STUDIU! Un somn bun este esential pentru sanatate

| | Actualizat: 2022-01-18 23:13:05

Desi de-a lungul timpului s-au facut multe studii despre somn si efectul pe care acesta il are asupra sanatatii noastre. Un studiu a aratat ca un somn insuficient este strict legat de un microbiom intestinal deficitar care, la randul sau, afecteaza starea generala de sanatate, evidentiind astfel importanta unui program de somn adecvat, indiferent de varsta.

Potrivit studiului publicat in revista Plos One, un program de somn necorespunzator, insuficient, poate acea numeroase efecte negative asupra microbiomului intestinal, ceea ce poate duce la probleme de sanatate suplimentare.

“Avand in vedere comunicarea bidirectionala puternica dintre intestin si creier, este probabil ca acestea sa se influenteze reciproc”, a declarat co-cercetatorul Jaime Tartar, medic, profesor si director de cercetare in cadrul Colegiului de Psihologie al NSU.

“Pe baza rapoartelor anterioare, credem ca un somn slab exercita, probabil, un puternic efect negativ asupra sanatatii intestinelor si/sau diversitatii microbiomului", a adaugat cercetatorul.

Te intrebi ce este microbiomul intestinal? Ei bine, este vorba despre toate microorganismele (bacterii, virusuri, protozoare si ciuperci) si materialul lor genetic care se gasesc in tractul gastrointestinal (GI).

Pentru acest studiu, participantii au purtat, ceea ce Jaime Tartar a numit un "Apple Watch pe steroizi", care a monitorizat tot felul de semne vitale. In acest fel, cercetatorii au putut determina cat de bine au dormit subiectii in timpul noptii si, apoi, au testat microbiomul intestinal al subiectilor.

Rezultatele au indicat ca cei care au dormit bine aveau un microbiom intastinal mai divers sau mai bun.

Tartat a mai explicat ca diversitatea microbiomului intestinal este asociata cu alte probleme de sanatate, precum boala Parkinson si bolile autoimune, dar si cu sanatatea psihologica (anxietate si depresie).

Prin urmare, cu cat mai divers este microbiomul intestinal al unei persoane, cu atat este mai probabil ca aceasta sa aiba o sanatate generala mai buna.

"Stim ca somnul este "cutitul elvetian al sanatatii". Obtinerea unui somn bun poate duce la imbunatatirea starii generale de sanatate, iar lipsa somnului poate avea efecte daunatoare", a spus Tartar.

Asadar, ce determina microbiomul intestinal al unei persoane? Potrivit medicului si co-cercetatorului Robert Smith, profesor asociat si cercetator stiintific la Nova Southeastern University (NSU) Halmos College of Natural Sciences and Oceanography, exista cativa factori care intra in joc. Unul este genetica - unele persoane sunt predispuse genetic sa aiba un microbiom intestinal mai divers decat altii. Iar un alt factor este reprezentat de medicamente - anumite medicamente, inclusiv antibioticele, pot avea un impact urias asupra diversitatii microbiomului intestinal. Alimentatia este, de asemenea, un factor esential pentru microbiom.

FOTO: pexels.com

Citeste si despre