Concediul si indemnizatia de ingrijire a copilului bolnav - cum se acorda si care sunt prevederile legale

| | Actualizat: 2017-07-31 13:59:58

Cazul Magdei Vasiliu (prezentatoare de stiri la un post de televiziune), al carei baietel a fost diagnosticat cu cancer, a facut valuri pe Internet, opinia publica descoperind astfel o noua provocare in viata de parinte: acordarea concediului pentru ingrijirea copilului bolnav. Zilele trecute, ea a postat pe pagina personala de Facebook un mesaj cu privire la birocratia din Romania care ii sta in cale pentru a-si ingriji micutul. Din pacate insa, prin ceea ce Magda trece in aceasta perioada, au trecut si alte zeci de mii de parinti. Doar ca vocea lor s-a stins usor pe un hol de spital, pe o canapea a doctorului de familie sau la poarta unei institutii medicale.

"A venit momentul in care am solicitat un concediu medical (...). Medicul meu de familie, caruia nu i am cerut niciodata nici macar o adeverinta, a ridicat din umeri - legea noastra zice ca trebuie sa vin personal la cabinet. Deci, nu ma poate ajuta... Aflu apoi ca e nevoie de un aviz al directiei sanitare din Bucuresti, unde ar trebui sa ma prezint tot personal... Deci, nu se poate... (...) Cand italienii ii fac copilului meu analize din trei in trei zile ca sa se asigure ca e totul ok, Romania, tara mea, imi cere acte peste acte, avize si documente traduse, legalizate etc." – este o parte din strigatul de revolta al Magdei.

Legislatia privind acordarea concediului de ingrijire a copilului bolnav nu e de ieri, de azi. E adevarat ca, pe parcursul timpului, a mai suferit mici modificari, dar in esenta, procedura de acordare a acestui tip de concediu si a indemnizatiei aferente exista de aproximativ 12 ani.

Sa vedem asadar ce prevede legea despre acest concediu. Sper sa nu ajungeti in situatia de a pune in practica prevederile legislative, dar nu strica sa aveti o idee despre ce trebuie facut.

Ce spune legea?

Potrivit legislatiei din Romania, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Care sunt conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei de ingrijire a copilului bolnav?

Dreptul la concediul medical si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav este conditionat de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii acestei indemnizatii.

Beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare. Stagiul minim de cotizare pentru acordarea acestui drept este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Beneficiaza de aceleasi drepturi, daca indeplineste conditiile cerute de prezenta ordonanta de urgenta pentru acordarea acestora, si asiguratul care in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii in vederea adoptiei sau i-au fost dati in plasament.

Care este durata maxima?

Durata de acordare a indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil. In cazul in care in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale, durata concediului medical poate fi extinsa in functie de gravitatea afectiunii copilului.

Cum se acorda?

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie. Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, cu durata de cel mult 14 zile calendaristice, in una sau mai multe etape, pentru aceeasi afectiune. Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, cu durata de cel mult 30/31 de zile calendaristice.

In situatia in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale, este necesar avizul medicului curant. Daca durata concediului medical depaseste 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

Ce se intampla daca imi tratez copilul in strainatate?

Beneficiaza de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav care primeste servicii medicale pe teritoriul unui stat membru in UE/SEE/Confederatiei Elvetiene unul dintre parinti, tutorele, asiguratul caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau in plasament familial si care insoteste copilul. Certificatul de concediu medical se elibereaza de medicul curant, pe baza actelor doveditoare traduse si autentificate, in conditiile si pana la duratele maxime prevazute de lege, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data revenirii in tara.

Beneficiaza de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav cu afectiuni care nu pot fi tratate in tara unul dintre parinti, tutorele, asiguratul caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau in plasament familial si care insoteste copilul la tratament in strainatate. Certificatul de concediu medical se elibereaza de medicul curant, cu avizul directiilor de sanatate publica, pe baza actelor doveditoare traduse si autentificate, in conditiile si pana la duratele maxime prevazute de lege, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data revenirii in tara.

Sper sa va fie de folos!
Dana Ionescu - 
www.danaionescu.ro
Ne vedem pe Facebook.

Citeste si despre