 ore deodata, nici in timpul zilei, nici in timpul noptii.

In primele sase pana la opt saptamani, copilul tau nu va fi capabil sa stea treaz mai mult de doua ore consecutiv.

Daca incerci sa il tii treaz pana mai tarziu in speranta ca asa va adormit mai usor, bebelusul va fi foarte obosit si nu va putea sa adoarma foarte usor, din cauza declansarii hormonilor de stres.
 

Riscuri in ceea ce priveste somnul bebelusului

Pozitia recomandata pentru somn este cea pe spate, cel putin in primele sase luni, pe saltele cat mai ferme si mai drepte.

Accidentele mortale sau sindromul mortii subite au scazut cu 50% de cand au fost introduse aceste recomandari.

Cand cei mici dorm pe spate, parintii cred ca exista pe de alta parte riscul de inecare sau de aplatizare a capului. Sansele ca bebelusul sa se inece dormind pe spate nu sunt mai mari decat la alte pozitii. Totusi, pentru un copil care regurgiteaza des este mai indicat sa stea pe burtica, tocmai pentru a reduce riscul inecarii.

Unii bebelusi au tendinta de a inspira propriul dioxid de carbon cand dorm pe burta, deci nu scapa din vedere niciun aspect care ar putea periclita bebelusul.

In ceea ce priveste aplatizarea capului, este indicat sa ii schimbi usor pozitiile capului pe durata somnului, dar si cand este treaz.

Nu pune in patut sau carucior obiecte care ar putea afecta respiratia bebelusului, cum ar fi jucarii de plus, sau obiecte care au sfori si obiecte ascutite si colturoase, pentru a reduce riscul accidentelor.
 

De ce nu doarme bebelusul?

Lipsa somnului poate fi cauzata de mai multe aspecte, fie ca sunt afectiuni sau e vorba doar de disconfort:

Colici – nu numai ca nu doarme, dar si plange (fa-i un masaj pe burta in sens antiorar).

• Talpi reci – pune-i sosete atunci cand doarme.

• Obisnuinta alaptarii inainte de somn – daca l-ai obisnuit sa doarma numai dupa alaptare, trebuie sa scapi de acest obicei.

• Nerespectarea orarului de somn – nu trebuie sa il lasi sa doarma prea mult in timpul zilei, pentru ca astfel va fi odihnit noaptea, cand vrei sa dormi tu.

• Statul in casa – chiar daca afara este frig, imbraca-l bine si iesiti la o scurta plimbare, deoarece aerul de afara il imbujoreaza, dar il si oboseste si ii da pofta de somn.

• Eruptia dintilor – este deranjant si dureros pentru bebelus

Nou-nascutii au nevoie sa se trezeasca in timpul noptii ca sa se hraneasca, dar unii se trezesc cu mult timp inainte sa le fie foame. Uneori, simplul fapt ca te simte aproape de el il poate linisti si il ajuta sa adoarma la loc.

Daca lipsa de somn persista sau mai apar si alte simptome, consulta medicul pediatru cat mai curand.
 

Urmareste-i limbajul non-verbal

Pentru te asigura ca bebelusul are un somn odihnitor, trebuie sa observi cand este obosit: daca se freaca la ochi, se trage de ureche, are cearcane sau prezinta somnolenta, incearca sa il asezi in patutul lui. In curand vei sti instinctiv cand este gata de somn.

Cand bebelusul ajunge la varsta de doua saptamani poti sa incepi sa il inveti sa faca diferenta intre zi si noapte. Cand este alert si treaz in timpul zilei, joaca-te cu el cat de mult poti, pastreaza casa si camera lui luminata si nu incerca sa reduci zgomotul produs de telefon, televizor sau masina de spalat. Nu il lasa sa adoarma daca tinde sa faca asta cand ii dai sa manance.

Cand vine noaptea nu ii stimula atentia, deci incearca sa:

• Nu te joci cu el cand intri in camera sa il hranesti,
• Nu faci zgomot,
• Luminezi camera foarte slab,
• Nu vorbesti cu el foarte mult.

N-o sa mai treaca mult timp si va invata ca noaptea nu trebuie sa faca altceva decat sa doarma. Bebelusul abia invata cum sa adoarma. Daca, de exemplu, il vei tine in brate pana adoarme in fiecare seara in primele opt saptamani, se va astepta la acelasi lucru si in continuare, la fel si daca il lasi singur.

