Uita de zgomotul alb! Sunetele roz sunt mult mai prietenoase cu somnul bebelusilor

| | Actualizat: 2023-12-01 14:15:10

De ani buni parintii apeleaza la zgomote albe pentru a linisti bebelusii si a-i ajuta sa adoarma. Uita de tot ce stiai pana acum si incearca zgomotul roz!

In primele luni de viata, somnul bebelusilor este o piatra de incercare pentru cei mai multi parinti. In teorie, bebelusii dorm mult in aceasta perioada, dar unii o fac ziua, iar noaptea tin treaza toata casa fie din cauza colicilor, fie a anxietatii de separare sau pur si simplu din dorinta de a petrece cat mai mult timp la san. Puseele de crestere sunt si ele o cauza a faptului ca bebe nu poate sa doarma si, implicit, nici mami, nici tati nu o fac. Zgomotele albe au fost un aliat de nadejde al parintilor disperati sa gaseasca o solutie pentru a-i adormi pe cei mici, dar recomandam sa incercati si zgomotul roz.

Ce inseamna zgomotul roz si cum functioneaza

Despre zgomotele albe stii ca sunt cele scoase de un uscator de par, de un aspirator, de un ventilator si sunt folosite pentru a masca alte sunete care pot alunga somnul bebelusilor. Zgomotele roz insa, sunt cele precum ploaia usoara, adierea vantului prin frunze sau scuturarea frunzelor toamna, chiar si sunetele ce imita ritmul inimii. Astfel de zgomote creeaza somnolenta si ajuta copiii sa adorm mai usor si sa doarma mai profund.

"Var primar" cu zgomotul alb, zgomotul roz include toate frecventele pe care urechea umana le poate percepe, dar este mai puternic in zona frecventelor joase, decat in cea a frecventelor inalte, ceea ce il face mai bland, mai catifelat is mai echilibrat, spune Catherine Franssen, neurocercetator si profesor de stiinte biologice la Longwood University, in Virginia, SUA.

Cercetatorii care au studiat efectele zgomotelor roz au descoperit ca acestea reduc complexitatea undelor cerebrale in timpul repausului, ceea ce imbunatateste stabilitatea si calitatea somnului.

Alte beneficii ale zgomotelor roz sunt cresterea capacitatii de concentrare, imbunatatirea memoriei si a functiilor de executie, dar si viteza de gandire.

Cand se folosesc sunetele "colorate" pentru a adormi copiii

Indiferent de sunetele "colorate" pe care alegeti sa le folositi pentru bebelusi, mentineti un volum adecvat, sub 50 de decibeli, si nu uitati ca sursa care emite sunetul trebuie sa fie la cel putin doi metri de copil. In general, zgomotele albe sau roz ar trebui sa fie ultima solutie la care apelati pentru a adormi un copil.

Daca bebelusii nu se pot linisti si adormi, eliminati mai intai cauzele fiziologice care ii pot tine treji: foame, scutecul neschimbat, balonare, colici sau alte tipuri de dureri. De asemenea, oboseala ii poate impiedica pe copii sa adoarma. Atunci cand trece prea mult timp peste ora lor de somn, bebelusii sunt supra-stimulati si pot avea dificultati in a adormi.

In plus, uneori cei mici au uneori nevoie doar sa fie tinuti in brate si sa simta caldura mamei sau a tatalui. A-l lasa pe bebelus intr-o camera singur, cu zgomote roz sau albe, plangand pana la epizare, nu este o solutie.

Creati o rutina de somn, la o ora adecvata, care sa cuprinda baie, schimbarea scutecului si a hainelor, lapte, intuneric in camera. Eliminati stimulii, cum ar fi expunerea la ecrane, cu cateva ore inainte de somn. Daca nici cu o rutina sanatoasa de somn nu functioneaza si cel mic tot nu se linisteste, puteti apela cu incredere la zgomotele roz sau albe.

FOTO: Freepik

Citeste si despre