Somnul pe burtica la bebelusi, de la ce varsta?

| | Actualizat: 2011-02-03 10:01:36

Somnul bebelusilor reprezinta o problema pentru multi parinti. Fie au mereu impresia ca poate nu mai respira, fie ca s-ar putea sufoca in somn. De asemenea, riscul sindromului mortii subite la sugar reprezinta o temere mai ales atunci cand nu stii cum e mai bine sa doarma bebelusul, in ce pozitie.

Este recomandat ca in primele luni de viata bebele sa doarma numai pe spate. Insa cand este sigur sa poata dormi si pe burtica?

Dormitul pe burtica la bebelusi si riscul de SMSS

 

Bebelusii sunt culcati pe spate in principal pana la varsta de 1 an. Acesta este unul dintre cele mai eficiente moduri de prevenire a sindromului mortii subite la sugari. Acest sindrom se defineste prin moartea sugarului cu varsta sub 1 an, fara a avea o cauza cunoscuta. Insa decesul survine de obicei in timpul somnului. Se pare ca dormitul pe burtica favorizeaza aparitia acestui sindrom.

Este usor sa il adormi pe bebe pe spate pana la o anumita varsta, cand capata o minima autonomie in miscare si incepe sa se rostogoleasca singur. Mentinerea lui in pozitia adecvata in timpul somnului devine dificila.

La ce varsta este capabil bebelusul sa se intoarca singur pe burtica?

Bebelusul poate fi lasat sa doarma pe burtica inca de la nastere, insa doar sub supraveghere permanenta. Se pare ca pozitia este chiar sanatoasa pentru micut pentru ca se aseaza in pozitia fetala cu piciorusele sub el.

Schimbarea pozitiei bebelusului de pe spate, pe laterale si apoi pe spate, incepe cam de la varsta de 4 luni, iar pana la 1 an devine mobil din toate punctele de vedere in timpul somnului. Adormirea copilului pe o parte sau pe alta este benefica pentru el pentru ca, printre alte cauze, previne deformarea capului. Insa trebuie atent supravegheat in timpul somnului!

Abia incepand cu varsta de 6 luni micutul tau va fi capabil sa se rostogoleasca singurel de pe o parte pe alta. Atunci va fi momentul cand nu vei mai putea controla foarte mult pozitia de somn a bebelusului.

Il poti lasa sa doarma pe burtica cand se rostogoleste singur?

Riscul cel mai mare de SMSS apare la varste cuprinse intre 2 si 4 luni, ceea ce inseamna ca bebele inca nu capata abilitatea de a se rostogoli si de a putea dormi pe burtica in siguranta. Insa specialistii sustin ca riscul aparitiei lui se pastreaza pana la varsta de 1 an, astfel ca parintii ar trebui sa incurajeze, pe cat posibil,  copil sa doarma tot pe spate.

Pe de alta parte, tot specialistii sustin ca in momentul in care bebele este capabil sa se intoarca de pe o parte pe alta se diminueaza si pericolul sufocarii lui in somn sau al SMSS. Desi nu sunt cunoscute cauzele acestui sindrom, expertii considera ca poate fi determinat si de inabilitatea bebelusilor de a se rostogoli de pe o parte pe alta atunci cand simt ca aerul devine uscat sau cand simt ca nu mai primesc suficient aer (cand dorm pe burtica). De aceea, ei sustin ca daca micutul este capabil sa se rostogoleasca singur in timpul somnului, nu mai exista pericolul sindromului.

Din punctul de vedere al dezvoltarii, bebelusii nu capata autonomie deplina in rostogolire decat de la 6 luni in sus. Ei incep sa isi schimbe pozitia inca de pe la 4-5 luni. Invata initial sa se mute de pe burtica pe spate si abia ulterior de pe spate pe burtica. Atunci cand copilul reuseste sa faca aceste permutari cu succes, dormitul pe burtica nu mai este un pericol atat de mare sau cel putin nu mai este cazul sa fii la fel de ingrijorata.

Totusi medicii sustin ca pentru siguranta totala a lui si pentru ca tu sa fii mai linistita sa il adormi pe spate cam pana la varsta de 1 an. Supravegheaza somnul micutului tau si actioneaza schimbandu-i pozitia de fiecare data cand il surprinzi motaind pe burtica.

Citeste si despre