De aceea, sfatul expertilor este sa nu il hranesti pana adoarme sau alte obiceiuri de acest gen, chiar si la o varsta atat de mica. Ca sa stabilesti un program, trebuie sa adopti aceeasi strategie in fiecare seara.
 

Parerile specialistilor

Medicii pediatri nu recomanda dormitul in acelasi pat cu bebelusul din motive de siguranta.

"Copilul trebuie sa doarma dupa-amiaza cel mult doua ore, in felul acesta ritmul somn-veghe se va regla de la sine.

Fiecare dintre noi avem in interiorul creierului un fel de ceas care, in principiu, se regleaza de la sine aproximativ in a treia luna de viata. (in primele doua luni de viata nu are rost sa impunem un program de somn copiilor nostri deoarece este improbabil sa reusim). Dar uneori acest ceas biologic se deregleaza, situatie in care trebuie ajutat.

Medicatia psihoactiva joaca un rol in aceasta reglare. Peritol este un medicament bland, larg (poate prea larg) folosit ca sedativ la copii. Sunt posibile reactii paradoxale (efect invers sau neasteptat), incat nu este chiar asa de rar ca Peritol sa duca la si mai mare agitatie. Rugati-l pe doctorul copilului sa va prescrie altceva. Medicamentele psihoactive trebuie prescrise riguros de doctor si reprezinta o buna solutie tranzitorie (timp de cateva zile) pana la reglarea ceasului biologic."

dr. Mihnea DRAGOMIR

Specialist in Medicina de Familie


"Daca bebelusul nu doarme bine, poate ca este momentul sa eliminati leaganul din obiceiurile de somn de noapte. Dupa baita, incercati sa il duceti direct in patul lui. Acolo, la o lumina slaba (veioza), cititi-i o poveste, cu voce calma si linistitoare.

La finalul povestii, o sarutati, ii spuneti noapte buna si plecati, stingand lumina, dar lasand usa intredeschisa pentru a o putea auzi.

Eventual, puteti folosi metoda alegerii controlate, lasand-o sa aleaga singura ceva care tine de ritualul de somn. De exemplu: "vrei sa dormi cu veioaza aprinsa sau stinsa?", "ce poveste vrei sa asculti inainte de a adormi?". Va simti ca este alegerea ei, ca detine controlul, dar in acelasi timp, pentru a fece o alegere, trebui sa accepte ca va implica si actiunea de somn.

Este important ca in casa sa fie o atmosfera cat mai linistita, pana adoarme. Daca plange, puteti sa-i explicati o singura data ca sunteti in cealalta camera si ca ea trebuie sa doarma acum, ca este noapte."


Ce spun mamicile despre somnul la bebelusi

O mamica povesteste ca are un baietel de 8 luni, care nu a intampinat mari probleme, de la 6 luni au inceput sa-i creasca dintisorii, dar are probleme cu somnul: doarme foarte putin noaptea, iar ziua doarme in trei reprize.

La alta mamica a fost o problema dupa vaccinarea de la patru luni: desi avea gemeni, acestia au reactionat diferit – fetita nu a putut dormi aproape o luna pana a mers la medic. Acolo a primit medicatie de calmare. Mamica spune ca, in cazul in care sunt colicile de vina,  le da copiilor zeama de marar.

Unele mamici nu au probleme atat de mari - bebelusul doarme foarte putin pe zi, in jur de o ora, in schimb doarme toata noaptea si se trezeste doar sa manance.

O alta mamica spune ca in primele 4 luni dupa ce a nascut, fetita ei nu dormea noaptea mai deloc si plangea in continuu. A fost cu ea la medic, care i-a prescris Fenobarbital pentru copii, dar fara succes.A inceput sa-i dea seara lapte praf, deoarece medicii ziceau ca fetita nu e satula, dar din nou fara efect. I-a administrat si ceaiuri pentru colici si nici acelea nu au dat rezultate. Statea toata noaptea cu fetita in brate, o legana si simtea ca nu mai rezista in aceasta situatie. Dupa 4 luni insa, fetita a inceput treptat sa doarma tot mai mult noaptea.


Citeste si despre