Maternitatile si spitalele din intreaga tara se confrunta, de ani buni, cu lipsa vaccinului impotriva hepatitei de tip B, necesar imunizarii nou-nascutilor. Vaccinul antihepatic B este gratuit si face parte din schema nationala de imunizare. Se administreaza in 3 reprize: o doza in primele 24 de ore dupa nasterea copilului, apoi alte doua doze, la 2 luni, respectiv 6 luni de la nastere.
Ce este hepatita B?
Virusul hepatitei B (VHB) a fost descoperit in anul 1966 si afecteaza mai mult de 350 de milioane de oameni din intreaga lume. VHB intra in celulele ficatului (hepatocite) si se multiplica, distrugand celulele-gazda. Acest fapt poate duce la insuficienta hepatica sau ciroza sau chiar la cancer hepatic.
Virusul hepatitei B se transmite prin sange infectat si alte fluide corporale cum ar fi sperma sau secretiile vaginale, dar si prin rani deschise. Daca bebelusul contacteaza virusul de la mama, la nastere sau mai tarziu, in copilarie, el va prezenta mai putine simptome si un risc mult mai mare de a dezvolta hepatita cronica.
Pe de alta parte, riscul de a ramane purtator de virus este mai mare la copiii mici decat la adulti (28,8%, comparativ cu 7,7%). Hepatita virala B la sugar este foarte rara, reprezentand 1% din totalul cazurilor de hepatita B la copii. Recuperarea din insuficienta hepatica acuta este procentual mai mare la copii (56,6 %).
Simptomele hepatitei B la copii
Simptomele hepatitei acuta de tip B apar dupa o perioada de incubatie ce variaza de la 1 la 6 luni dupa expunerea la virus. Aproximativ 30% dintre copii nu prezinta niciun simptom. Forma cronica a hepatitei cronica B prezinta aceleasi simptome ca si forma acuta, insa mult mai pronuntate. Simptomele sunt aceleasi dar mai severe. In plus, pot aparea confuzia sau dezorientarea.
Tabloul simptomatologic include urmatoarele manifestari:
- ingalbenirea pielii si a partii albe a ochilor, cunoscuta sub numele de icter;
- colorarea in maro sau portocaliu a urinei;
- decolorarea materiilor fecale;
- oboseala inexplicabila si persistenta;
- febra;
- lipsa poftei de mancare;
- greata si varsaturi;
- dureri abdominale.
Unii copii pot prezenta acrodermatita papuloasa infantila, o eruptie formata din elemente eritemato-papuloase pe fata si extremitati, cu usor prurit. Toodata, pot aparea adenopatii moderate inghinale si axilare.
Evolutia bolii la copii
Majoritatea copiilor reusesc sa invinga infectia in decurs de cateva luni. Totodata, ei dezvolta o imunitate contra virusului, care dureaza toata viata. Ei nu vor mai face niciodata infectie hepatica de tip B. Testele ulterioare vor detecta prezenta anticorpilor in sange, insa niciun semn de infectie activa.
Exista si copii care nu scapa de infectie. Daca lupta cu virusul hepatitei B dureaza mai mult de 6 luni, ei vor fi considerati purtatori de virus, chiar daca nu prezinta niciun simptom de infectie. Acest lucru inseamna ca pot transmite boala altor persoane prin rani deschise, schimb de ace sau seringi ori prin contact sexual neprotejat.
Pentru alti copii, infectia devine cronica, acestia prezentand un risc foarte mare de ciroza si cancer hepatic. Ciroza, sau intarirea ficatului, provoaca leziuni si cicatrici tesutului hepatic, impiedicand astfel functionarea organului. Din nefericire, hepatita cronica B se vindeca doar in foarte putine cazuri.
Vaccinului impotriva hepatitei B, disponibil pe piata abia la sfarsitul lunii martie
Din octombrie 1995, in Romania se practica vaccinarea obligatorie a tuturor nou-nascutilor impotriva hepatitei B. Aceasta masura a contribuit la scaderea incidentei hepatitei B de la 30%, la mai putin de 3%.
Prima doza de vaccin se administreza la doua ore de la nastere. Urmatoarele doua doze se fac la doua luni, respectiv sase luni de la nastere. Doza pediatrica (pentru nou-nascuti si copiii sub 15 ani) este de 0,5 ml, continand 10 micrograme (10ug) de antigen HBs Ag. Doza pentru adulti si copiii peste 15 ani este de 1,0 ml, continand 10 micrograme (20ug) de antigen HBs Ag.
Efectele secundare ale vaccinului impotriva hepatitei B sunt putine si tranzitorii: stari subfebrile, dureri abdominale, cefalee, astenie, ameteala, eruptii cutanate sau reactii locale usoare. Vaccinul este contraindicat doar celor care prezinta reactiile anafilactice la drojdia de bere sau alti constituenti ai vaccinului, precum si pacientilor cu boli febrile acute moderate sau severe.
In ciuda curentului puternic anti-vaccinare, care insista asupra reactiilor adverse date de vaccinuri, nu putem nega cifrele care subliniaza importanta si beneficiile imunizarii: vaccinarea obligatorie previne nu mai putin de 26 de boli infectioase. Pe langa aceasta, in tara noastra se desfasoara in paralel sute de proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de noi vaccinuri.
La ora actuala, pentru a preveni cazurile de imbolnavire a copiilor cu hepatita B, este nevoie de un stoc de 22.300 de doze de vaccin la nivel national. Cei mai expusi riscului infectarii sunt copiii care se nasc din mame purtatoare ale virusului hepatitei B. Institutul Cantacuzino din Bucuresti nu poate produce acest ser, asa ca singura sursa de asigurare a cantitatii necesare de vaccin este importul.
In prezent, exista doi producatori care si-au aratat disponibilitatea de a trimite pe piata din Romania stocuri suficiente de vaccin pentru toata tara. Primele doze ar uma sa ajunga intra in tara la sfarsitul lunii martie. In caz contrar, aproximativ 150.000 de bebelusi sa ramana neimunizati.
Specialistii spun ca avem de-a face cu o penurie de vaccinuri la nivel global. Spre deosebire de vaccinul gripal, fabricat de mai multi producatori, vaccinul pentru nou-nascuti este produs doar de doua mari concerne farmaceutice.
Ce solutii exista in prezent?
Pana cand autoritatile vor identifica posibile stocuri de vaccin in alte state menbre ale Uniunii Europene, poti beneficia de schema de vaccinare alternativa, aprobata de Ministerul Santatii in luna decembrie. Este vorba de Vaccinul HEXAVALENT diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa - VPI - HiB - HB), destinat copiilor cu varste de 2, 4 si 11 luni. El previne imbolnavirea prin difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, hepatita de tip B si infectia cu Haemophilus B.
Bebelusii nascuti din mame infectate cu virusul hepatitei B vor primi vaccinul hexavalent, incepand cu varsta de 6 saptamani. Copiii care se nasc din mame sanatoase vor fi vaccinati, conform calendarului, la varsta de doua luni, respectiv patru, sase si douasprezece luni.