Analiza lichidului rahidian

| | Actualizat: 2015-09-16 10:19:34
Intrebare:

- Pe data de 23 aug a.c. ni s-a nascut un baietel de 3,900 kg cu scor Apgar 9... nasterea a fost intarziata de o strangulatie cu cordonul ombilical, fenomen de care nu ne-am dat seama... lichidul amiotic se pare ca nu a fost chiar curat... imediat dupa nastere copilul a prezentat simptom cianotic, varsaturi cu spuma, incapacitate de a asimila laptele si, se pare, in urma analizei sangelui, o deficienta de calciu... a fost pus in incubator cu perfuzie calciu si fenobarbital... ulterior, simptomul cianotic a disparut fara sa mai revina, copilul s-a prezentat normal, cu pofta de mancare, dar agitat peste normal la anumite intervale... perfuzia in incubator a continuat... aceste stari de agitatie dispar in prezenta mamei, sau a unei persoane caritabile... totusi, a avut dureri abdominale si scaun cu spuma, simptome care insa nu s-au repetat... a prezentat si simptomul masticatiei involuntare... ni se cere acordul pentru analiza lichidului rahidian prin punctie lombara... simptomele ni se par insa contradictorii, mai ales ca nu i s-a facut inca o tomografie... ce ne sfatuiti?Va multumim!

Raspuns:

Mai multe lucruri din cele enumerate nu sunt destul de clare. In primul rand nu e clar ce cauta la incubator un copil de 3,9 kg cu Apgar maxim (10 de regula nu se atribuie, pesemne e rezervat pentru Sfantul Prunc).

Nu este clar pentru ce e nevoie de analiza lichidului rahidian. Aceasta de regula e neaparat necesara atunci cand se banuieste o meningita (nu pare a fi cazul). Toate celelalte afectiuni pot fi dovedite prin alte investigatii mai putin riscante.



Este greu de luat o decizie lipsind unele elemente pentru aceasta. Daca nu stim daca o investigatie riscanta trebuie facuta sau nu pare mai logic sa nu o facem.


Sanatate va doreste,



dr. Mihnea DRAGOMIR
specialist in medicina familiei

www.doctordragomir.ro



Citeste si despre