Vaccinarea cu ROR: posibilele reactii adverse

| | Actualizat: 2019-01-18 15:59:32

Bebelusii se nasc cu protectie impotriva anumitor boli, deoarece anticorpii (proteinele produse de organism pentru combaterea bolilor) le-au fost transmise de catre mamele lor prin placenta.

Dupa nastere, copiii alaptati continua sa beneficieze de anticorpii din laptele matern. Dar in ambele cazuri protectia este temporara.

Imunizarea (vaccinarea) este o modalitate de a crea imunitate la unele boli. Acest lucru se face prin utilizarea unor cantitati mici de microorganisme ucise sau slabite care provoaca boala.

Unii parinti ar putea ezita sa-si vaccineze copiii deoarece sunt ingrijorati ca micutii vor avea reactii adverse sau pot suferi boala pe care trebuie sa o previna vaccinul. Deoarece componentele vaccinurilor sunt slabite sau ucise - si, in unele cazuri, numai parti ale microorganismului sunt utilizate - este putin probabil sa provoace boli grave.

Unele vaccinuri pot provoca reactii usoare, cum ar fi durerea in locul in care s-a administrat injectia sau febra, dar reactiile grave sunt rare. Riscurile de vaccinare sunt mici comparativ cu riscurile de sanatate ale bolilor pe care le previn.

Imunizarile sunt unul dintre cele mai bune mijloace de protectie impotriva bolilor contagioase.

Ce este ROR?

ROR este un vaccin care asigura protectie impotriva rujeolei, oreionului si a rubeolei. Acestea sunt boli comune, foarte contagioase, care pot genera complicatii severe, cum ar fi: meningita, encefalita si surzenie si pot crea complicatii in sarcina.

Fiind boli comune ale copilariei, rujeola, oreionul si rubeola au un grad foarte ridicat de transmitere si pot genera complicatii.

Din patru persoane care se imbolnavesc de rujeola, una are nevoie de internare in spital. In plus, pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeola, aceasta afectiune este mortala.

Vaccinul impotriva rujeolei (vaccinul ROR) este cel care protejeaza copiii, precum si adultii, impotriva acestei boli infectioase.

Vaccinul ROR este un vaccin combinat. Mai exact, acesta contine virusii celor trei afectiuni mentionate mai sus: rujeola, rubeola si oreionul. Virusii sunt in varianta lor atenuata, iar scopul lor este de a stimula sistemul imunitar al copilului pentru a crea anticorpi care sa lupte cu boala atunci cand copilul intra in contact cu ea.

Daca un copil nu a fost vaccinat la varsta de 1 an, doza de vaccin poate fi administrata oricand, cu conditia ca cea de-a doua doza sa nu fie facuta la mai putin de un an dupa primul vaccin ROR administrat. Administrarea vaccinului ROR se face subcutanat, si nu in muschi, cum se procedeaza in cazul injectiilor normale.

Posibile reactii si efecte secundare

Ca toate medicamentele, vaccinul ROR poate produce in unele cazuri reactii adverse

De regula, vaccinarea ROR nu prezinta efecte secundare pentru majoritatea copiilor vaccinati, insa unii dintre ei pot acuza o usoara durere si roseata la locul injectiei si chiar febra.

Dintre efectele secundare usoare si moderate fac parte:

  • febra (1 din 6 copii)
  • iritatia (1 in 20 copii)
  • inflamarea ganglionilor (rar)
  • epilepsia (1 in 3000 cazuri)
  • articulatii dureroase (1 din 4, mai ales femei tinere)
  • scaderea numarului de trombocite/ sangerare ( 1 din 30.000)

Deoarece este vorba de 3 vaccinuri separate, pot aparea mai multe efecte secundare la intervale diferite de timp, insa acestea sunt de obicei usoare, mult mai putin suparatoare decat posibilele complicatii pe care una din cele trei boli le-ar putea provoca.

Efectele secundare includ:

  • o forma usoara de rujeola (pojar) care poate dura 2-3 zile: iritatie, febra, lipsa apetitului si stare de sanatate proasta
  • o forma usoara de oreion care poate dura 1-2 zile: inflamarea ganglionilor

In cazuri rare este posibila aparitia unei iritatii sau a unor pete ca niste vanatai la cateva saptamani de la vaccinare.

Aceste simptome trec de obicei in cateva zile, iar parintii nu trebuie sa faci nimic pentru a le tine sub control.

Uneori copiii pot face temperatura mare. Daca asta se intampla, ai grija sa nu infofolesti copilul, sa nu poarte prea multe straturi de haine sau paturi si sa fie bine hidratat. Poti de asemenea sa ii dai copilului o doza de paracetamol sau ibuprofen potrivit recomandarilor medicului. Ultimele recomandari sunt ca la vaccinarile facute pana la 6 luni copiii sa primeasca paracetamol preventiv.

Controverse legate de vaccinul ROR - autism

Vaccinul ROR (rujeola, oreion, rubeola) a fost si inca mai este obiectul a numeroase controverse privind o posibila legatura intre imunizarea antiruejola, oreion si rubeola si dezvoltarea autismului. Controversa a plecat de la un studiu retras ulterior, care nota anumite conexiuni, insa mii de studii ulterioare, realizate de organisme medicale de prestigiu au infirmat existenta vreunei legaturi intre cele doua.

Citeste si despre