Inceperea anului scolar aduce la pachet sentimente contradictorii, atat pentru copii cat si pentru parinti. Cu siguranta au fost multe momente in vara asta in care a trebuit sa te imparti intre termenele limita de la serviciu si activitatile copilului din timpul vacantei. Cu asa mult timp liber in timpul zilei, copilul a depins si mai mult de tine.
Astfel, in prag de nou an scolar, rasufli usurata la gandul ca cel mic incepe scoala si vei avea putin mai mult timp pentru tine, casa sau serviciu. Dar stai… un nou an scolar implica si activitati extrascolare, ore fixe pentru a duce copilul sau a il lua de la scoala, diverse intalniri cu colegii, schimbari survenite in ultima clipa, si cate si mai cate!
Nu lasa panica sa se instaleze si apeleaza la cateva sfaturi practice care va vor ajuta sa pasiti cu incredere in noul an scolar:
1. Schimba rutina somnului inainte cu 2 saptamani de inceperea scolii. Copilul va avea astfel timp sa se adapteze noului program si veti evita trezirile anevoioase la primele ore ale diminetii.
2. Obisnuieste-l sa se descurce pe cont propriu, de exemplu sa se imbrace si sa isi lege sireturile fara ajutor, sau sa isi pregateasca ghiozdanul in functie de orarul de a doua zi.
3. Apeleaza la un organizator cu 5 compartimente, atarna-l de bara sifonierului si sorteaza tinutele necesare fiecarei zile de scoala ale saptamanii. Nu doar copilului ii va fi mai simplu, dar si tu vei scapa de grija alegerii hainelor dimineata, pe fuga.
4. Comunica cu copilul si pregateste-l emotional pentru ce va urma in noul an scolar, daca stie la ce sa se astepte va reactiona pozitiv la anumite schimbari.
5. Nu lasa cumparaturile pe ultima suta de metri pentru a nu se transforma intr-o cursa contra cronometru sau intr-o corvoada datorita aglomeratiei. Fa o lista cu rechizitele ramase de anul trecut pentru a evita cheltuieli ce nu sunt necesare. Este un moment prielnic pentru a crea o legatura intre tine si copil, da-i sansa sa aleaga rechizitele, imbracamintea sau incaltamintea in functie de preferintele lui.
6. Creeaza un "calendar de activitati", iti va fi mai usor sa urmaresti si sa planifici timpul dedicat scolii si activitatilor programate in afara orelor de scoala. Plaseaza-l la vedere si implica intreaga familie in gestionarea lui.
7. Aduna si pastreaza la indemana, intr-un singur dosar, toate documentele de care ai putea avea nevoie pentru copil (carnet de vaccinare, o copie dupa certificatul de nastere, lista cu numele si numerele de telefon ale profesorilor si colegilor).
8. Organizeaza timpul petrecut in bucatarie. Pentru a economisi timp poti aranja alimentele necesare prepararii pachetului de scoala pe un singur raft al frigiderului, poti pregati sandvisurile si sa le congelezi pentru intreaga saptamana, poti achizitiona din timp diverse gustari si sa le portionezi in pungute de plastic. Asigura-te ca alegi alimentele si in functie de preferintele copilului si achizitioneaza din timp recipiente de plastic potrivite pentru depozitarea alimentelor si a pachetului de scoala.
9. Cum uneori 24 de ore nu par a fi de ajuns pentru tot ce avem de facut, e placut sa stim ca ne putem baza si pe cei din jur. Vorbeste deschis si cere ajutorul celorlalti membri ai familiei cand simti ca nu le poti face pe toate, sau cand pur si simplu se suprapun mai multe activitati.
10. Amenajeaza un loc special pentru diversele accesorii necesare pentru scoala si pentru activitatile extrascolare (ghiozdan, instrumente muzicale, echipamente sportive). Astfel copilul si ceilalti membrii ai familiei vor avea acces mai usor la ele, chiar si in lipsa ta.
11. Aprovizioneaza-te cu post-it-uri de lipit pe frigider cu date diverse ce nu vrei sa le uiti (fie ca este vorba despre programari la medic, sedinte cu parintii, termene de returnare a cartilor la biblioteca).
Pregatirile facute din timp pentru ca noul an scolar sa decurga lin sunt precum incalzirea sportivilor la marginea terenului, inaintea competitiei – necesare! Pastreaza-ti calmul, fii prevazatoare, organizeaza-ti timpul cat mai eficient si vei reusi astfel sa ocolesti multe situatii neprevazute.
Comunicarea este cheia ce deschide multe usi, iar munca in echipa nu poate aduce decat beneficii, astfel ca daca vei dori sa le rezolvi singura pe toate, mai devreme sau mai tarziu vei da gres. Implica intreaga familie in activitatile scolare, responsabilizeaza copilul si da-i ocazia sa participe la luarea deciziilor, si in cel mai scurt timp vei culege roadele bunei tale organizari.